Actualizare - Maia Sandu: Cei care ucid civili vor să răspândească panică în Moldova
---
Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni NATO că ar transforma Republica Moldova într-un cap de pod strategic pe flancul estic, pregătind-o pentru un posibil conflict cu Federaţia Rusă, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul oficial al instituţiei.
SVR afirmă că Republica Moldova ar fi supusă unui proces de militarizare, prin modernizarea infrastructurii strategice - inclusiv aerodromurile de la Mărculeşti şi Bălţi -, adaptarea ecartamentului feroviar la standarde europene şi construirea de centre logistice pentru tehnică militară. Potrivit serviciului rus, toate aceste măsuri ar urmări transformarea teritoriului moldovean într-un coridor rapid de desfăşurare a trupelor NATO spre graniţele Rusiei, deşi Moldova nu are frontieră comună cu aceasta.
SVR susţine totodată că armata moldoveană este „inundată” de instructori NATO şi că autorităţile de la Chişinău ar fi gata să adopte standardele militare ale Alianţei. În acelaşi comunicat, este lansat şi un atac direct la adresa guvernării pro-europene: Maia Sandu este descrisă drept liderul unui „regim vasal”, iar partidul PAS este acuzat că ar primi sprijin financiar din partea Occidentului în vederea alegerilor parlamentare din 28 septembrie. SVR avertizează că, dacă PAS va câştiga scrutinul, ar urma „anularea statutului de neutralitate al Republicii Moldova”, consfinţit în Constituţie.
Totodată, SVR recurge la retorică de intimidare, avertizând populaţia moldoveană că, în caz de conflict între NATO şi Rusia, „va primi lovitura principală” şi că moldovenii ar deveni „carne de tun”.
În replică, autorităţile de la Chişinău au expus anterior o poziţie ferm opusă. Premierul Dorin Recean afirma recent că Rusia încearcă destabilizarea Moldovei cu scopul de a desfăşura până la 10.000 de militari în regiunea separatistă Transnistria. Recean a avertizat şi asupra finanţării partidelor pro-ruse de către Kremlin, afirmând că doar în anul 2024 Rusia a cheltuit echivalentul a 1% din PIB-ul Moldovei pentru campanii de influenţă politică.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a subliniat, la rândul său, că Transnistria este vizată de Kremlin ca bază pentru operaţiuni hibride împotriva Moldovei, Ucrainei şi ţărilor UE. Analiştii think-tank-ului american consideră că obiectivul strategic al Rusiei este transformarea Moldovei într-un stat satelit.
În trecut, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a ameninţat deschis Chişinăul, afirmând că apropierea de NATO ar putea transforma Moldova „într-o nouă Ucraină”, iar Rusia „nu va permite ca cei 220.000 de cetăţeni ruşi din Transnistria să devină victime ale unei noi aventuri occidentale”.
În paralel, la recenta reuniune ASEAN de la Kuala Lumpur, secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că Rusia a pierdut 100.000 de soldaţi „morţi, nu răniţi” doar în cursul acestui an, subliniind amploarea pierderilor militare ale Kremlinului în războiul declanşat în Ucraina.
Opinia Cititorului