ZIUA INTERNATIONALA A IEI / TRADIŢII Târg de Sânziene la Muzeul Satului

O.D.
Ziarul BURSA #Companii / 24 iunie 2020

Târg de Sânziene la Muzeul Satului

Transmiterea tradiţiilor din generaţie în generaţie reprezintă o preocupare constantă a oamenilor care trăiesc pe aceste meleaguri. Din fericire, acum există şi instituţii care au grijă ca acest lucru să se întâmple. Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" marchează, pe 24 iunie, sărbătoarea Sânzienelor, organizând, pe lângă tradiţionalul târg, o serie de ateliere de creaţie dedicate acestei tradiţii: "Ca în fiecare an, Muzeul Satului readuce în atenţie tradiţiile şi obiceiurile acestei zile: de la împletirea coroniţei din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi, până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea şi participarea la târgul de Sânziene. Nu vor lipsi atelierele de creaţie: coroniţe şi cusături româneşti. De asemenea, cei care vor veni la muzeu îmbrăcaţi în ie/cămaşă românească vor avea intrarea gratuită în muzeu".

De Sânziene au loc bâlciuri şi iarmaroace, în trecut acestea fiind un bun prilej pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei. Tot pe 24 iunie este sărbătorită şi ia, începând din 2013, la iniţiativa comunităţii online "La Blouse Roumaine".

Intitulat "Sânziene, ie, floare, lumină", evenimentul va debuta de la ora 9.00 cu Târgul Sânzienelor, de unde nu va lipsi prezentarea de ii, ţesături sau podoabe. În intervalul orar 11.30 - 13.00, vor fi organizate la Gospodăria Şanţ din cadrul muzeului ateliere de cusături româneşti, iar între orele 13.00 - 14.00, la Câmpu lui Neag, este programat atelierul de coroniţe. În credinţa populară, Sânzienele erau considerate a fi nişte femei frumoase, divinităţi nocturne care plutesc în aer sau umblă pe pământ în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântă şi dansează, fac să rodească ogoarele, înmulţesc animalele şi păsările, lecuiesc bolile şi suferinţele oamenilor. În noaptea când se deschid cerurile, fetele strâng flori de Sânziene şi le pun sub pernă pentru a-şi visa ursitul. Dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, oamenii strângeau buchete de Sânziene pe care le împleteau în coroniţe şi le aruncau pe acoperişul caselor. Se considera că omul va trăi mult în cazul în care coroniţa rămânea pe casă sau, dimpotrivă, că va muri repede, atunci când coroniţa alunecă spre marginea acoperişului sau cădea de pe acoperiş. Sărbătoarea Sânzienelor marchează mijlocul verii şi este considerat cel mai bun moment pentru culegerea plantelor de leac.

Revenind la evenimentele organizate la Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", ateliere de confecţionat păpuşi, ouă încondeiate sau coroniţe de Sânziene, dedicate copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, vor fi organizate, în fiecare sâmbătă până pe 25 iulie.

Cei mici vor putea lua parte la ateliere de vară, organizate în curţile caselor din Muzeul Satului. Costul participării este de 30 de lei/atelier, cu plata la casieria Muzeului. În fiecare zi vor avea loc câte două ateliere, primul între orele 11.00 - 12.30 şi al doilea între orele 13.00 - 14.30. Activităţile sunt organizate cu respectarea tuturor normelor pentru prevenirea contamina¢rii cu noul coronavirus SARS-CoV-2 s-i pentru asigurarea desfa¢s-ura¢rii activita¢t-ilor 2$n condit-ii de sigurant-a¢ sanitara¢ 2$n domeniul culturii, în conformitate cu Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Culturii nr. 2879/967/2020: păstrarea distanţei sociale, dezinfectarea mâinilor, purtarea măştii de protecţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2933
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9421
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.9505

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb