Autorităţile europene de reglementare ar putea impune cerinţe mai dure de capital la Bank Austria, divizia UniCredit, ca o condiţie pentru aprobarea transferării la Milano a activelor sale din Europa Centrală şi de Est, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
Transferul activelor de la Viena, care ar urma să fie realizat până la sfârşitul acestui an, face parte din planul de restructurare al grupului bancar italian UniCredit SpA, ce prevede reducerea costurilor cu 1,6 miliarde de euro (1,8 miliarde de dolari) până în 2018. Planul prevede şi restructurarea diviziei de retail din Austria, care înregistrează pierderi.
"Dacă UniCredit transferă operaţiunile din ECE, aşa cum e planificat, indicele de adecvare a capitalului Tier 1 al Bank Austria se va situa la 11,3%, un nivel considerat prea scăzut de autorităţile de reglementare", susţin sursele.
Bank Austria, care acum include active din 14 state din din Europa Centrală şi de Est, a raportat un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 11,2% la 31 martie 2016. Banca mamă UniCredit a afişat un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 10,5% la sfârşitul lunii martie, uşor peste nivelul minim solicitat de BCE, de 10%.
Reprezentanţii BCE, ai Băncii Centrale a Austriei, ai autorităţilor de reglementare de la Viena şi ai UniCredit au refuzat să comenteze informaţia.
Bank Austria a informat că transferul va fi finalizat aşa cum era planificat.
"UniCredit Bank Austria a îndeplinit întotdeauna cerinţele autorităţilor de reglementare în trecut şi le va îndeplini şi în viitor", se arată într-un comunicat al Bank Austria, potrivit sursei citate.