Startup-ul clujean BraveX Aero îşi propune să ajungă, până în 2030, unul dintre principalii producători europeni de drone industriale cu autonomie extinsă şi capacitate de zbor ridicată, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Compania operează deja o linie de producţie activă lângă Cluj-Napoca şi are în plan atingerea unui volum de 500 de unităţi livrate anual până în 2028. BraveX este una dintre puţinele companii europene care dezvoltă atât drone cu aripă fixă, cât şi drone cu decolare verticală (VTOL), o arhitectură aeronautică complexă, la graniţele dezvoltării tehnologice din domeniu, esenţială pentru misiuni de supraveghere, cartografiere şi intervenţie rapidă.
Dronele BraveX sunt dezvoltate integral în România şi sunt proiectate pentru a fi utilizate în misiuni de salvare, supraveghere teritorială, agricultură de precizie şi transport logistic uşor. Modelele companiei ating o durată de zbor de până la patru ore şi o rază operaţională de 250 de kilometri, performanţe care depăşesc semnificativ specificaţiile uzuale ale dronelor multirotor (tip copter), care operează în general sub 90 de minute şi pe distanţe de până la 20-30 de kilometri.
„Am început activitatea de cercetare şi dezvoltare tehnică în 2020, iar în primii trei ani am reuşit să consolidăm echipa tehnică, să construim primele prototipuri şi să demonstrăm capabilităţile tehnice în zbor cu misiuni specifice. Tehnologia este dezvoltată local, de la proiectarea fuselajului şi fabricarea componentelor structurale, până la integrarea sistemelor electronice şi a software-ului de navigaţie. Personal, sunt pasionat de aeronautică de la vârsta de şapte ani, pilot de la vârsta de 17 ani şi mă bucur că pot să-mi aplic cunoştinţele şi pasiunea într-o astfel de companie cu o misiune puternică”, menţionează Rareş Racoţean, Chief Technical Officer şi R&D Lead.
Potrivit sursei, capacitatea actuală de producţie depăşeşte 70 de unităţi pe an, cu toate etapele realizate local, de la design şi integrare software până la testare şi livrare. Managementul are în plan să crească producţie la 500 de unităţi livrate anual până în 2028.
În portofoliul companiei se află cinci modele: versiunea electrică (HFP1), modelul electric cu decolare şi aterizare verticală (VTOL-HFP2), hibridul HFP3, modelul cu propulsie cu jet (VIMANA) şi HFP-LS, o dronă specializată pentru misiuni de salvare în zone montane greu accesibile, unde dronele de tip quadcopter sunt ineficiente.
„Ne propunem să devenim unul dintre principalii furnizori europeni în producţia de drone cu aripă fixă şi VTOL până în 2030. Avem produse funcţionale, testate în teren, inclusiv în condiţii dificile şi, mai important, contracte onorate. Misiunea companiei este de a contribui la protecţia oamenilor, la monitorizările de mediu şi de a salva vieţi. Am decis să mă alătur echipei de investitori şi să preiau un rol activ într-o companie parte a unei industrii fascinante, alături de o echipă excepţională”, spune Răzvan Costea-Bărluţiu, Investor & Chief Executive Officer în BraveX.
Un punct-cheie în strategia BraveX este orientarea către producători europeni de componente, cu scopul de a reduce dependenţa faţă de furnizorii asiatici. „Din ce în ce mai mulţi actori din sfera guvernamentală tind să evite folosirea componentelor din Asia, datorită climatului economic dificil din acea parte a lumii. Concentrarea pe producătorii europeni devine astfel ca o necesitate, contribuind atât la creşterea competitivităţii acestora pe termen lung cât şi la întărirea securităţii în spaţiul european”, a declarat Iulia Oprea, Chief Legal & Regulations Officer BraveX.
Conform comunicatului, până la începutul anului 2026, compania îşi propune să atragă noi specialişti şi să deschidă o nouă rundă de finanţare. Compania a atras anul acesta o finanţare de 315.000 euro de la investitori din reţeaua Transylvania Angels Network.
Portofoliul de clienţi vizează în principal administraţii publice şi operatori instituţionali din Europa şi structuri din sectorul de apărare al ţărilor NATO şi companii private din domeniul securităţii, cu accent pe aplicaţii defensive. Pieţele internaţionale vizate includ, pe lângă Europa, şi regiuni precum Africa, Canada şi America de Sud.
„Compania urmăreşte dezvoltarea şi prin parteneriate strategice cu companii româneşti şi europene, în direcţii critice cum ar fi monitorizarea de graniţelor statale, protecţia mediului înconjurător, operaţiuni de descoperire şi salvare, transporturi medicale de urgenţă şi de apărare a oraşelor împotriva atacurilor aeriene”, spune Mircea Vădan, Investor and Business Development Manager, BraveX.
BraveX colaborează în cadrul unor parteneriate de cercetare-dezvoltare, inclusiv în tehnologii AI pentru navigaţie în medii fără semnal GPS („GPS-denied environments”) şi în sisteme de control simultan al unor flote de drone cu aripă fixă - o funcţionalitate avansată cu potenţial de aplicare în monitorizarea unor suprafeţe foarte extinse.
Opinia Cititorului