TradeVille: Sphera Franchise, afectată de prudenţa consumatorilor

F.A.
Ziarul BURSA #Companii / 19 mai

TradeVille: Sphera Franchise, afectată de prudenţa consumatorilor

Sphera Franchise Group SA a raportat venituri în valoare de 362,6 milioane de lei pentru primul trimestru din 2025, cu 0,9% sub cele înregistrate în acelaşi interval din 2024. Profitul net a fost puternic impactat de tensiunile geopolitice globale şi de frânarea consumului, suferind o corecţie severă, de 63,6%, după doi ani de accelerare. În ciuda incertitudinilor actuale, grupul rămâne optimist cu privire la îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru anul în curs, anticipând o creştere solidă a veniturilor şi deschiderea mai multor restaurante noi, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de restaurante cu servicii rapide din România, şi primul care a atins borna de 100 de restaurante pentru acelaşi brand, îşi desfăşoară activitatea sub umbrela a trei mărci emblematice, KFC, Pizza Hut şi Taco Bell, toate operate în sistem de franciză. Compania activează atât pe piaţa locală, care generează aproximativ 86% din vânzări, cât şi în Italia şi Republica Moldova, cele două ţări generând 12%, respectiv 2% din totalul vânzărilor grupului la finalul anului 2024. Francizorul principal al grupului Sphera este compania Yum! Brands. În prezent, grupul operează un total de 174 de restaurante, dintre care 109 KFC în România, 3 în Republica Moldova şi 18 în Italia, precum şi 28 de restaurante Pizza Hut, 16 Taco Bell şi o subfranciză PHD.

Călin Ionescu, CEO al Sphera din octombrie 2020, vine cu o experienţă de 30 de ani în domeniul HoReCa, începându-şi cariera în 1994, odată cu deschiderea primului restaurant Pizza Hut din România. Acesta a ocupat diverse funcţii în zona operaţiunilor înainte să fie numit în funcţia de CEO, participând activ în procesul de extindere a KFC şi Pizza Hut în România şi Republica Moldova, respectiv în 2016, a pus bazele dezvoltării KFC în Italia. În ceea ce priveşte zona de leadership, aproximativ 90% din managerii Sphera au fost promovaţi din interior, potrivit declaraţiilor CEO-ului, oferind, pe de o parte, şanse de dezvoltare angajaţilor şi, pe de altă parte, o foarte bună înţelegere a businessului.

Compania este prezentă la Bursa de Valori Bucureşti din 2017, sub simbolul "SFG", fiind singura din HoReCa inclusă în indicele principal BET, precum şi în FTSE Global Microcap şi MSCI Frontier Markets Small Cap. Cel mai mare acţionar al companiei este Shaletia Ventures, care controlează aproximativ 30% din totalul acţiunilor, urmat de Computerland România (20,5%) şi de Wellkept Group (17%). Persoanele juridice deţin în jur de 28% din acţiuni, iar persoanele fizice - 5,7%.

Piaţa globală de fast food, în creştere semnificativă

Piaţa globală de fast food a cunoscut o creştere semnificativă în ultimii ani, impulsionată de urbanizare, de schimbările în stilul de viaţă al consumatorilor şi cererea tot mai mare pentru opţiuni de masă convenabile. În 2021, piaţa a fost estimată la aproximativ 595,93 miliarde de dolari şi se preconizează că va ajunge la 851,34 miliarde de dolari până în 2029, cu o rată anuală de creştere compusă (CAGR) de 5%.

TradeVille: Sphera Franchise, afectată de prudenţa consumatorilor

McDonald's

McDonald's plănuieşte să deschidă 2.200 de restaurante noi în 2025, dintre care 25% vor fi în SUA şi în cele mai importante pieţe internaţionale. În contextul inflaţiei şi al reducerii cheltuielilor de consum, compania mizează pe oferte de tip "value meal" - precum meniuri la 5 dolari - pentru a stimula cererea. În primul trimestru al anului 2025, vânzările comparabile din SUA s-au redus cu 3,6% - cea mai mare scădere trimestrială din 2020 încoace. Pentru 2025, analiştii estimează o creştere modestă, de 2,76%, a vânzărilor comparabile la nivel global.

Popeyes

Popeyes urmăreşte extinderea reţelei sale în America de Nord, cu obiectivul de a creşte de la 3.400 la peste 4.200 de restaurante până în 2028. În paralel, compania îşi accelerează extinderea internaţională în ţări precum Marea Britanie şi Republica Cehă. Până la sfârşitul anului 2026, toate locaţiile din SUA vor fi echipate cu sisteme POS bazate pe cloud şi alte tehnologii digitale pentru a îmbunătăţi eficienţa şi viteza de servire. Accentul se pune şi pe dezvoltarea punctelor de vânzare în aeroporturi şi campusuri universitare.

