UE pregăteşte un "plan B" în cazul în care Trump renunţă la negocierile pentru Ucraina

S.B.
Internaţional / 1 mai

UE pregăteşte un "plan B" în cazul în care Trump renunţă la negocierile pentru Ucraina

Uniunea Europeană pregăteşte un "plan B" privind modul de menţinere a sancţiunilor economice împotriva Rusiei în cazul în care administraţia Trump renunţă la negocierile de pace pentru Ucraina şi caută o apropiere de Moscova, a declarat miercuri Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă şi de securitate, Kaja Kallas, potrivit news.ro.

Înaltul diplomat spune că Europa poate menţine sancţiunile împotriva Rusiei dacă Washingtonul începe să le ridice pe ale sale, dar recunoaşte că unele state UE ar putea urma SUA, în cazul în care Washingtonul îşi restabileşte relaţiile cu Rusia.

"Există întrebarea dacă americanii vor dori să plece. Vedem semne că se gândesc că ar trebui să părăsească Ucraina şi să nu mai încerce să ajungă la o înţelegere cu ruşii, pentru că este greu", a declarat Kaja Kallas pentru FT.

Kallas a spus că există un "plan B" pentru a menţine presiunea economică asupra Rusiei în cazul în care Ungaria va bloca reînnoirea sancţiunilor economice ale UE în iulie, dar a subliniat că Bruxelles-ul se concentrează în continuare pe menţinerea alinierii tuturor statelor membre. "Există, de asemenea, un plan B, dar trebuie să lucrăm pentru planul A, pentru că altfel te concentrezi pe planul B şi atunci asta se va întâmpla", a spus ea.

Kallas spune că sunt în curs discuţii cu Washingtonul şi cu alţi parteneri internaţionali pentru a se asigura că regimul de sancţiuni occidentale va rămâne în vigoare.

Dar şefa diplomaţiei europene a recunoscut totodată că există discuţii în unele capitale ale UE cu privire la posibilitatea de a urma administraţia Trump, dacă aceasta abandonează Ucraina şi restabileşte relaţiile cu Rusia.

"Este clar că aceste tipuri de discuţii au loc în anumite state membre şi poate că există speranţe că nu mai trebuie să sprijinim cu adevărat (Ucraina)", a declarat Kallas, fost prim-ministru estonian. "Dar este, de asemenea, o speranţă falsă, deoarece dacă vă uitaţi la Rusia, investeşte mai mult de 9% din PIB-ul său în armată şi va dori să o folosească din nou", a avertizat Înaltul Reprezentant.

Kallas spune că Europa ar putea interveni financiar pentru a ajuta Ucraina în cazul unei retrageri a SUA, dar a recunoscut că în ceea ce priveşte sprijinul militar, cu siguranţă este mai greu ca UE să umple golul, "dacă americanii renunţă".

Ea spune că Bruxelles-ul şi alte capitale europene se concentrează pe "continuarea colaborării cu americanii şi încercarea de a-i convinge de ce rezultatul acestui război este şi în interesul lor, ca Rusia să nu obţină cu adevărat tot ceea ce îşi doreşte".

Dar Kallas a dat asigurări că nicio ţară din UE nu va accepta recunoaşterea Crimeei ca fiind parte din Rusia, un element al propunerii de pace a SUA, care reprezintă însă o linie roşie majoră pentru Kiev. "Nu pot să cred că acceptăm acest tip de lucruri. Dar nu putem vorbi în numele Americii, desigur, şi ce vor face ei. Dinspre partea europeană, am spus acest lucru de nenumărate ori: Crimeea este Ucraina", a punctat vicepreşedinta Comisiei Europene.

"Există instrumente în mâinile americanilor pe care le pot folosi pentru a pune presiune pe Rusia pentru a opri cu adevărat acest război", a adăugat Kallas. "Preşedintele Trump a spus că doreşte ca crimele să înceteze. Ar trebui să pună presiune pe cel care face crimele", a subliniat şefa diplomaţiei europene.

Preşedintele american Donald Trump a promis să pună capăt rapid războiului de peste trei ani al Rusiei împotriva Ucrainei, dar nu a reuşit să forţeze un acord de pace în primele sale 100 de zile în funcţie, deoarece Moscova şi Kievul resping, ambele, elemente ale propunerilor administraţiei sale.

"Dacă nu există progrese, ne vom retrage ca mediatori în acest proces", a reiterat marţi purtătoarea de cuvânt a secretarului de stat american Marco Rubio, o ameninţare pe care o făcuse deja şeful diplomaţiei americane la începutul acestei luni.

Sugestiile lui Trump pentru o apropiere economică de Moscova ca parte a unui acord de pace au alimentat temerile că unele ţări din UE vor cere ca Bruxelles-ul să ia măsuri similare şi să ridice sancţiunilor UE împotriva Rusiei în lunile următoare. Oficialii europeni sunt, de asemenea, îngrijoraţi de consecinţele faptului că SUA ar putea permite companiilor americane să reia cooperarea economică cu Rusia, în timp ce întreprinderilor din UE le este încă interzis acest lucru.

Ca parte a propunerilor sale de pace, SUA s-au oferit să ridice sancţiunile împotriva Moscovei - impuse împreună cu UE - şi să relanseze cooperarea economică cu Rusia în sectoare precum energia. Ungaria a ameninţat că se va opune prin veto unui vot unanim necesar, la sfârşitul lunii iulie, pentru a prelungi regimul de sancţiuni al UE.

FT a relatat anterior că o opţiune este ca guvernele naţionale să adopte sancţiunile în mod individual pentru a ocoli un veto ungar, cum ar fi emiterea de către Belgia a unui decret regal pentru a menţine activele de stat ruseşti în valoare de 190 de miliarde de euro îngheţate pe teritoriul belgian. Guvernul belgian a refuzat să comenteze.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. America este datoare Romaniei prin raul facut in special prin tot felul de muhaiele de asa zisi ambasadori care i-au trimis la noi si care nu au facut altceva decat sa promoveze politici woke straine culturii noastre .pana acum ne-au amețit cu vrajeala ca ne apara de nu stiu cine , acum nici asta nu mai este valabila .

    1. "America este datoare Romaniei"

      asa este,dar cu o mica corectie, 

      "America condusa de democrati este datoare Romaniei". 

      si nu republicanii lui Trump !!!

    Europa Unita nu are nevoie de niciun plan A sau B in privinta Ucrainei.

    Rusi si ucrainenii trebuie sa-si rezolve singuri problemele si sa traiasca in pace asa cum au trait sute de ani acolo.  

    Stoparea incitarii la ura impotriva Rusiei si rusilor, stoparea alimentarii razboiului de acolo cu bani, cu arme si informatii de catre Trump si mai ales ajutorul lui Trump in negocierea pacii sunt binevenite si el trebuie sa fie urmat de toata lumea.  

    Planul Europei trebuie sa se axeze pe neamestecul in treburile tarilor fostei URSS. 

    Acolo trebuie organizata o conferinta sub egida ONU si toate aceste tari sa-si rezolve diferendele. Ca si in Georgia si in Armenia si in Azerbaijan si mai inspre rasarit toate tarile foste parte a URSS au o situatie frontaliera mai mult decat incurcata si daca nu astazi, maine, oriunde intre aceste, tari poate sa inceapa un conflict.

    Asa ca Franta si Germania, Polonia precum si Tarile Baltice care se vad salvatori ai poporului Ucrainei trebuie sa-si tina armatele si mai ales rachetele acasa si sa incurajeze diplomatia si negocierile in obtinerea si mentinerea pacii acolo.  

    Toti expertii si liderii politici au recunoscut ca UKR nu poate recupera teritoriile pierdute, au pierdut prin migratie si pierderi nete de razboi mai mult de un sfert din populatie. Singira sansa reala sa forteze partile in conflict sa accepte pacea este d Trump, asa ca mai bine l ajuta EU mediind pe linga Zelenski pina nu e prea tarziu!

    Planul B este de fapt planul A. Inca de la inceputul conflictului se cunostea si sfirsitul altfel Trump nu ajungea Presedinte . Pasii sunt mai mult decit vizibili .Pornim de la premiza ca totul era cunoscut de la inceput si de la premiza de a nu oferi un statut de naivitate militaro - politica nici Rusiei si nici UE. Singura mare naiva a fost si este SUA. Oricind UE si Rusia pot restabili relatiile dar asta dupa ce conditiile de pace devin posibile ceea ce ofera UE extinderea catre est a granitelor si Rusiei recucerirea unei parti (evident locuita de rusi ) a Ucrainei .In acest joc masura lucrurilor este data de posibilitatea oferita Germaniei de a se reinarma ceea ce cuprinde si imensele sume de bani puse in joc .Intr-un interval de timp de 5 pina la 10 ani SUA va pleca din Europa iar Europa si Rusia isi pot relua legaturile .

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0730
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4781
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4280
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0028
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.6088

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb