Un avion malaezian de pasageri s-a prăbuşit la graniţa Ucrainei cu Rusia

ALEXANDRU COSTEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 iulie 2014

Serviciul ucrainean de securitate ar fi interceptat discuţii telefonice între separatişti despre doborârea avionului malaezian

Director IATA: "Nicio companie nu trebuie să rişte securitatea pasagerilor pentru a economisi combustibil"

Actualizare 21:15 IATA: Spaţiul aerian nu era restricţionat

Nu existau restricţii pentru zborurile din sectorul aviatic din estul Ucrainei unde aeronava companiai malaeziene s-a prăbuşit ieri, potrivit unui raport emis de Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA).

"Transmitem cele mai adânci simpatii către familiile şi prietenii pasagerilor şi echipajului zborului MH17", a afirmat IATA într-un comunicat publicat din Geneva.

"Potrivit informaţiilor disponibile momentan, se pare că spaţiul aviatic pe care aeronava îl traversa nu era restricţionat", a declarat IATA în comunicat.

"Companiile aeriene depind de guverne şi de autorităţile de control pentru a fi avizate că un spaţiu aerian este disponibil pentru zbor şi ele îşi organizează activitatea în funcţie de aceste limite", a declarat directorul general executiv al IATA, Tony Tyler, într-un alt comunicat.

"Este ca şi cum ai conduce o maşină. Dacă drumul este deschis, consideri că este sigur. Dacă este închis, cauţi rute alternative", a adăugat oficialul IATA.

Tyler a reamintit de Convenţia de la Chicago, prin care guvernele au convenit că avioanele comerciale nu sunt obiective militare.

"Ceea ce s-a întâmplat cu zborul MH17 este o tragedie pentru 298 de suflete, ce nu trebuia să se întâmple în niciun spaţiu aerian", a mai spus el.

Tyler a reamintit, de asemenea, că în acest moment securitatea este cea mai importantă.

"Securitatea este prioritară. Nicio companie aeriană nu trebuie să rişte securitatea pasagerilor săi şi pe cea a aparatului pentru a economisi combustibil", a continuat oficialul IATA.

------

Actualizare 20:00 Obama: Separatiştii au primit sprijin constant din Rusia

Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat, astăzi, că separatiştii pro-ruşi din Ucraina au primit "un flux continuu" de arme şi pregătire din partea Rusiei, inclusiv arme antiaeriene, acesta solicitând o "investigaţie internaţională credibilă" asupra atacului, transmite CNN.

De asemenea, Obama a afirmat că doborârea aeronavei a fost o "atrocitate de proporţii neimaginabile".

Preşedintele american a solicitat un armistiţiu imediat în Ucraina între guvernul de la Kiev şi rebelii pro-ruşi din regiunea de est pentru ca o invetigaţie internaţională să se poată desfăşura fără să fie afectate dovezile.

-----

Actualizare 18:20 Acţiunile Malaysia Airlines au scăzut cu până la 18%

Acţiunile companiei Malaysia Airlines au închis şedinţa de astăzi în scădere puternică, cu 11%, după ce a înregistrat pe parcursul şedinţei un declin de până la 18%, transmite MarketWatch.

Participaţia majoritară este deţinută de stat prin intermediul holdingului Khazanah Nasional Bhd, care intenţiona să privatizeze compania într-un program de restructurare a operatorului aerian, potrivit Reuters.

Pe o perioadă de cinci ani calculată până ieri, anterior accidentului, acţiunile companiei se aflau în declin cu 83%.

Malaysian Airlines operează aproape 90 de avioane şi transportă zilnic circa 37.000 de pasageri către 80 de destinaţii.

------

Actualizare Oficial SUA: Avionul a fost lovit de o rachetă trasă de separatişti

O analiză preliminară clasificată a serviciilor de informaţii SUA a concluzionat că racheta care a doborât Zborul 17 al companiei malaeziene ar fi fost lansată, cel mai probabil, de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, potrivit unui oficial din Apărarea SUA care are acces direct la cele mai recente informaţii, transmite CNN.

Oficialul a refuzat să fie identificat din cauza naturii sensibile a informaţiilor.

------

Actualizare 16:40 TAROM: Zborurile spre Moscova din 20 şi 21 vor circula pe o rută deviată

Compania Tarom anunţă că zborurile din 20 si 21 iulie dinspre şi către Moscova (RO 241/2) vor opera pe o rută deviată pentru ocolirea spaţiului aerian al Ucrainei, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Zborurile vor avea următorul orar de zbor, în ore locale: 20 iulie - 13:15 Bucureşti - 17:45 Moscova şi 18:40 Moscova - 21:30 Bucureşti.

Pentru 21 iulie 2014 orele sunt: 13:10 Bucureşti -17:40 Moscova şi 18:40 Moscova - 21:30 Bucureşti.

------

Actualizare 16:15 Traficul aerian din ţara noastră a crescut cu 15%

Traficul aerian rerutat în spaţiul aerian al ţării noastre a crescut cu aproximativ 15% în urma accidentului aviatic din estul Ucrainei, transmite Romatsa într-un comunicat remis redacţiei.

"Romatsa este pregătită să facă faţă acestei creşteri prin personalul calificat şi antrenat pentru astfel de situaţii. Precizăm că, în condiţii normale de trafic, luând ca exemplu anul 2013, media aeronavelor pentru care regia asigură servicii de trafic aerian, pe o perioadă de 24 de ore, este de 2000 - 2200, pe perioada verii şi 1600 - 1800, pe perioada iernii", potrivit sursei citate.

-----

Actualizare Servicii de informaţii SUA: O rachetă a doborât avionul malaezian

Agenţiile de informaţii ale Statelor Unite au confirmat că avionul companiei aeriene din Malaezia a fost doborât de o rachetă sol-aer, potrivit surselor din presă, transmite publicaţia online Market Watch.

Însă, nu este clar dacă racheta a fost lansată de forţele ucrainene sau separatiştii pro-ruşi din zona de conflict aflată în estul Ucrainei, transmite The Wall Street Journal.

-------

Actualizare 12:50 Reuniune de urgenţă, la Viena, a Consiliului permanent al OSCE

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat astăzi că va organiza o reuniune de urgenţă a Consiliului său permanent la ora 10.30 GMT la Viena, în legătură cu tragedia aviatică de ieri din estul Ucrainei.

"O reuniune a Consiliului permanent al OSCE va avea loc astăzi (vineri) la Viena, la ora locală 12.30 (10.30 GMT) în legătură cu tragedia zborului MH17 al Malaysian Airlines în estul Ucrainei", a precizat organizaţia într-un comunicat preluat de AFP.

OSCE dispune de o misiune specială de observare în Ucraina din luna martie. Anterior, organizaţia a anunţat că separatiştii proruşi sunt de acord să permită accesul anchetatorilor internaţionali în zona din estul Ucrainei unde s-a prăbuşit avionul de linie malaezian.

---

Actualizare 12:20 O persoană cu cetăţenie română se afla în aeronavă

Un cetăţean cu dublă cetăţenie, inclusiv cetăţenie română, se afla la bordul aeronavei doborâte ieri, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit instituţiei, ca urmare a verificărilor care continuă, în vederea stabilirii identităţii tuturor pasagerilor, pe lista transmisă până la acest moment de compania Malaysian Airlines se regăseşte un cetăţean care deţine dublă cetăţenie, inclusiv cetăţenie română.

Familia acestuia a fost informată de autorităţile din ţara de domiciliu, iar autorităţile române au luat, de asemenea, legătura cu familia, informează MAE.

Familia victimei a precizat că nu doreşte, sub nicio formă, să fie făcute publice niciun fel de date personale.

---

Actualizare 10:40 Cursa Tarom de astăzi spre Moscova va evita spaţiul aerian ucrainean

Cursa Tarom care va zbura astăzi spre Moscova va opera după orarul normal, însă va evita spaţiul aerian ucrainean, a anunţat Tarom.

"Compania Tarom anunţă că zborurile de mâine, 18 iulie, dinspre şi către Moscova, RO 241/2, vor opera pe o rută deviată pentru ocolirea Ucrainei. Decolarea din Bucureşti este menţinută la ora 13.05, iar aterizarea la Moscova va fi la 17:05, cu 30 minute întârziere faţă de ora planificată (16:35)", a anunţat Tarom.

Decolarea din Moscova va avea loc la ora 18:50, cu 30 de minute întârziere faţă de ora programată (17:20), iar aterizarea la Bucuresti va fi orele 19:30.

---

Actualizare 09:45 Cea de-a doua "cutie neagră" a avionului a fost găsită în Ucraina

A doua "cutie neagră" a aeronavei a fost recuperată în Ucraina de către echipaje de salvare, a transmis un cameraman al Reuters aflat la faţa locului.

Anterior, separatiştii pro-ruşi au declarat că au găsit joi prima cutie neagră şi că o vor trimite la Moscova.

---

Actualizare 09:00 Rebelii pro-ruşi vor permite anchetatorilor internaţionali accesul la zona accidentului

Separatiştii pro-ruşi sunt de acord să permită anchetatorilor internaţionali accesul în siguranţă şi fără restricţii în Ucraina, la locul unde a căzut joi avionul malaezian, a anunţat astăzi OSCE, citată de Reuters.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a informat, într-o declaraţie publicată pe pagina oficială, că un grup de înalţi reprezentanţi din Ucraina, Rusia şi OSCE au participat la o conferinţă video cu separatiştii, care au promis că vor coopera cu autorităţile ucrainene în cadrul anchetei.

---

Actualizare 08:20 MAE: Pe lista pasagerilor avionului prăbuşit în Ucraina nu au fost confirmaţi pasageri români

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, în această dimineaţă, că, până acum, nu a fost confirmat niciun cetăţean de naţionalitate română pe lista pasagerilor aeronavei Malaysia Airlines prăbuşită joi în estul Ucrainei.

"Ministerul Afacerilor Externe al României informează că - în urma verificărilor întreprinse de Celula de criză, de la momentul convocării acesteia la nivelul Centralei MAE şi până în acest moment" - nu se confirmă prezenţa niciunui cetăţean de naţionalitate română pe lista pasagerilor aeronavei de linie "Boeing 777" aparţinând companiei Malaysia Airlines care efectua zborul MH17 pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur şi care s-a prăbuşit în estul Ucrainei, transmite un comunicat al Ministerului.

"Celula de criză de la nivelul Centralei MAE împreună cu misiunile diplomatice la Haga, Kuala Lumpur şi Kiev rămân în legătură permanentă cu oficialităţile locale până la confirmarea listei finale a pasagerilor", mai scrie sursa citată.

---

Actualizare 07:00 Serviciul ucrainean de securitate ar fi interceptat discuţii telefonice între separatişti despre doborârea avionului malaysian

Separatiştii contestă autenticitatea conversaţiilor

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anunţat că a interceptat convorbiri telefonice între doi separatişti care discută despre doborârea avionului malaysian, prăbuşit joi seara în estul Ucrainei, relatează publicaţia Kyiv Post, în ediţia electronică. Autenticitatea înregistrărilor telefonice a fost contestată, astăzi, de insurgenţii proruşi.

Reprezentantul "special al Guvernului republicii" Doneţk, Serghei Kavtaridze a declarat că nu crede în autenticitatea înregistrării publicate de SBU cu privire la doborârea avionului malaysian.

"Afirmaţiile potrivit cărora au fost interceptate conversaţii între cazaci, care ar fi discutat despre doborârea acestui avion sunt un exemplu de propagandă", a declarat Kavtaridze pentru Interfax.

Potrivit lui, insurgenţii "nu puteau discuta despre aşa ceva".

El a făcut referire la părerea unor experţi care au "menţionat că pentru a doborâ avionul la o astfel de altitudine sunt necesare echipamente militare capabile să lanseze rachete sol-aer". Potrivit lui Kavtaridze, insurgenţii nu deţin astfel de echipamente.

"Apelul a fost iniţiat de către Igor Bezler, la ora locală 4.40, la 20 de minute după producerea accidentului. Bezler l-a sunat pe un ofiţer al serviciilor de informaţii ruse, Vasili Gheranin, comunicându-i acestuia informaţii despre doborârea avionului", a declarat şeful SBU, Valentin Nalivaicenko.

Bezler ar fi afirmat că avionul malaysian a fost doborât de echipa insurgenţilor "Minera". Gheranin întreabă "unde sunt piloţii (insurgenţi)?". Bezler răspunde că aceştia "s-au deplasat la locul accidentului să fotografieze avionul. Este foarte mult fum", a adăugat el, potrivit unei înregistrări audio publicate de SBU.

"Când a avut loc accidentul?", întreabă Gheranin.

"În urmă cu treizeci de minute", răspunde Bezler.

Într-o altă discuţie telefonică, care are loc între doi insurgenţi numiţi "maior" şi "grec", insurgenţii descriu locul accidentului.

"Aici nu e absolut nimic (util). Arme nu sunt, doar lucruri ale civililor: prosoape, hârtie igienică...", afirmă "maiorul", adăugând că "avionul a fost doborât de oamenii lui Cernuhin, de aceşti cazaci stabiliţi în (localitatea) Cernuhino".

"Da, domnule maior", confirmă "grecul".

Ulterior, "maiorul" relatează că a găsit cadavrul unui student indonezian "de la Universitatea Thompson".

Oficiali americanii au declarat că avionul malaysian care s-a prăbuşit joi în estul Ucrainei cu 298 de persoane la bord a fost doborât de o rachetă sol-aer, dar originea acesteia rămâne nesigură. Insurgenţii şi autorităţile de la Kiev se acuză reciproc de cauzarea acestui accident.

Doi agenţi ai serviciilor de informaţii ruse ar putea fi implicaţi

Şeful serviciilor de securitate ucrainene acuză doi agenţi ai serviciilor de informaţii ruse de implicare în accidentul aviatic. El îşi bazează acuzaţiile pe interceptări telefonice între cei doi agenţi, scrie Reuters.

Majoritatea companiilor aeriene occidentale renunţă la survolarea Ucrainei

Majoritatea companiilor europene şi americane au decis că nu vor survola Ucraina, după prăbuşirea unui avion de linie malaysian în estul acestei ţări.

Agenţia federală americană a aviaţiei (FAA) a cerut joi avioanelor comerciale americane să evite spaţiul aerian din estul Ucrainei, în urma prăbuşirii avionului malaysian în această zonă, relatează AFP.

FAA a lansat acest apel "din cauza evenimentelor recente şi unor potenţiale noi activităţi periculoase".

Apelul vizează zonele Simferopol (Crimeea) şi Dniepropetrovsk.

Compania Air France a anunţat că a "luat decizia de a nu mai survola estul Ucrainei".

În Germania, Lufthansa, numărul unu printre companiile aeriene de transport în Europa, a decis că ocolească "spaţiul aerian ucrainean începând din acest moment". O decizie similară a luat compania italiană Alitalia.

La rândul său, compania elveţiană Swiss a renunţat la survolarea estului Ucrainei.

În Marea Britanie, British Airways a anunţat că zborurile sale nu vor tranzita "spaţiul aerian ucrainean, cu excepţia unui zbor zilnic pe ruta Londra - Kiev".

Un purtător de cuvânt al companiei britanice a explicat că această cursă spre Kiev va fi operată, deoarece capitala ucraineană "se afla la o distanţă de sute de kilometri de locul accidentului".

Compania spaniolă Iberia, precum şi cea scandinavă SAS au anunţat că nu au zboruri care să tranziteze estul Ucrainei.

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că avionul "a fost doborât"

Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat, conform Reuters, că "nu a fost un accident, avionul a fost doborât de pe cer".

Putin: Tragedia nu s-ar fi produs dacă Kievul nu ar fi relansat operaţiunile militare împotriva rebelilor

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara că autorităţile ucrainene sunt responsabile pentru dezastrul aviatic din estul Ucrainei, precizând că tragedia nu s-ar fi produs dacă Kievul nu ar fi relansat operaţiunile militare împotriva rebelilor separatişti, relatează Reuters.

"Tragedia nu s-ar fi produs dacă ar fi existat pace în acel teritoriu sau, în orice caz, dacă operaţiunile militare din sud-estul Ucrainei nu ar fi fost relansate", a declarat el într-un discurs televizat.

"Şi, fără nicio îndoială, guvernul teritoriului unde s-a produs (incidentul) poartă responsabilitatea pentru această tragedie înspăimântătoare", a afirmat el, adăugând că a cerut autorităţilor ruse să facă tot posibilul pentru a ajuta la investigaţia asupra prăbuşirii avionului malaezian.

"Vom face tot posibilul pentru a se obţine o imagine obiectivă a ceea ce s-a întâmplat. Este un lucru complet inacceptabil", a declarat Vladimir Putin.

O treime dintre pasagerii avionului prăbuşit în Ucraina mergeau la o conferinţă pe tema SIDA

Aproximativ 100 dintre pasagerii avionului Malaysia Airlines care s-a prăbuşit în Ucraina erau profesionişti şi activişti aflaţi în drum către o conferinţă internaţională pe tema SIDA care începe în acest weekend la Melbourne, scriu vineri mai multe ziare australiene importante, relatează AFP.

Peste o treime dintre cei 298 de pasageri erau cercetători, practicieni şi activişti, toţi specializaţi în domeniul SIDA, scriu ziarele The Australian şi The Sydney Morning Herald, informaţii care nu au putut să fie confirmate imediat.

Barack Obama avertizează împotriva dispariţiei probelor de la locul prăbuşirii avionului în Ucraina

Preşedintele american, Barack Obama, a avertizat joi împotriva dispariţiei dovezilor de la locul prăbuşirii avionului de linie malaysian în estul Ucrainei atât timp cât nu va avea loc o anchetă "transparentă", relatează AFP.

Obama şi omologul său ucrainean Petro Poroşenko au subliniat, în cadrul unei discuţii telefonice, că "toate dovezile de la locul accidentului" ar trebui să rămână acolo până când anchetatorii internaţionali "vor fi în măsură să examineze toate aspectele acestei tragedii", a anunţat Casa Albă.

În cadrul acestui apel telefonic, Poroşenko a subliniat importanţa unei anchete internaţionale "pentru a se asigura o examinare transparentă şi completă a locului accidentului".

Obama l-a asigurat pe omologul său ucrainean că experţii americani îşi oferă "imediat" ajutorul Ucrainei.

Celulă de criză la MAE după accidentul aviatic

"Ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean a dispus activarea Celulei de criză la nivelul Ministerului Afacerilor Externe al României, ca urmare a catastrofei aviatice survenite în estul Ucrainei. Obiectivul prioritar îl constituie obţinerea unor informaţii certe cu privire la cetăţenia pasagerilor aflaţi la bordul avionului prăbuşit", se arată într-un comunicat transmis joi seară de MAE.

Până la momentul actual, autorităţile olandeze nu au comunicat informaţii oficiale în acest sens, precizează ministerul.

Ambasadele României la Haga, Kiev şi Kuala Lumpur se află în legătură permanentă cu oficialităţile locale pentru clarificarea situaţiei, menţionează sursa citată.

---

Un Boeing 777 al companiei aeriene din Malaezia având la bord 295 de persoane s-a prăbuşit, ieri, la graniţa Ucrainei cu Rusia, potrivit surselor din presă.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, nu exclude posibilitatea ca avionul să fi fost doborât cu o rachetă, informează AFP.

Un consilier al Ministrului de Interne ucrainean a declarat că aeronava a fost doborâtă deasupra unei localităţi din estul ţării, a transmis Associated Press.

"Compania aeriană malaeziană opera zborul pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur pe o distanţă de 50 de mile înainte să intre în spaţiul aerian al Rusiei. Avionul a început să coboare şi a fost găsit, drept urmare, în flăcări pe teritoriul ucrainean", a declarat o sursă citată de Interfax, care a mai precizat că 280 de pasageri şi un echipaj de 15 persoane erau la bord.

Expertul militar Dmitry Tymchuk a afirmat că avionul companiei malaeziene s-a prăbuşit la nord de oraşul Torez, din regiunea Donetsk, a transmis un jurnalist ucrainean. Zona este controlată de separatiştii pro-ruşi care se luptă cu armata Ucrainei.

Anton Gerashenko a afirmat pe pagina sa de Facebook că avionul zbura la o altitudine de 10.000 de metri la momentul în care a fost lovit de o rachetă lansată de un lansator Buk. Un lansator similar a fost văzut în cursul zilei de ieri de jurnaliştii Associated Press lângă oraşul ucrainean Snizhne.

Compania Malaysia Airlines a confirmat, la rândul său, că a pierdut contactul cu unul din avioanele sale deasupra teritoriului ucrainean.

Trimisul Rusiei la ONU a negat orice implicare, transmite AFP.

"Nu suntem responsabili", a declarat pentru jurnalişti ambasadorul rus Vitaly Churkin la sediul ONU din New York.

Poroşenko a declarat, ieri, că "nu excludem că acest avion a fost doborât şi subliniem faptul că Forţele Armate ale Ucrainei nu au acţionat împotriva vreunei ţinte aeriene". Poroşenko a declarat că "suntem siguri că cei care sunt vinovaţi în această tragedie vor fi traşi la răspundere".

Preşedintele ucrainean crede că ''un act terorist'' este cauza prăbuşirii unui avion cu pasageri al companiei Malaysia Airlines, ieri, în estul Ucrainei, potrivit Reuters.

''Poroşenko consideră că avionul a fost doborât: nu este un incident, nu este o catastrofă, ci un act terorist'', a declarat purtătorul său de cuvânt Sviatoslav Ţegolko.

Ucraina îşi schimbă tactica de luptă împotriva separatiştilor proruşi din Est, ţinând cont de implicarea unei ''armate străine'', a afirmat preşedinte Poroşenko, făcând aluzie, potrivit AFP, la Rusia.

''Ne schimbăm tactica pentru a acţiona în mod eficient, în condiţiile implicării directe a forţelor armate ale unor state străine'' în conflict, a declarat Poroşenko în cursul unei reuniuni a Consiliului de securitate naţională şi de apărare.

''Avem cunoştinţă de cazuri de tiruri de arme împotriva Ucrainei dinspre Rusia. Deţinem probe video, mărturii, fotografii luate prin satelit etc.'', a adăugat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a abordat, ieri, în timpul discuţiei telefonice avute cu omologul său american Barack Obama, problema accidentului aviatic produs în estul Ucrainei, potrivit unui comunicat emis de Administraţia de la Kremlin, transmite AFP.

"Preşedintele rus l-a informat pe Obama cu privire la un raport al controlorilor de trafic aerian, raport pe care l-a primit chiar înainte de convorbirea lor telefonică şi care arată că un avion malaezian s-a prăbuşit în Ucraina", se precizează în comunicat.

Potrivit ITAR-TASS, Vladimir Putin a exprimat "profunde condoleanţe" premierului malaezian, Najib Razak, în legătură cu prăbuşirea avionului companiei Malaysian Airlines, care a provocat numeroase pierderi de vieţi omeneşti. Putin a transmis cele mai sincere condoleanţe şi rudelor celor decedaţi în accident.

Convorbirea telefonică a celor doi lideri, care era una planificată, a fost consacrată sancţiunilor americane impuse Moscovei ca urmare a rolului său în criza ucraineană, a comunicat Casa Albă, potrivit AFP şi Reuters.

Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare a Ucrainei a fost convocat de urgenţă într-o şedinţă specială de către Poroşenko iar principalul subiect de discuţie este atacul armatei ruse asupra teritoriului ucrainean, anunţă newsliga.net, citat de deschide.md. Potrivit sursei citate, oficiali din cadrul Consiliului au comunicat că nu este exclus ca în cadrul şedinţei să fie luată decizia că în Ucraina să fie declarată stare de război. Sveatoslav Ţegolko, purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, a confirmat începerea şedinţei speciale a Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare dar nu oferit alte detalii.

Miercuri, poziţiile armatei ucrainene au fost atacate de pe teritoriul Federaţiei Ruse cu lansatoare de rachete de tip GRAD.

Rusia nu vrea război cu "statul frate" Ucraina, potrivit declaraţiilor de ieri ale Consiliului de Securitate al Administraţiei de la Kremlin, adăugând că vede doar o soluţie politică în acest caz.

"Nu vrem război cu Ucraina. Pentru noi, ar fi contraproductiv deoarece în acel caz ne-am lupta cu un popor înfrăţit", a declarat Evgeny Lukyanov, secretar adjunct al corpului care îl consiliază pe Preşedinetele rus Vladimir Putin pe probleme de securitate. "Războiul cu Ucraina nu este în interesul nostru. Graniţa comună, relaţiile de familie iar legăturile economice sunt. Este o problemă majoră pentru noi şi nu vedem nici o cale de soluţionare în afara celei politice", este citat acesta de agenţia de presă de stat RIA.

Potrivit agenţiei de presă Interfax, separatiştii pro-ruşi au găsit cutia neagră a avionului şi plănuiesc să o predea Comitetului rus de Aviaţie Interstatală.

Mai multe companii aeriene au anunţat, ieri, că nu vor mai folosi spaţiul aerian ucrainean, după ce un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit în zona de conflict din estul Ucrainei, ipoteza cea mai vehiculată fiind doborârea acestuia, transmit sursele de presă. Organizaţia Eurocontrol, care gestionează traficul aerian în Europa, a anunţat că avioanele aflate în prezent în zbor au fost redirecţionate pentru a evita zona de risc din estul Ucrainei.

Misiunile diplomatice ale României de la Haga, Kuala Lumpur şi Kiev au iniţiat demersurile necesare pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii de informaţii referitoare la aeronava prăbuşită în Ucraina, cât şi cu privire la posibila existenţă a unor cetăţeni români la bordul acesteia, potrivit unui comunicat MAE remis redacţiei.

"Misiunile diplomatice ale României de la Haga, Kuala Lumpur şi Kiev, în urma instrucţiunilor transmise de Ministerul Afacerilor Externe al României, au iniţiat demersurile necesare pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii de informaţii referitoare la incident, cât şi cu privire la posibila existenţă a unor cetăţeni români la bordul aeronavei de linie aparţinând companiei < Malaysia Airlines >, care efectua zborul Amsterdam - Kuala Lumpur", potrivit comunicării MAE.

Accidentul are loc la mai mult de patru luni de la dispariţia unui avion cu 239 de pasageri al companiei Malayisian Arlines. Zborul MH370, care transporta 227 de pasageri de 13 naţionalităţi şi 12 membri ai echipajului, a dispărut pe 8 martie în spaţiul aerian al Vietnamului, autorităţile anunţând ulterior că toţi pasagerii au murit.

Pe 8 iulie, Administraţia Aviatică de stat a Ucrainei a închis spaţiul aerian pentru aeronave civile, după ce un avion militar de transport a fost doborât.

Un avion Su-25 a fost doborât de forţele ruseşti

Tot ieri, un purtător de cuvânt ucrainean a acuzat forţele aeriene ruseşti de doborârea unui avion de luptă în timp ce se afla în misiune pe teritoriul ucrainean, transmite BBC.

Andriy Lysenko, purtător de cuvânt al Consiliului Ucrainei pentru Securitate Naţională şi Apărare, a declarat că un avion de tip Su-25 a fost doborât miercuri seară. Un material video amator publicat miercuri arată un avion care este lovit deasupra regiunii Lugansk din estul Ucrainei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5814
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2774
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9156
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.9928

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb