IMM România a realizat un sondaj naţional, în perioada 15-22 mai 2025, privind percepţia antreprenorilor asupra situaţiei economice actuale şi asupra priorităţilor pe care viitorul Guvern ar trebui să le abordeze, potrivit unui comunicat emis redacţiei. La acest sondaj au participat 1650 de antreprenori, în principal reprezentanţi ai microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici din domenii precum servicii, producţie şi comerţ.
Rezultatele sondajului reflectă un grad ridicat de îngrijorare în rândul mediului antreprenorial, pe fondul unei instabilităţi politice resimţite acut. Mai bine de jumătate dintre respondenţi, mai exact 54,3%, consideră că actuala conjunctură politică le afectează în mod direct activitatea, 14,9% dintre aceştia afirmând că impactul este foarte mare, iar 39,4% că este semnificativ. La acestea se adaugă şi efectele devalorizării leului în raport cu euro, despre care antreprenorii spun că a dus la creşterea costurilor de producţie, diminuarea profiturilor şi scăderea vânzărilor. Astfel, 47,1% dintre respondenţi au declarat că profitul întreprinderii lor s-a diminuat, 46,1% au resimţit o creştere a costurilor de producţie sau de prestare a serviciilor, iar 39,2% au raportat o scădere a volumului de vânzări. Alte consecinţe ale fluctuaţiilor valutare includ necesitatea transferării costurilor suplimentare în preţul final al produselor sau serviciilor şi chiar disponibilizarea unei părţi a personalului, iar doar 11,8% au afirmat că activitatea lor nu a fost afectată.
Potrivit comunicatului, întrebaţi care sunt principalele dificultăţi cu care se confruntă în prezent, cei mai mulţi antreprenori au indicat creşterea costurilor cu materiile prime şi serviciile folosite în activitate, aceasta fiind menţionată de 64,7% dintre respondenţi. Urmează scăderea cererii pentru produsele şi serviciile oferite, problemă indicată de 52,9% dintre antreprenori. De asemenea, 40,2% au semnalat lipsa resurselor financiare pentru investiţii, în timp ce 33,3% se confruntă cu lipsa forţei de muncă, iar 29,4% consideră că lipsa de încredere a investitorilor şi partenerilor în economia românească le afectează negativ activitatea. Alte probleme menţionate au fost instabilitatea pieţelor internaţionale şi diminuarea exporturilor.
În ceea ce priveşte aşteptările de la viitorul Guvern, antreprenorii conturează priorităţi clare. Pe primul loc în topul măsurilor urgente se află necesitatea asigurării stabilităţii fiscale şi a predictibilităţii legislative, susţinută de 78,4% dintre respondenţi. Aceştia solicită, de asemenea, reducerea impozitării pe forţa de muncă, o măsură susţinută de 75,5% dintre cei chestionaţi, urmată de reducerea cheltuielilor bugetare, indicată ca esenţială de 57,8% dintre participanţi. Alte direcţii importante sunt creşterea absorbţiei fondurilor europene, susţinută de 55,9% dintre antreprenori, precum şi intensificarea investiţiilor în infrastructură şi în economia reală, o prioritate pentru 37,3% dintre respondenţi.
Întrebaţi ce măsuri concrete ar trebui luate pentru susţinerea microîntreprinderilor, antreprenorii au răspuns că prioritatea absolută este implementarea unor programe de finanţare şi garantare pentru IMM-uri, această propunere fiind susţinută de 67,6% dintre respondenţi. O altă măsură considerată importantă este reducerea impozitului pe dividende la 5%, propunere susţinută de 61,8% dintre antreprenori. De asemenea, 52,9% dintre aceştia solicită posibilitatea ca întreprinderile să poată opta pentru impozitul specific microîntreprinderilor, în funcţie de evoluţia economică proprie. Alte sugestii includ revenirea la pragul de venit de 500.000 de euro pentru aplicarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor şi reducerea birocraţiei.
Conform sursei, printre barierele administrative cu care antreprenorii se confruntă în derularea activităţii, cele mai des menţionate sunt legislaţia stufoasă, indicată de 69,6% dintre respondenţi, numeroasele taxe parafiscale (60,8%) şi costurile administrative ridicate (48%). Procedurile complicate şi de durată în procesul de autorizare reprezintă, de asemenea, un obstacol important pentru 41,2% dintre antreprenori.
În ceea ce priveşte planurile de consolidare a afacerii în perioada următoare, cei mai mulţi antreprenori au în vedere diversificarea produselor şi serviciilor oferite, strategie menţionată de 62,7% dintre respondenţi. Urmează digitalizarea activităţii (47,1%) şi realizarea de investiţii din fonduri proprii (38,2%). Doar 14,7% consideră că angajarea de forţă de muncă calificată este o soluţie viabilă în această etapă, în timp ce 11% au menţionat alte opţiuni.
În final, întrebaţi care va fi, în opinia lor, principala problemă a pieţei pe care activează în următoarele şase luni, 46,1% dintre antreprenori anticipează o reducere a cererii, 32,4% se tem de o posibilă creştere a TVA-ului, iar 15,7% consideră că se vor confrunta cu o intensificare a concurenţei neloiale. Alte preocupări vizează problemele din lanţurile de aprovizionare.
Sondajul realizat de IMM România oferă o imagine clară asupra presiunilor la care este supus mediul antreprenorial în prezent şi subliniază nevoia acută de măsuri eficiente, adaptate realităţilor economice, care să sprijine cu adevărat dezvoltarea durabilă a întreprinderilor româneşti.