Credincioşii şi curioşii vor sta joi cu privirile aţintite asupra coşului de fum de la Capela Sixtină din Vatican unde cardinalii responsabili de alegerea următorului papă încep cea de-a doua zi a unui conclav foarte deschis, transmite AFP, care indică cele ce urmează.
Cei 133 de cardinali electori nu au reuşit să ajungă la un acord asupra unui nume, miercuri seară, în singura rundă de votare organizată imediat după începerea conclavului, vederea fumului negru provocând dezamăgire în rândul miilor de credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru.
Nimic excepţional în această privinţă: prima rundă permite în principal evaluarea forţelor prezente înaintea negocierilor dintre cardinalii diferitelor facţiuni din cadrul unui Colegiu Sacru foarte eterogen.
Joi, 'prinţii Bisericii' vor reîncepe votarea, fiind programate două scrutine în cadrul sesiunii de dimineaţă şi alte două după-amiază.
Dacă un nume primeşte o majoritate de două treimi, sau 89 de voturi, lumea va fi imediat informată printr-un fum alb care se ridică din coşul subţire instalat pe acoperişul capelei.
În caz contrar, va fi emis un fum negru la fiecare două runde de votare - respectiv în jurul orei locale 12:00 (10:00 GMT) şi în jurul orei locale 19:00 (17:00 GMT).
Durata conclavului este, evident, necunoscută şi dificil de prezis. Prin comparaţie, conclavele care au dus la alegerea lui Benedict al XVI-lea (2005) şi a lui Francisc (2013) au durat două zile.
Cu un număr record de electori din aproximativ 70 de ţări, dintre care 15 sunt reprezentate pentru prima dată, precum Haiti şi Capul Verde, acest conclav promite a fi deosebit de deschis.
Miercuri, miile de curioşi şi credincioşi adunaţi în Piaţa Sfântul Petru au fost nevoiţi să aştepte pentru a vedea în sfârşit fumul negru ridicându-se de pe acoperişul Capelei Sixtine.
arbara Mason din Canada, în vârstă de 50 de ani, cu steagul ţării sale pe umeri, a traversat Atlanticul pentru a asista la acest eveniment. 'Mă bucur că au aşteptat atât de mult, pentru că înseamnă că se gândesc cu adevărat cine va fi următorul papă', a declarat ea pentru AFP.
Ceremonia, extrem de codificată, a început cu o rugăciune a cardinalilor, care au jurat apoi, în latină, cu mâna pe Evanghelie, să păstreze secretul asupra votului lor şi asupra tuturor discuţiilor legate de alegerea succesorului papei Francisc, sub pedeapsa excomunicării (excluderea din comunitatea creştină).
Ei s-au încuiat apoi, cu faţa la maiestuoasa frescă a lui Michelangelo 'Judecata de Apoi', într-o Capelă Sixtină drastic izolată - nu sunt permise telefoanele mobile, iar reţelele de telecomunicaţii sunt întrerupte între zidurile Cetăţii Vaticanului, conform sursei citate.
Pariurile online privind identitatea viitorului pontif sunt în desfăşurare - de la italienii Pietro Parolin şi Pierbattista Pizzaballa la maltezul Mario Grech, dar şi arhiepiscopul Marsiliei, francezul Jean-Marc Aveline sau filipinezul Luis Antonio Tagle, au apărut mai multe nume de 'papabili', cardinalii consideraţi favoriţi.
Acoperit de aproximativ 5.000 de jurnalişti care au transformat zona din jurul Pieţei Sfântul Petru într-o vastă sală de presă în aer liber, acest conclav a stârnit un interes masiv în întreaga lume, depăşind cu mult sferele religioase.
Opinia Cititorului