Zelenski cere arme, din nou

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 decembrie 2022

Sursă foto: Facebook.com / Volodimir Zelensky

Sursă foto: Facebook.com / Volodimir Zelensky

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski li s-a adresat ieri, prin legătură video, liderilor care au participat în capitala letonă, Riga, la summitul numit Forţa expediţionară comună (JEF) şi le-a cerut acestora din nou ajutor militar ca să învingă Rusia, în special sisteme antiaeriene, tancuri, artilerie şi muniţii, afirmând în acelaşi timp că cel mai recent atac al Rusiei asupra infrastructurilor energetice ucrainene a fost efectuat cu un nou lot de drone iraniene Shahed, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Liderii acestui grup de state din zona baltică şi nordică a Europei, condus de Marea Britanie, s-au reunit în Letonia pentru a aborda asistenţa oferită Ucrainei în faţa agresiunii ruse lansate în februarie, notează Agerpres.

Deşi de atunci aliaţii occidentali, în special SUA, i-au dat Ucrainei un ajutor semnificativ constând în arme, muniţii, programe de instrucţie pentru armata ucraineană şi fonduri, Kievul insistă că are nevoie de mai mult pentru a înclina balanţa în favoarea sa în acest conflict care durează deja de zece luni.

"Depinde mult de voi cum se va termina acest război. Cu cât forţele noastre de apărare sunt mai performate, cu atât mai repede agresiunea rusă va eşua", a susţinut Zelenski în intervenţia sa, adăugând: "Copiii ucraineni cer în scrisorile lor către Moş Crăciun sisteme antiaeriene, arme, victorie. Vă solicit să sporiţi livrările de sisteme de apărare antiaeriană pentru ţara noastră şi să ajutaţi la urgentarea deciziilor relevante care să fie luate de partenerii noştri (...) Un scut aerian de 100% pentru Ucraina, acesta ar fi unul dintre cele mai de succes obstacole împotriva agresiunii ruse şi este nevoie de acesta imediat".

Într-un aparent reproş la adresa guvernului de la Berlin, care nu a fost reprezentat la summitul din Letonia, Zelenski a spus că "nu există nicio explicaţie" pentru faptul că Ucraina nu primeşte tancuri germane Leopard.

"Pentru ca operaţiunile noastre de apărare să fie mai reuşite avem nevoie de vehicule blindate, în special tancuri", a subliniat oficialul de la Kiev, care în continuarea intervenţiei sale i-a cerut fiecărui participant la summit câte ceva.

Zelenski i-a cerut Olandei, a cărei armată are în dotare tancuri germane Leopard, să intervină pentru a ajuta Ucraina să le obţină, Suediei şi Danemarcei le-a solicitat mai multe obuziere autopropulsate şi, de asemenea, avioane de vânătoare Gripen Suediei, Lituaniei i-a cerut mai multe rachete antiaeriene Stinger, Letoniei şi Estoniei muniţii şi piese de schimb pentru artilerie, Finlandei blindate, artilerie şi dispozitive anti-dronă, iar Norvegiei mai multe sisteme antiaeriene NASAMS.

"Acest război este în mare parte unul de artilerie şi Ucraina are nevoie de mai multe tunuri pentru a putea opri ofensivele ruseşti şi pentru a-şi continua propriile contraofensive", a declarat recent ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

Ajutorul militar expediat Ucrainei a contribuit mult la eşecurile armatei ruse, dar în acelaşi timp a diminuat semnificativ stocurile occidentale, iar în privinţa muniţiilor de artilerie completarea lor va necesita 10-15 ani, a avertizat proprietarul unei mari companii cehe producătoare de armament implicată în ajutorul militar oferit Ucrainei.

În intervenţia sa la summitul JEF preşedintele ucrainean a mai spus că atacul rusesc din noaptea de duminică spre luni asupra infrastructurilor energetice ucrainene a fost efectuat cu 34 de drone care provin dintr-un nou lot de 250 de drone Shahed furnizate de Iran.

Marea Britanie se angajează să menţină ajutorul militar pentru Ucraina, în 2023

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anunţat ieri, la Riga, că, în 2023, Londra cel puţin va menţine nivelul ajutorului său militar către Kiev, evaluat la 2,3 miliarde de lire, transmite AFP, conform Agerpres.

"Primul lucru de făcut este să ne asigurăm că furnizăm un ajutor militar mai important Ucrainei şi că acest ajutor militar evoluează pentru a răspunde situaţiei cu care suntem confruntaţi acum", a afirmat Sunak, adăugând: "Aceasta înseamnă mai multe sisteme de apărare antiaeriană, mai multă artilerie, mai multe vehicule blindate. În ce îl priveşte, Regatul Unit s-a angajat să egaleze anul viitor, chiar să depăşească, cele 2,3 miliarde de lire de ajutoare pe care le-am furnizat în acest an şi sper să încurajăm celelalte ţări din jurul acestei mese să facă tot ce pot pentru a-şi continua sprijinul".

Este necesară, se asemenea, "concentrarea pe diminuarea capacităţilor Rusiei de a se regrupa şi de a se reaproviziona, ceea ce înseamnă atacarea lanţurilor sale de aprovizionare şi suprimarea sprijinului internaţional", a adăugat Sunak.

"Mă gândesc în special la Iran şi la armele pe care el le furnizează în prezent Rusiei", a insistat oficialul britanic.

Într-un comunicat emis înainte de sosirea premierului britanic la Riga, biroul de presă al lui Sunak a anunţat importante livrări de muniţie către Ucraina.

Potrivit textului, va fi vorba despre "sute de mii de muniţii pentru artilerie anul viitor, în cadrul unui contract de 250 milioane de lire sterline (304 milioane de dolari) care va asigura un flux constant de muniţii esenţiale pentru artileria Ucrainei pe tot parcursul lui 2023".

Marea Britanie a livrat deja, printre altele, lansatoare de rachete multiple şi 15 de tunuri antiaeriane, precum şi peste 100.000 de muniţii începând din februarie, luna în care Rusia a declanşat ofensiva în Ucraina.

Potenţiala livrare de către Grecia, Kievului, a unor sisteme de apărare aeriană S-300 de fabricaţie rusească ar fi o încălcare flagrantă a acordurilor dintre Moscova şi Atena şi orice echipament militar trimis în Ucraina va fi "urmărit şi distrus" de armata rusă, a avertizat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată ieri într-un comunicat oficial publicat pe site-ul ministerului.

"Considerăm planurile provocatoare de a furniza regimului de la Kiev S-300 şi alte sisteme de apărare aeriană ruso-sovietice ca fiind în mod deschis ostile Rusiei", a subliniat aceasta, potrivit site-ului de informaţii rbc.ru, notează Agerpres.

Potrivit lui Zaharova, astfel de livrări vor reprezenta o încălcare flagrantă a prevederilor acordurilor interguvernamentale ruso-elene privind cooperarea militaro-tehnică din 30 octombrie 1995 şi furnizarea de produse militare din 3 decembrie 2013, care interzic Atenei să reexporte echipamente militare furnizate de Rusia către o terţă parte fără coordonare cu Moscova.

.......................................

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a aflat ieri în vizită în Belarus împreună cu miniştrii apărării şi de externe, stârnind temeri la Kiev că intenţionează să facă presiuni asupra fostului său aliat sovietic să se alăture unei proaspete ofensive pe teren ce ar deschide un nou front împotriva Ucrainei, relatează Reuters.

Putin, ale cărui trupe au fost respinse în nordul, nord-estul şi sudul Ucrainei de la invadarea ei în februarie, îşi ia un rol tot mai public în război. El a vizitat cartierul general al operaţiunii sale vineri pentru a primi raportul comandanţii militari, conform Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat agenţiilor de presă ruse că Belarus este "aliatul numărul unu" al Rusiei, dar sugestiile că Moscova îşi propune să facă presiuni asupra Minskului pentru a se alătura la ceea ce ea numeşte "operaţiune militară specială" sunt "fabricaţii stupide şi nefondate".

Moscova şi Minskul au înfiinţat o unitate militară comună în Belarus şi au desfăşurat numeroase exerciţii. Trei avioane de luptă ruseşti şi o aeronavă de avertizare timpurie şi control aerian au fost desfăşurate în Belarus săptămâna trecută.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Doar n-o cere pace…

    Maimutoiul de Zelenscki este disperat ca ramane fara Kiev pana in primavara... Mai vrei arme ? Nu mai sunt.... Gata descurca te cu ce ai....Cere pace si gata ai scapat...

    1. putine, tu esti?

    Ii dam cu drag, sa le dea apoi si el rusilor ;)

    Ucranii cer 300 de tancuri, 700 de transportoare blindate si 500 de obuziere. Au avut mai mult de atat la inceputul razboiului iar prin mai au mai primit aproape 300 de tancuri de la polonezi si altii. Practic, ucranii cer arme pentru construirea celei de-a treia armate. Primele doua au fost exterminate (nu atat uman desi pierderile sunt foarte grele, cat mai ales material).

    am vazut ca nu se posteaza pe aici de spalarea de bani FTX prin ucraina via rusia china franta uk usa.

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb