Eforturile organizaţiei internaţionale BRICS de a recalibra o ordine economică globală ”mai dreaptă şi mai echilibrată” la cel de-al 17-lea Summit BRICS, desfăşurat zilele trecute, la Rio de Janeiro, au atras interesul şi sprijinul reînnoit din partea Americii Latine, anunţă chinadaily.com.cn.
Summitul din acest an a pus accentul pe reforma instituţională, pe suveranitatea financiară şi colaborarea Sud-Sud. Evenimentul s-a încheiat cu adoptarea unei Declaraţii Comune care acoperă 126 de angajamente în guvernanţă globală, finanţe, climă, sănătate şi tehnologie. Totodată, BRICS a adus în atenţie noi eforturi pentru combaterea foametei, promovarea acţiunilor climatice şi extinderea accesului la tehnologiile emergente.
BRICS include Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Iran, Emiratele Arabe Unite şi Indonezia.
La summitul recent închiat, preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat: ”În faţa reapariţiei protecţionismului, depinde de naţiunile emergente să apere regimul comercial multilateral şi să reformeze arhitectura financiară internaţională”. În opinia analiştilor, remarcile sale au subliniat trecerea de la participarea pasivă la stabilirea activă a agendei în rândul naţiunilor în curs de dezvoltare.
Pentru prima dată, o anexă specială din declaraţia finală solicită ”un efort global colectiv” pentru a asigura alinierea guvernanţei inteligenţei artificiale cu normele şi valorile internaţionale incluzive, îmbunătăţind în acelaşi timp accesul echitabil la tehnologie, conform sursei citate.
”Anul acesta, s-a acordat prioritate diversităţii şi dialogului în lumea multipolară”, a declarat Omar Rilver Velasco Portillo, consultant şi profesor la Universidad Mayor de San Andres, din Bolivia, adăugând: ”Brazilia a subliniat necesitatea ca ţările să devină independente financiar de dolar şi să se concentreze pe monedele locale”.
Felipe Campos, economist la Alianza Fiduciaria, a afirmat, la rândul său: ”Dacă BRICS reuşesc să îşi consolideze propriile instrumente financiare, acorduri energetice sau acorduri comerciale relevante, ar putea începe să modeleze agenda globală dintr-o perspectivă diferită. În acest scenariu, lipsa unei apropieri de bloc ar putea însemna o influenţă mai mică şi un acces întârziat la noile reguli ale jocului”.
• Anton Tsetsinovsky, Rusia: ”Crearea burselor de mărfuri în sectoare cheie oferă o bază pentru un comerţ durabil în cadrul BRICS”
Rusia este pregătită să dezvolte burse de mărfuri în cadrul grupului de naţiuni BRICS, o iniţiativă menită să creeze o bază pentru un comerţ durabil şi o cooperare industrială, a declarat un oficial al Centrului Rus de Export (REC), conform
dailynewsegypt.com.
Prezent la la Forumul Economic Internaţional din Sankt Petersburg (SPIEF), Anton Tsetsinovsky, directorul REC pentru cooperare internaţională şi dezvoltare, a declarat pentru Daily News Egypt, că fiecare membru BRICS este capabil să producă bunuri competitive. Acesta a subliniat că fundamentul cooperării durabile în cadrul grupului constă nu doar în furnizarea de produse, ci şi în dezvoltarea unei cooperări mai extinse. Aceasta include conectivitatea transportului şi logisticii, colaborarea industrială, tranziţia la decontări în monede naţionale şi asigurarea livrărilor reciproce.
”Iniţiativele aflate în prezent în discuţie, precum crearea burselor de mărfuri în sectoare cheie precum metalurgia şi producţia agricolă, oferă o bază pentru un comerţ durabil şi o cooperare industrială în cadrul BRICS”, a declarat Tsetsinovsky. Potrivit acestuia, Rusia este pregătită să intre pe pieţele externe cu soluţiile sale tehnologice, dar şi cu produsele sale. Tsetsinovsky a spus că una dintre priorităţi este localizarea dezvoltărilor ruseşti în ţările partenere, ceea ce ar asigura o prezenţă durabilă pe aceste pieţe.
Oficialul rus a remarcat că BRICS se întinde pe aproape toate continentele şi că, în economia globală în schimbare de astăzi, cooperarea multifactorială şi multivectorială este esenţială.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 00:10)
Pai din democratiile saudita, iraniana, chineza si rusa sigur va iesi un sistem mai drept echilibrat si just. Unde semnam?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 02:47)
nu-ti bate capul cu astea, se vor descurca, din nefericire resursele sunt la ei, restul au doar hartii fara acoperire
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 07:07)
De care “resurse” vorbesti, de nisip:-)? In alta ordine de idei, tehnologia si kn ow-how ul e la aia cu “hartiile” de aceea au “acoperire”:-)
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 10.07.2025, 08:56)
corect,au doar hartii si cerneala dar au armata puternica si cum nu dai resurse pe hartii,iar de hartii poti cumpara in cel mai bun mod tigai invechite,cum nu esti democratie si iti fac ei o miscare democratica urmata de un razboi civil,o primavara insangerata!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 10.07.2025, 09:01)
s a dus vremea!
orice tehnologie o gasesti in China!
vor face si litografierea cipurilor,ceasul ticaie!
doar un razboi poate schimba pozitia de cea mai mare economie a lumii in urmatoarele decenii pt China!
s a intors cineva din China si a spus ca e SF!
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 09:17)
La 100 km departare de orice oras mai rasarit din China esti in EV...adica Evul Mediu si nu Electric Vehicle:-)...NVIDIA are capitalizare bursiera 4 trilioane USD iar IBM si Apple sunt prin preajma...Keep dreaming, visul chinezesc s-a terminat, productia low-cost pleaca spre Asia de Sud-Est...vin vremuri grele pentru chinezi
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 11:14)
Eaxct.
Rusii si sustinatorii lor din Romania inca spera si se uita spre China ca dupa un licurici.
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 13:07)
Treaba cu tehnologiile a devenit expirata. Occidentul nu mai deține monopolul tehnologic, obținut având acces la fonduri nelimitate, fara acoperire.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 07:30)
Prostii mereu au impresia ca sunt păcăliți.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 10.07.2025, 09:16)
americanii ,cu taxele pe otel puse Romaniei,noi fiind clienti anual de 5-6 miliarde la armament,unde valoarea adaugata e f mare),NE TRATEAZA CA PE DESTEPTI SAU PROSTI?
Eu am impresia ca suntem pacaliti,dar,vorbas ta,prostii au mereu impresia ca e pacaliti!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 10:25)
Investim 2,5% din PIB in armata, da si in arme cumparate de la americani. Patriot F35, Abrahams.
Fata de polonezi care investesc 4% din PIB.
Romania nu cumpara doar arme cumpara si protectie americana.
O tara cu armata puternica e un partener strategic puternic.
Vezi ca turcii se roaga de americani sa le vanda F35. De ce , crezi ca-s prosti turcii sau Edogan n-are ce face cu banii?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 10.07.2025, 16:46)
ca sa l copieze in avionul pe care il fac,turcii sunt chinezii Europei!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 09:29)
Adica sa domine lumea. Traducerea minciunii cu "multipolaritatea".
Nu-i problema, va fi ca in al doilea razboi mondial, ca suntem in razboi mondial "nedeclarat". US va avea iar prima super arma(nu bomba nulcleara), ci super ASI artificial superinteligence care-i va linisti pe toti, inclusiv China, ruzzia.
Acu, aceste fiinte suprainteligente si autonome ca vor fi autonome la un moment dat, ori vor fi ca un Mesia ce va aduce pacea(ii va linisti pe toti brics china rusia calaretii de camile toti) si bunastarea universala, ori ne va omora pe toti, si curand.
Logic, niste roboti suprainteligenti care pot sa faca o Utopia din planeta Pamant, nu stiu dc vor accepta sa fie sclavi la oameni imperfecti sau va fi exact ca-n filmele SF.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 11:13)
Adevarata problema a occidentului,nu este BRICS-ul,
ci statisticile catastofale in cea ce priveste inovatiile
technologice imortante si mai ales cele cu valoare adaugata mare,
care in ultimii 15 ani au aratat astfel ;
din 10 ......7 au fost chinezesti,2 americane si 1 restul lumii !!!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 11:22)
aiurea, propaganda tic tokista.
chinezii sunt copiatorii americanilor, n-au scos nimic nou decat au copiat.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de prostul scolii în data de 10.07.2025, 16:50)
adevarat,dar acum vreo 10 ,15 ani!
acum,ora exacta e data in China,cand vezi ceo ul unei firme americane ,parca are ochii asiatici,nu are ochii lui Trump sau Biden!
legea numerelor mari ,ne arata ca probabilitatea de a gasi 10 oameni exponentiali e mai mare intr un popor de 1.5 bil fata de 500 mil,din care ,la 100 le place iarba!
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2025, 17:24)
Cand o sa apara o inventie mai intai in china, mai vorbim, pana atunci multi copiatori.