Un membru al Comitetului director al Băncii Centrale Europene a lansat ideea de adaptare a politicilor aplicate de BCE băncilor mari şi către alţi jucători financiari, în vederea extinderii razei de acţiune a uniunii bancare, transmite Reuters.
Adresându-se unui public format din oficiali din Bruxelles, Yves Mersch a vorbit despre beneficiile creării unei "veritabile uniuni a pieţelor financiare, şi nu doar o uniune bancară", avertizând asupra faptului că dificultăţile economice care au lovit regiunea încă nu au fost depăşite.
Potrivit oficialului, uniunea menţionată ar include sistemul bancar din umbră şi ariile care momentan se află în afara supravegherii. "Acest lucru ar spori atenuarea şocurilor prin intermediul pieţelor de capital", a declarat Marsch, care este membru al Comitetului executiv central al BCE.
Comentariile lui Marsch vin în ciuda faptului că anumite elemente ale schemei de susţinere a băncilor mari şi a celor cu probleme încă nu au fost definitivate.
Fondul Monetar Internaţional a criticat această viziune, afirmând că zona euro necesită un sistem puternic pentru a se ocupa de băncile mari cu dificultăţi.
Banca Centrală Europeană va începe supervizarea băncilor mari din zona euro în cursul acestui an, primul pas pentru realizarea uniunii bancare. Următorul pas ar fi o abordare comună pentru ca guvernele statelor euro să prevină să fie trase în jos de băncile cu dificultăţi, cum s-a întâmplat cu Irlanda. Acest pas rămâne încă în curs de desfăşurare, momentan existând doar un fond de urgenţă de dimensiuni mici.