Wendy's

Wendy's şi-a redus estimările pentru 2025, anticipând o stagnare sau chiar o scădere de până la 2% a vânzărilor faţă de anul anterior. În pofida încetinirii, compania vizează o creştere netă a numărului de unităţi cu 2-3% anual, prin investiţii de 100-110 milioane de dolari în noi locaţii şi tehnologie. Wendy's îşi concentrează eforturile pe modernizarea drive-thru-urilor şi integrarea inteligenţei artificiale, în parteneriat cu Google Cloud, în peste 6.000 de locaţii din SUA. De asemenea, îşi extinde prezenţa în Europa prin parteneriate de franciză în Irlanda şi România.

Burger King

Compania plănuieşte investiţii de până la 450 de milioane de dolari în 2025 pentru modernizarea a peste 400 de restaurante şi a infrastructurii digitale. Obiectivul este ca până în 2028, între 85% şi 90% din locaţiile Burger King din SUA să fie complet modernizate. Se aşteaptă ca această strategie să crească atractivitatea brandului şi să îmbunătăţească profitabilitatea reţelei.

Sphera: vânzări în declin pe piaţa locală

Sphera a înregistrat vânzări în restaurante în valoare de 362,6 milioane de lei (-0,9% în ritm anual), pe fondul incertitudinilor economice şi politice, atât la nivel local, cât şi global, care au redus semnificativ apetitul populaţiei pentru consum. În România, vânzările Sphera au coborât cu aproximativ 2%, la 311,1 milioane de lei, în timp ce în Italia au avut o creştere de 3,3%, iar în Republica Moldova - de 23,2%, până la 6,8 milioane de lei. La nivel de brand, vânzările KFC au coborât cu 2%, generând 311,3 milioane de lei, Pizza Hut a contribuit cu 27,2 milioane de lei (-1%), în timp ce vânzările Taco Bell au avut o creştere spectaculoasă, de 15,6%, până la 24,1 milioane de lei. Cheltuielile în restaurante au urcat cu 4,3% în perioada de raportare, însumând 336 de milioane de lei. Costurile cu alimentele au totalizat 115,4 milioane de lei, menţinându-şi ponderea în totalul vânzărilor, de 31,8%.

TradeVille: Sphera Franchise, afectată de prudenţa consumatorilor

TradeVille: Sphera Franchise, afectată de prudenţa consumatorilor

Creşterea cheltuielilor a fost susţinută în mare parte de cele cu salariile şi beneficiile angajaţilor, de 92,7 milioane de lei (+12,4% vs primul trimestru din 2024), care s-au ajustat odată cu industria. În ciuda obţinerii unor venituri relativ stabile, presiunea asupra marjelor exercitată de creşterea cheltuielilor cu salariile şi de cheltuielile de exploatare au condus la obţinerea unui rezultat mai slab. Profitul net aferent perioadei a scăzut cu 63,6%, la 7,8 milioane de lei, pe fondul creşterii cheltuielilor de exploatare, al stagnării vânzărilor, erodării marjelor, precum şi al scăderii EBITDA cu 37,5%, până la 24,8 milioane de lei.

Perspective - extindere

Grupul a anunţat, pe 11.10.2024, extinderea portofoliului de companii, adăugând franciza Cioccolatitaliani, care include o gamă largă de produse precum îngheţata artizanală de înaltă calitate, lingouri de ciocolată, praline, cafea gourmet, produse de patiserie italiene proaspete, clătite şi gofre. Sphera plănuieşte dezvoltarea francizei pe piaţa italiană, urmând să ianugureze prima locaţie în semestrul întâi din 2025, în urma unei investiţii de 500.000 de euro, notează TradeVille.

Grupul şi-a bugetat pentru anul 2025 vânzări în valoare de 1,73 miliarde de lei, cu o creştere de 12,1% a veniturilor totale faţă de anul anterior, precum şi investiţii (CAPEX) de 100 de milioane de lei. Până la finalul anului 2025, Sphera intenţionează să deschidă 13 restaurante noi, dintre care: 4 KFC şi 1 Taco Bell în România, 1 KFC în Republica Moldova, 3 KFC şi 4 Cioccolatitaliani în Italia.

TradeVille: Sphera Franchise, afectată de prudenţa consumatorilor

Preţul acţiunii Sphera - performanţă superioară indicelui BET

În ultimul an, cotaţia SFG a urcat cu 23,24%, în urma înregistrării unor performanţe impresionante în 2024. De la începutul anului, acţiunile SFG au crescut cu 3,71%, performanţă superioară indicelui BET, din care compania face parte, care a scăzut în această perioadă 1,28%. Acţiunile SFG au atins un maxim istoric la finalul lunii aprilie 2025, la valoarea de 43,3 lei. În prezent, cotaţia se tranzacţionează deasupra principalelor medii mobile, ca urmare a unui salt al acţiunii înainte de raportarea rezultatelor primului trimestru. Volumul este relativ scăzut, indicând o activitate redusă care poate creşte în apropierea nivelurilor de suport şi rezistenţă.

Indicatorul RSI (54,69) se situează în zona neutră, departe de zonele de supracumpărare sau supravânzare, arătând că încă este loc pentru mişcări ample ale cotaţiei. O zona importantă de rezistenţă se află în jurul valorii de 43,3 lei, în timp ce zona de suport se regăseşte la 39,25 lei, prag defensiv testat de mai multe ori.

TradeVille: Sphera Franchise, afectată de prudenţa consumatorilor

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Sphera

Oportunităţi

Dividende în creştere: Din profitul obţinut în anii 2023 şi 2024, Sphera le va acorda investitorilor un dividend brut de 1,09 lei/acţiune în 2025, în creştere faţă de cel acordat în anul precedent. Dividenul a fost aprobat în cadrul AGA din data de 29.04.2025, data ex-dividend fiind 15.05.2025 şi urmează să fie plătit pe 06.06.2025.

Interes din partea investitorilor instituţionali: Fondul de pensii Metropolitan Life deţine aproximativ 5,2% din capitalul companiei Sphera, însemnând o investiţie de 85 de milioane de lei, în timp ce NN a ajuns să controleze la finalul lunii martie 10,34%, echivalentul unei investiţii de 168 de milioane de lei.

Preţ ţintă: La sfârşitul lunii noiembrie, analiştii de la Erste au acordat acţiunilor Sphera un preţ ţintă de 47,5 lei/titlu pentru următoarele 12 luni, fiind încrezători în perspectivele de dezvoltare ale companiei, după ce grupul a doborât record după record în anul 2024. Raportat la preţul din piaţă, 41,9 lei, analiştii întrevăd o apreciere de aproximativ 13,37% în următoarea perioadă.

Relaţia cu investitorii: În 2024, Sphera s-a alăturat comunităţii ARIR ca membru asociat, fiind una dintre cele 21 de companii (81 evaluate) de pe Piaţa Principală de la BVB care a obţinut scorul maxim pentru comunicarea cu investitorii, transparenţă şi guvernanţă corporativă, în cadrul evaluării anuale VEKTOR, realizată de ARIR.

Riscuri

Performaţa din 2025: Sphera a estimat pentru anul în curs un profit net în valoare de 105,2 milioane de lei, sumă greu de atins având în vedere contextul economic actual şi faptul că, în primele trei luni ale anului, grupul a înregistrat un rezultat net de 7,8 milioane de lei, reprezentând doar 7,41% din suma bugetată pe întregul an.

Evoluţii politice: Alegerile prezidenţiale prezintă un risc semnificativ pentru activitatea grupului, întrucât orice schimbări de natură fiscală rezultate în urma scrutinului pot genera incertitudine sau volatilitate. Schimbările politice ar putea conduce, de asemenea, la modificări ale legislaţiei muncii care ar putea creşte costurile operaţionale şi afecta profitabilitatea companiei.

Întreruperi în lanţul de aprovizionare: Prin natura activităţii, grupul are nevoie de produse alimentare proaspete, esenţiale pentru desfăşurarea activităţii. În contextul unei cereri ridicate şi al unei oferte limitate de materie primă, pot apărea dificultăţi în obţinerea produselor necesare, însoţite de creşteri de preţuri, cu impact negativ asupra performanţei financiare a grupului.

Concurenţă acerbă: Industria restaurantelor se caracterizează printr-un nivel ridicat de concurenţă, iar grupul Sphera se confruntă în mod constant cu provocarea apariţiei unor jucători noi, care aduc pe piaţă concepte şi produse inovatoare. Competiţia este acerbă, venind atât din partea lanţurilor internaţionale, cât şi din partea unui număr semnificativ de companii naţionale, regionale şi locale, active în domeniile de servire rapidă, servire la masă şi servicii de livrare sau ridicare.

Provocări cu furnizorii: Sphera experimentează provocări legate de furnizorii cu care operează, din cauza dimensiunii foarte mari a afacerii şi a volumelor de care are nevoie. Deşi grupul încearcă să sprijine economia locală şi lucrează preponderent cu furnizori autohtoni, pentru anumite produse, cum sunt cartofii congelaţi, compania s-a văzut nevoită să contracteze producători europeni, acest produs nefiind comercializat în România.

Sursele menţionate de TradeVille în această analiză sunt: site-ul şi raportul companiei, BVB, smark.ro, imarkgroup, Reuters, Grand View Research, Erste Group, presa locală.

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1033
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5563
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4479
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0595
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.2624

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb