Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene să convină un 'acord politic' între statele sale membre pentru ca Ucraina să poată avansa în procesul de aderare la blocul comunitar, acord care să nu permită vreun veto din partea celor reticenţi faţă de această aderare, transmite agenţia EFE.
'Ucraina a trecut de prima fază a negocierilor de aderare, iar acum, în curând, suntem pregătiţi să iniţiem prima rundă de negocieri' asupra capitolelor de aderare, a declarat Zelenski la Praga, la o conferinţă de presă după o întâlnire cu premierul ceh Petr Fiala.
'Lipseşte doar acordul politic al Europei, un acord pe care trebuie să-l adopte toată Europa şi nu un individ care are intenţia să manipuleze toată Europa', a susţinut preşedintele ucrainean. El nu a precizat la cine se referă, dar pare o aluzie clară la Ungaria şi Slovacia, ai căror premieri, Viktor Orban şi Robert Fico, s-au exprimat în mod repetat împotriva aderării Ucrainei la UE.
Viktor Orban a declarat luna trecută că dacă Ucraina aderă la UE nu vor mai exista fonduri europene disponibile pentru Ungaria şi în plus sectorul agricol ungar va fi serios afectat.
La rândul său, Robert Fico a condiţionat sprijinul Slovaciei pentru aderarea Ucrainei la UE în special de reluarea transportul gazului rusesc prin conductele din această ţară, transport sistat în ianuarie de Zelenski.
În schimb, Republica Cehă sprijină deplin aderarea Ucrainei la UE, a confirmat premierul ceh Petr Fiala.
Pe de altă parte, acesta din urmă a reconfirmat de asemenea sprijinul ţării sale pentru Ucraina în războiul cu Rusia şi a precizat în acest sens că de la începutul anului au fost livrate Kievului aproximativ o jumătate de milion de obuze, în cadrul unei iniţiative prin care guvernul ceh s-a angajat să caute pe piaţa internaţională obuze de calibrele 122 mm şi 155 mm care să fie cumpărate cu fonduri puse la dispoziţie de aliaţii Ucrainei şi furnizate apoi acesteia.
Guvernul de centru-dreapta al premierului Fiala a fost foarte deschis faţă de ajutorul militar pentru Ucraina încă din primele zile ale războiului şi a furnizat Kievului mari cantităţi de arme şi muniţii, Republica Cehă având de altfel un potenţial major la acest capitol, întrucât industria sa de apărare a produs numeroase echipamente sub licenţă sovietică şi are astfel capacităţi compatibile cu nevoile armatei ucrainene.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2025, 19:54)
Sure, incetati cu politica de Uktainizare fortata a minoritatilor, semnati un armistitiu, macar, cu Rusia, incetati sa amenintati lideri straini cu asasinate.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2025, 20:20)
Actorasul dictator se crede la el in buncar invelit cu dolari si euro furati,
da ordine din ce in ce mai dure, de tip ceausist "...acord care să nu permită vreun veto...",
oare s o fi aruncat Cotoroanta pe jos in șuvoaie de lacrimi de divinizare
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2025, 20:50)
Du-te neica de aici, ce faci, invadezi UE cu cerintele tale?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2025, 21:33)
Drogatul a ajuns la o cotă a minciunilor și obrazniciilor la care ne putem întreba foarte serios dacă mai este în deplinătatea facultăților mintale