Tarifele de 30% pe importuri europene anunţate de fostul preşedinte american Donald Trump, cu aplicare de la 1 august, sunt percepute mai degrabă drept un instrument de presiune în negocieri decât o măsură economică iminentă, potrivit unei analize XTB. Deşi impactul asupra PIB-ului UE ar putea fi relevant, nu se anunţă catastrofal.
Conform analizei XTB, SUA este cel mai important partener comercial al Uniunii Europene, reprezentând circa 20% din exporturile extra-comunitare. În 2024, UE a exportat în SUA bunuri de 531,6 miliarde euro, echivalentul a aproape 3% din PIB-ul Uniunii. Tarifele propuse de Trump ar afecta semnificativ sectoarele auto, farmaceutic şi industrial.
Germania şi Irlanda sunt printre cele mai vulnerabile economii, cu o expunere ridicată pe piaţa americană, în special prin sectorul auto şi cel farmaceutic. Potrivit estimărilor Bloomberg Economics, tarifele de 30% ar putea reduce PIB-ul zonei euro cu până la 0,6%, în timp ce Goldman Sachs anticipează o scădere de 1,2% până în 2026 dacă măsurile sunt menţinute pe termen lung.
Totuşi, reacţiile pieţelor au fost temperate: EUR/USD a avut o uşoară corecţie la începutul lunii iulie, dar fără semne de panică. XTB şi Oxford Economics sugerează că ar putea fi vorba de un "teatru tarifar”, susţinut de declaraţiile lui Trump privind flexibilitatea dacă UE va elimina barierele comerciale.
În paralel, UE a evitat escaladarea, prelungind suspendarea măsurilor de retorsiune până la 1 august. Totuşi, Bruxelles-ul are pregătite contramăsuri de 93 miliarde euro şi analizează activarea „bazookăi comerciale” - Instrumentul împotriva Coerciţiei (ACI), care ar permite represalii comerciale ample.
Opinia Cititorului