Comisia Europeană a publicat cea de-a 13-a ediţie a tabloului de bord al Uniunii Europene privind justiţia, document ce evidenţiază îmbunătăţiri în eficienţa, calitatea şi independenţa sistemelor judiciare din majoritatea statelor membre. Conform raportului, cetăţenii percep tot mai favorabil independenţa justiţiei, fie ca fiind în creştere, fie stabilă faţă de anul precedent.
Ediţia din 2025 introduce indicatori noi privind funcţionarea pieţei unice, punând accent pe rolul sistemelor judiciare în asigurarea unui mediu concurenţial echitabil. Printre concluzii, întreprinderile din 16 state membre au exprimat apreciere pentru autonomia autorităţilor naţionale din domeniul concurenţei.
Raportul semnalează un avans semnificativ în digitalizarea justiţiei: transmiterea digitală a probelor este acum posibilă în nouă state membre, faţă de şase anul trecut, iar 26 permit iniţierea procedurilor online în cauzele civile şi comerciale. Opt ţări au înregistrat scurtarea duratei procedurilor în toate categoriile, iar în 13 state durata proceselor civile şi comerciale în primă instanţă s-a redus sau a rămas constantă.
În privinţa accesului la justiţie pentru persoanele expuse riscului de discriminare, 26 de state membre dispun de mecanisme dedicate, iar 24 au îmbunătăţit accesibilitatea fizică a infrastructurilor judiciare. De asemenea, 19 state desfăşoară campanii de informare pentru aceste grupuri vulnerabile.
Raportul punctează şi diferenţele dintre state în procedurile de numire ale organismelor de control al achiziţiilor publice şi ale autorităţilor din domeniul concurenţei, subliniind că peste jumătate dintre întreprinderile din 15 ţări apreciază independenţa acestor instituţii.
Documentul reflectă cererea tot mai mare pentru date comparative detaliate, în acord cu orientările politice formulate în 2024 de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Vicepreşedinta executivă Henna Virkkunen a subliniat că statul de drept este esenţial pentru funcţionarea eficientă şi echitabilă a pieţei unice, iar comisarul Michael McGrath a evidenţiat importanţa unor sisteme de justiţie solide pentru o Europă rezilientă şi prosperă.
Lansat în 2013, tabloul de bord este un instrument-cheie în monitorizarea anuală a statului de drept şi contribuie la raportul anual al Comisiei privind acest domeniu, precum şi la semestrul european şi la evaluarea planurilor naţionale de redresare.
Pe lângă raport, CE a publicat şi rezultatele sondajului Eurobarometru, care indică faptul că peste jumătate dintre cetăţeni şi întreprinderi au o percepţie pozitivă asupra independenţei sistemului judiciar din ţara lor.
Opinia Cititorului