Viktor Orban cere limitarea prerogativelor instituţiilor UE

A.B.
Internaţional / 5 mai

Viktor Orban cere limitarea prerogativelor instituţiilor UE

Premierul conservator ungar Viktor Orban a reafirmat luni că nu urmăreşte nicidecum ieşirea ţării sale din UE, ci doreşte restrângerea competenţelor Uniunii Europene şi în acest scop să 'ocupe' Bruxelles-ul pentru a-l transforma într-un 'centru de coordonare' al ţărilor membre, relatează agenţia EFE, de la care transmitem cele ce urmează.

'Vom ocupa UE şi o vom transforma într-un 'centru de coordonare al Uniunii', care să respecte suveranitatea statelor membre', a spus Orban în faţa parlamentului de la Budapesta.

Întrebat acolo dacă doreşte ieşirea Ungariei din UE, el a asigurat că nu are nicio astfel de intenţie, dar a insistat că doreşte transformarea blocului comunitar în sensul restrângerii prerogativelor instituţiilor de la Bruxelles, despre care consideră că au căpătat prea multă putere.

'Nu vom părăsi UE. Nu vom abandona Bruxelles-ul, ci îl vom ocupa. Pentru aceasta am fondat familia politică a Patrioţilor', a susţinut Orban, referindu-se la noul grup politic suveranist pe care el l-a impulsionat în Parlamentul European.

Premierul ungar a declarat în urmă cu două săptămâni că a primit în mod repetat încurajări din partea preşedintelui american Donald Trump ca Ungaria să iasă din UE, dar a respins categoric ideea.

Într-un discurs susţinut pe 23 aprilie la un forum în oraşul Pilisvörösvar, Orban a spus că Trump l-a întrebat când va retrage Ungaria din UE, întrebare la care premierul ungar a afirmat că a răspuns: 'Domnule preşedinte, avem nevoie de o ofertă bună'.

Orban a mai susţinut că Trump îi pune cu regularitate această întrebare în discuţii telefonice, iar el îi dă mereu acelaşi răspuns, şi anume că Ungaria va ieşi din UE atunci când va fi mai avantajos pentru ea să fie în afara blocului comunitar, mai ales ţinând cont de faptul că 85% din exporturile Ungariei merg către statele UE, scrie EFE.

Premierul ungar se află în conflict permanent cu Comisia Europeană, care-l acuză de încălcarea statului de drept prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, respingerea migranţilor ilegali, controlul asupra presei, justiţiei şi achiziţiilor publice sau contestarea întâietăţii deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) asupra dreptului naţional, acuzaţii la care se adaugă cele ce privesc relaţiile apropiate ale lui Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Pentru toate acestea, Comisia Europeană a blocat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Ungariei, prin care această ţară are dreptul la granturi în valoare de 5,8 miliarde de euro din planul european de redresare post-pandemie.

Mai mult, Bruxelles-ul a activat împotriva Budapestei în decembrie 2022 noul mecanism de condiţionalitate ce permite Comisiei Europene să le suspende fondurile europene acelor ţări membre despre care consideră că încalcă statul de drept, suspendând astfel circa 23 de miliarde de euro din fondurile de coeziune ce revin Ungariei. Din aceste fonduri de coeziune au fost deblocate de Comisia Europeană numai aproximativ o treime la sfârşitul anului 2023, când Ungaria ameninţa la acel moment să blocheze ajutorul UE pentru Ucraina în războiul cu Rusia.

Opinia Cititorului ( 4 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. ViKtor O are mandatele numărate.

    Au ajuns ungurii sa o ducă mai rău ca noi. 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Dar si cei de la UE si-au cam luat-o in cap. Sunt alesi foarte indirect de cetateni (adica o parte sunt alesi de parlamentari UE, alta parte de guvernele tarilor UE, in tot felul de intelegeri intre ele, care scapa atentiei cetatenilor UE, fiind un mix de vorbarie intre guvernele lor) , se pierde total raspunderea in fata cetatrnilor, comparativ cu ce se intampla cu institutiile de la nivelul unei tari.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Bravo Orban, iar ai pus punctul pe i, asta da patriot, jos palaria

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Înțelege ceva din democrație, din voința majorității ?

    UE este o cooperativă.  

    Nu te obliga nimeni sa stai în ea. 

    Dar nici să blochezi tot dar banii UE să-ți placă .

    De fapt ii e frică de Germania, noul cancelar, care vrea sa lămurească treaba cu jocul la 2 capete Orban.  

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “România – Strategia dezvoltării 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3903
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3278
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8391
Gram de aur (XAU)Gram de aur466.0411

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
tibco.ro
energyexpo.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb