Tot mai mulţi români preferă siguranţa oferită de asigurările private de sănătate, pe fondul neîncrederii în sistemul medical de stat, potrivit unui comunicat The Brokers România. Potrivit datelor The Brokers România, 7 din 10 persoane care încheie o astfel de poliţă se tem de riscurile din spitalele publice - infecţii nosocomiale, lipsă de igienă sau erori medicale - iar un număr tot mai mare solicită acoperire şi pentru tratamente în străinătate.
Un exemplu recent a fost raportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, unde mai mulţi angajaţi medicali, inclusiv medici, moaşe şi personal auxiliar, precum şi paciente, au fost depistaţi ca purtători ai stafilococului auriu - o bacterie extrem de rezistentă la antibiotice şi periculoasă pentru pacienţii vulnerabili. Acest caz nu este singular, ci reflectă o realitate care alimentează temerile populaţiei.
"Contractarea infecţiilor din spitale este una dintre principalele îngrijorări care determină românii să aleagă asigurările private, mai ales când acestea includ acces şi la clinici din afara ţării. Cererea pentru asigurarea privată de sănătate a crescut semnificativ după pandemie, fiind de două ori ori mai mare decât în 2019-2020, cu un record de subscrieri în 2023. Experienţa din pandemie, dar şi cazurile cum este cel de la Maternitatea din Târgu-Jiu şi multe altele din trecut determină tot mai mulţi români să îşi facă tratamente şi operaţii în clinici private. Lipsa de condiţii, aglomeraţia şi teama de erori medicale determină tot mai mulţi români să caute alternative - inclusiv posibilitatea de a se trata în clinici din străinătate.
O asigurare privată de sănătate costă de la 100-200 lei pe lună, în funcţie de nevoile oamenilor. Asigurarea privată de sănătate este tot mai accesată de români şi pentru că tot mai mulţi angajatori includ această facilitate în pachetul de beneficii extra-salariale pentru a rămâne atractivi pe piaţa muncii, cu valori între 300 şi 1.200 de euro per angajat pe an, o practică folosită în prezent inclusiv de firme mai mici cum ar fi IMM-uri cu 5 angajaţi", explică Adrian Stancu, fondator The Brokers România.
De altfel, în 2023, a avut loc o înregistrare record a numărului de români care au optat pentru o asigurare privată de sănătate, fiind asigurate peste 700.000 de persoane. Valoarea subscrierilor au fost astfel peste 800 milioane de lei, cu 21,5% mai mult faţă de anul 2022, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor din 2023. Acest avans a fost influenţat de factori precum schimbările din piaţa muncii, efectele pandemiei asupra conştientizării sănătăţii şi concurenţa tot mai mare pentru atragerea angajaţilor potriviţi, mai ales în industrii cheie.
O astfel de poliţă este stabilită în funcţie de vârsta, profesia, genul persoanei, fiind acoperite şi tratamentele pentru bolile pe care asiguratul le are la momentul achiziţiei poliţei.
În general, asigurarea privată de sănătate poate include analize de prevenţie, consultaţii generale şi de specialitate, analize de laborator şi investigaţii de diagnosticare, radiologie şi imagistică (CT, RMN etc.), acoperire pentru cancer şi boli grave, internări în caz de intervenţii chirurgicale şi accidente, internare şi îngrijire pentru naştere, tratament în ambulatoriu, a doua opinie medicală, telemedicină, servicii stomatologice, servicii de wellbeing pentru sănătatea emoţională şi mintală, dar şi alte servicii în funcţie de pachetul ales. Angajaţii se pot trata atât în clinici private, cât şi în spitale de stat de pe teritoriul României, dar şi în străinătate dacă angajatorul optează pentru un pachet mai complex.
Top 7 beneficii esenţiale acoperite de poliţa de asigurare pentru angajaţi
-Acces facil la servicii medicale în orice clinică privată din România
-Acces către la medici în sistemul privat din România, indiferent de statutul acestuia:
angajat/colaborator sau aparţinând elitei medicale (profesor doctor, conferenţiar etc.)
-Timp de programare scurt, corelat cu programul personal al pacientului şi alegerile
acestuia
- Acces la planuri de acoperire medicală fără liste predefinite de servicii şi fără aplicarea
conceptului de coplată
- Sunt acceptate recomandări de la orice medic autorizat, în limita competenţelor
acestora, chiar şi recomandări din sistemul public de sănătate
- Acces la servicii medicale impuse de starea de sănătate a pacientului, inclusiv servicii
corelate afecţiunilor preexistente şi bolilor cronice în procesul de monitorizare
- Comunicare facilă în relaţia cu asigurătorul
Opinia Cititorului