Companiile trebuie să-şi seteze urgent sistemele informatice (ERP) pentru a aplica cotele de TVA de 11% şi 21% de la 1 august 2025, potrivit unui comunicat Tax&Training emis redacţiei. Şi casele de marcat vor trebui să emită bonuri cu noile cote de TVA tot începând cu această dată.
"Atenţie la cotele de TVA reduse, deoarece trebuie să aşteptăm Norme metodologice pentru aplicarea noilor prevederi din Codul Fiscal în cazul alimentelor, animalelor şi păsărilor vii, respectiv emiterea unui ordin comun al ministrului Finanţelor şi ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în cazul îngrăşămintelor şi pesticidelor de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă, seminţelor şi altor produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi prestărilor de servicii de tipul celor utilizate în mod normal în producţia agricolă. În funcţie de asta vom şti exact la ce livrări/prestări se aplică cota redusă de 11%”, a declarat Nadia Oanea, consultant fiscal şi fondatoare Tax & Training.
În funcţie de codurile NC care vor fi cuprinse în norme pentru cota de 11%, pentru situaţiile în care ingredientele unei reţete vor fi achiziţionate cu TVA de 21%, dar produsul final se va vinde cu TVA de 11%, va fi nevoie de o regândire a cash-flow-ului care să includă prefinanţarea TVA deductibilă până la rambursarea TVA de la stat.
Potrivit sursei, Nadia Oanea atrage atenţia şi asupra regularizării cotei de TVA, dacă s-au încasat avansuri înainte de 31 iulie 2025 şi livrarea/prestarea s-a efectuat după această dată, deoarece se aplică cota în vigoare la data livrării/prestării.
"De exemplu, dacă cineva a achiziţionat servicii de cazare cu plata în avans la cota de 9%, dar serviciile de cazare sunt efectiv prestate în luna august 2025, cota de TVA aplicabilă va fi de 11%, iar prestatorul va regulariza TVA. Determinarea modului în care această regularizare se va suporta de către prestator sau se va adăuga la preţul iniţial plătit de client depinde de clauzele contractuale (dacă TVA era inclus în preţ sau peste preţul agreat)”, a explicat fondatoarea Tax & Training.
Reamintim că primul pachet fiscal (Legea 141/2025) prevede creşterea TVA la 11%, respectiv 21%. Prin acest act normativ:
-S-a majorat cota de la 5% la 11% pentru toate livrările care erau înainte supuse cotei de 5%.
-S-a majorat cota de la 9% la 11% pentru o parte din livrările supuse anterior cotei reduse de 9%, dar mai sunt şi excepţii (vezi mai jos).
-S-a majorat cota de la 9% la 21% pentru:
- Livrarea de cozonac, biscuiţi şi hrană pentru albine, cu zahăr adăugat, al căror conţinut total de zahăr este de minimum 10 g/100 g produs
- Livrarea de seminţe, hrana pentru albine, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele
- livrarea de clădiri, inclusiv a terenului pe care sunt construite, către primării în vederea atribuirii de către acestea cu chirie subvenţionată
- livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată (în acest caz se aplică măsuri tranzitorii timp de 12 luni)
- livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă, cu emisii scăzute,
- serviciile constând în permiterea accesului la bâlciuri, parcuri de distracţii şi parcuri recreative ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9321 şi 9329, târguri, expoziţii, cinematografe şi evenimente culturale
- serviciile constând în permiterea accesului la evenimente sportive.
Pentru livrările şi prestările supuse cotei de 19% până la 31 iulie 2025 se va aplica TVA în cotă de 21% din 1 august 2025.
Opinia Cititorului