TradeVille: Nuclearelectrica - suprataxarea bate profitul net

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 martie

TradeVille: Nuclearelectrica - suprataxarea bate profitul net

Nuclearelectrica a raportat o creştere a veniturilor pentru ultimul an fiscal, dar a rămas semnificativ afectată de impozitarea suplimentară, pentru care a plătit o sumă mai mare faţă de profitul net înregistrat, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

Nuclearelectrica (SNN) este singura companie de producţie a energiei electrice prin tehnologie nucleară din România, acoperind circa o cincime din producţia naţională de energie şi o treime din producţia de energie fără a crea gaze cu efecte de seră. Sucursala CNE Cernavodă operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt printre cele mai performante dintre cele peste 400 existente în lume. De asemenea, compania operează şi o fabrică de combustibil nuclear şi are în plan deschiderea a încă două unităţi de producţie în următoarea decadă.

La sfârşitul anului 2023, societatea era controlată în proporţie de 82,5% de către statul român, prin Ministerul Energiei, în timp ce free-float-ul, de 17,5%, este deţinut astfel: 12,8% persoane juridice şi 4,8% persoane fizice.

Cifră de afaceri în creştere

Nuclearelectrica a raportat, pentru anul 2023, o creştere a cifrei de afaceri cu 17%, care a însumat 7,5 milioane de lei, în condiţiile în care cantitatea totală de energie vândută în cursul anului a fost cu 0,5% mai mică faţă de anul 2022, însă preţul mediu de vânzare a energiei pe piaţa liberă a atins un nivel de 940,5 lei/MWh (+56,7% faţă de 2022). În cursul anului, din totalul energiei vândute, 47,2% s-a comercializat prin intermediul Mecanismului centralizat de vânzare a energiei (MACEE), la preţul reglementat de 450 lei/MWh, în timp ce restul de 52,8% s-a vândut pe piaţa liberă. Cu toate acestea, societatea a raportat un rezultat operaţional în scădere cu 17% faţă de 2022, acesta însumând în 2023 circa 2,5 milioane de lei, întrucât a fost semnificativ impactată de o creştere cu 44% a cheltuielilor de exploatare, care au totalizat 5,1 milioane de lei.

Creşterea cheltuielilor operaţionale a venit în principal din impozitele suplimentare, care au însumat la sfârşitul anului 2,6 miliarde de lei - de 2,4 ori mai mult faţă de anul 2022. Creşterea a fost generată în principal de o schimbare în metodologia de calcul a impozitului suplimentar, care, începând cu data de 1 septembrie 2023, se stabileşte ca diferenţa dintre preţul de 450 lei/MWh şi 100% din ceea ce depăşeşte acest plafon. Mai exact, pentru toată cantitatea de energie vândută pe piaţa liberă cu un preţ mediu de 940,5 lei/MWh, societatea a plătit către stat 490,5 lei pentru fiecare MWh vândut.

Rezultatul financiar net a cunoscut o îmbunătăţire semnificativă, însumând 381,6 milioane de lei (+85% faţă de 2022), societatea câştigând pe seama creşterii veniturilor din dobânzi.

Astfel, datorită impulsului dat de rezultatul financiar, profitul net a înregistrat o scădere de numai 10%, atingând un nivel de 2,5 miliarde de lei. Marja de profit net a scăzut simţitor, coborând la un nivel de 33,3%, de la 43,4% în 2022, în principal din cauza taxei suplimentare care a fost mai mare chiar decât profitul net al societăţii.

Chiar dacă profitul net a înregistrat o scădere faţă de 2022, acesta rămâne cu mult peste mediile înregistrate în perioada 2010 - 2021, ceea ce ilustrează faptul că societatea a beneficiat de impulsul recordurilor din 2022 şi în 2023, iar o eventuală normalizare a situaţiei din sectorul energetic ar atrage după ea şi o scădere a profiturilor SNN.

SNN - tot mai aproape de realizarea proiectelor sale de anvergură

Nuclearelectrica este tot mai aproape de realizarea proiectelor sale de mare anvergură, printre care se numără retehnologizarea Unităţilor 1 şi 2 şi dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4. Astfel, SNN a semnat în cursul anului curent un Memorandum de înţelegere cu SACE, agenţie de credit la export şi grup de asigurări şi finanţare din Italia şi cu Ansaldo Nucleare, în vederea avansării cu proiectele privind menţinerea în bună stare de funcţionare a unităţilor vechi şi adăugarea de putere prin cele noi.

Pentru anul 2024, societatea a bugetat o cantitate de energie vândută de 10,45 MWh - aproape egală faţă de anul 2023, în timp ce preţul mediu estimat pentru vânzarea acesteia este de 416,1 lei/MWh, notează TradeVille

Astfel, societatea a estimat pentru anul în curs obţinerea unor venituri din exploatare în sumă de 4,4 miliarde de lei, în scădere cu 58,3% ca urmare a unui preţ mediu de vânzare a energiei mai mic, în timp ce rezultatul operaţional este aşteptat la 1,3 miliarde de lei (-46,9% faţă de 2023).

Rezultatul net a fost bugetat la un nivel de 1,3 miliarde de lei, în scădere cu 48,8% faţă de 2023.

Conform Bugetului de venituri şi cheltuieli, societatea se aşteaptă să plătească acţionarilor în 2023 un dividend de circa 1,1 miliarde de lei, ceea ce se traduce într-un dividend brut pe acţiune de 3,8568 lei, cu un randament de 7,9%.

Comparativ cu istoricul dividendelor societăţii, plata către acţionari în perioada 2022 - 2023 a fost cu mult peste media ultimilor zece ani, care se ridică la 1,3125 lei/acţiune, ceea ce face ca dividendul bugetat pentru plată în 2024 să fie peste această medie de 2,9 ori.

Nuclearelectrica, în declin la BVB

De la începutul anului şi până acum, acţiunea SNN le-a adus investitorilor un randament de -0,8%, înregistrând un raliu de +6,8% în prima jumătate a lunii ianuarie, după care a intrat pe un trend descendent. Acţiunea se plasează în acest moment sub piaţa principală, înregistrată de indicele BET, care a avut o dinamică de +5,7%.

În ultimele 12 luni, acţiunea SNN a înregistrat un declin de 0,51%, situându-se printre ultimele companii din segmentul de energie de la BVB, după variaţia preţului.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Nuclearelectrica

Oportunităţi

- Poziţia în piaţă: Este o companie de importanţă strategică pentru România, asigurând o cincime din producţia totală de electricitate naţională cu planuri ambiţioase de dezvoltare pe viitor.

- Producţie "verde": Compania produce electricitate fără emisii de carbon, o caracteristică indispensabilă pentru viitorul enegretic al Europei.

- Independenţa faţă de combustibilii fosili: Nuclearelectrica nu depinde de fluctuaţiile mari ale combustibililor fosili, nefiind atât de impactată de criză globală de energie.

Riscuri

- Legislaţie instabilă: România are un cadru fiscal instabil, ceea ce poate pune presiuni suplimentare asupra capacităţilor de a genera profit pentru societate.

- Proiecte mari de investiţii: Capacitatea de producţie depinde mult de bunul mers al planurilor de investiţii, de retehnologizarea rapidă a reactoarelor 1 şi 2 pentru a le mări durata de viaţă, dar şi de construcţia reuşită a reactoarelor 3 şi 4.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, BVC 2024, BVB.

------------------------------------------------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cred ca mai trec 15-20 de ani pana vor introduce curent efectiv in retea cele doua reactoare (numai verificarile, probele autorizarile, interconectarile etc dureaza ani de zile.

    Mai trebuie sa existe si cerere. La noi consumul tot scade. La export cine stie ce va fi pana atunci. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5603
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9644
Gram de aur (XAU)Gram de aur389.2309

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb