Oficialii UE şi reprezentanţii statelor membre şi-au exprimat nemulţumirea faţă de ameninţarea preşedintelui american Donald Trump de a impune un tarif de 50% asupra bunurilor europene, avertizând că tacticile coercitive ar putea periclita discuţiile comerciale transatlantice, potrivit China Daily.
Trump a acuzat vineri Uniunea Europeană că "profită de Statele Unite în materie de comerţ" şi că este "foarte dificil de tratat", pe platforma sa socială Truth Social, şi a anunţat că "recomandă un tarif direct de 50% asupra UE, începând cu 1 iunie 2025."
Ameninţarea cu tarife a venit în contextul în care negocierile sunt blocate, Washingtonul cerând concesii unilaterale din partea Bruxelles-ului pentru a permite accesul afacerilor americane, în timp ce UE caută un acord care să ofere beneficii reciproce, a relatat Reuters, citând surse familiare cu discuţiile comerciale dintre UE şi SUA.
Comisarul european pentru Comerţ şi Securitate Economică, Maro¹ ©efèoviè, a reacţionat pe platforma X, afirmând că UE este pregătită să-şi apere interesele.
Subliniind că relaţiile comerciale bilaterale "trebuie să se bazeze pe respect reciproc, nu pe ameninţări", ©efèoviè a scris: "UE este pe deplin angajată şi dedicată obţinerii unui acord benefic pentru ambele părţi. Comisia Europeană rămâne pregătită să lucreze cu bună-credinţă."
Bernd Lange, preşedintele Comisiei pentru Comerţ Internaţional a Parlamentului European, a postat pe platforma Bluesky că legislatori ai UE vor călători la Washington săptămâna viitoare "pentru a demonta unele percepţii greşite" legate de politica comercială a Uniunii Europene.
"Dacă Trump caută cu adevărat cooperare şi negocieri, va găsi întotdeauna uşi deschise în UE. Dacă doar vrea ca noi să aprobăm automat cererile lui, atunci bate la uşa greşită," a scris Lange.
El a respins, de asemenea, afirmaţia lui Trump conform căreia UE a fost creată pentru a "profita de Statele Unite" în materie de comerţ.
Premierul irlandez Micheal Martin a descris anunţul lui Trump drept "extrem de dezamăgitor", avertizând că astfel de tarife ridicate ar "afecta grav una dintre cele mai dinamice relaţii comerciale din lume" şi ar perturba pieţele globale.
Ministrul delegat francez pentru Comerţ Exterior, Laurent Saint-Martin, a condamnat ameninţările cu tarife ale lui Trump, calificându-le drept "inutilă în perioada de negocieri", reiterând poziţia UE în favoarea unei dezescaladări.
Saint-Martin a declarat pentru canalul de ştiri francez BFMTV că impunerea unor taxe vamale mari asupra importurilor americane nu este rezultatul dorit de UE, dar a avertizat că Bruxelles-ul va lua măsuri de retorsiune pentru a restabili un echilibru real de forţe, dacă va fi necesar.
Subliniind că "conflictele tarifare nu au învingători," Katherina Reiche, ministrul german al economiei şi energiei, a declarat: "Tarifele dăunează atât Statelor Unite, cât şi Uniunii Europene în egală măsură."
1. Trump
(mesaj trimis de Nume în data de 25.05.2025, 11:10)
Cine îl critică pe Trump înseamnă că a trăit degeaba.
1.1. Tot eu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Nume în data de 25.05.2025, 11:16)
Și credeți-mă, nu sunt vreun fan.
Ca persoană, privită din punct de vedere moral, Trump este de evitat.
Ca președinte USA, este perfect.
Eu unul aș face exact ce face el X 100.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2025, 13:05)
O sa fie mulți care ar vrea sa te contrazică. Eu vreau doar sa te aprob! De multe ori am scris pe-aici ca Trump "joaca" de cele mai multe ori la fenta. Da din gura una sau alta, punând lumea pe jar, si-apoi stingand jarul după ce si-a atins obiectivele. Tarifele anunțate la începutul lui aprilie au dat foc lumii câteva săptămâni, pana a scăzut dolarul și prețul petrolului, rămânând în vigoare, "as of today", ceva tarife mai mult simbolice. Amenințarea cu 50% pentru UE nu cred ca-i legata de economie, cred ca-i legata de divergente politice, inclusiv alegerile din România și Polonia. Trump și UE au ajuns în poziții antagoniste în privința multor chestiuni legate de Europa, doar ca Trump, asa cum s-a mai exprimat, are cam toate cărțile, cea mai tare și ultima fiind retragerea SUA din tot ce înseamnă problemele Europei.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2025, 13:25)
1.1 si 1.2 absolut corect, toata stima,
iar "...retragerea SUA din tot ce înseamnă problemele Europei." - as adauga problemele Europei PE CARE EUROPA SI LE CREEAZA SINGURA CU MANA PROPRIE, sa te autodistrugi prin sanctiuni "inteligente" si sa lupti cu disperare sa nu se termine razboiul, ct poti sa fii de tembeluț
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2025, 13:31)
Iar astia cu Europa e rea si marele oranj e bun! Ca realitatea e alta si actiunile din Europa sunt recomandate de analistii americani nu conteaza. Conteaza doar sa fim contrariani.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2025, 13:42)
Pai cumpara tu actiuni UE ca poti sa le folosesti si la kiev, faci si sefului un pachet cadou ca el intinde mana (care greblă se tot face) cu placere
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.05.2025, 13:38)
Oricum, "gasca" de la Bruxelles,
nu e bagat in seama de nimeni,
dintre cei care conteaza cu adevarat,
pacat ca asa a ajuns marele proiect al UE.