Ţara noastră are şansa să devenă exportator de soluţii pentru politicile publice gândite la nivel european în domeniul securităţii cibernetice, a afirmat astăzi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
În documentul citat se menţionează "Digitalizarea are potenţialul de a genera oportunităţi enorme în următoarele decenii, dar, în acelaşi timp, atrage după sine şi o serie de provocări. În contextul în care atacurile cibernetice au devenit din ce în ce mai complexe, mai ample, vizând diverse sectoare de activitate, chiar infrastructuri critice, precum energia, transporturile, sănătatea, securitatea cibernetică reprezintă o prioritate-cheie. Peste 50% dintre întreprinderile din Uniunea Europeană au suferit cel puţin un atac cibernetic, iar costul global al atacurilor cibernetice este estimat, în prezent, la 400 de miliarde de dolari pe an".
De asemenea, ministrul delegat,Victor Negrescu, a evocat principalele obiective ale mandatului Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, din primul trimestru al lui 2019.
"Dacă România a fost până acum un furnizor de resursă umană competentă în domeniul securităţii cibernetice, este timpul ca ţara noastră să devină un exportator de soluţii pentru politicile publice care se gândesc astăzi în plan european. Reforma Agenţiei Uniunii Europene pentru Securitatea Reţelelor şi a Informaţiilor poate fi o excelentă ocazie pentru a propune o serie de soluţii care pot asigura rezilienţa spaţiului european la atacurile cibernetice, folosind competenţa existentă în toată Uniunea Europeană şi în mod special din România", a explicat Victor Negrescu.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat, astăzi, la cea de-a şaptea ediţie a Conferinţei Anuale Internaţionale intitulate "Noile Provocări Globale în Securitate Cibernetică", organizată de Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti.