Vodafone România, în parteneriat cu Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti şi Fifth Ingenium, implementează proiectul 5G ENRICH (5G-Edge Network for Reinventing Innovation in Community and Higher-Education), o iniţiativă de infrastructură digitală, susţinută de Comisia Europeană prin programul CEF Digital, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Proiectul a fost unul dintre cele 53 selectate în cadrul celei de-a treia runde de propuneri în cadrul programului CEF Digital.
Cu o finanţare totală de 2,9 milioane EUR, inclusiv 0,7 milioane EUR cofinanţare din partea partenerilor proiectului, iniţiativa va juca un rol esenţial în reducerea decalajului digital, promovarea incluziunii digitale şi stimularea creşterii economice în regiune. De asemenea, platforma este concepută ca un ecosistem colaborativ care reuneşte parteneri din mediul academic, industrie şi instituţii de cercetare.
Un proiect de pionierat, cu o durată de 36 de luni, 5G-ENRICH reprezintă prima infrastructură educaţională 5G Standalone ca parte a facultăţilor universităţii. Prin valorificarea potenţialului transformator al tehnologiei 5G, proiectul va introduce experienţe de învăţare imersive care depăşesc graniţele tradiţionale ale sălilor de curs facilitând colaborarea, explorarea şi implicarea în timp real prin instrumente high-tech, cum ar fi realitatea virtuală şi inteligenţa artificială (IA).
Iniţiativa urmăreşte, de asemenea, să îmbunătăţească siguranţa campusului şi capacităţile de răspuns la situaţii de urgenţă prin integrarea dronelor, edge computing şi analiză video în timp real.
Am parcurs etape importante în misiunea noastră de a dezvolta potenţialul României, conectând societatea la mai bine. Suntem mândri să facem parte din această iniţiativă - o confirmare a angajamentului nostru de a debloca potenţialul tehnologiei 5G Standalone ca forţă transformatoare pentru progresul social şi educaţional, depăşind graniţele convenţionale. Este un privilegiu pentru Vodafone să poată contribui la implementarea unei infrastructuri digitale perfect integrate - reţeaua mobilă privată 5G, care este baza acestui proiectt;, a declarat Nedim Baytorun, Chief Executive Officer Vodafone România.
Potrivit comunicatului, în calitate de partener tehnologic al proiectului, Vodafone România va avea un rol important în proiectarea şi implementarea infrastructurii avansate 5G Standalone şi a componentelor edge necesare pentru aplicaţiile inovatoare dezvoltate în cadrul 5G-ENRICH. Compania va oferi expertiză în proiectarea, planificarea şi optimizarea reţelei, inclusiv integrarea şi monitorizarea sistemelor de tip cloud pentru analiză date, IA, drone şi senzori.
"Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie POLITEHNICA Bucureşti intră într-o nouă eră a educaţiei digitale odată cu lansarea primei reţele mobile private educaţionale 5G Standalone din România. Acest proiect revoluţionar nu este doar un pas către viitor pentru universitatea noastră, ci un salt uriaş pentru întregul sistem educaţional românesc. Prin parteneriatul strategic cu Vodafone România şi Fifth Ingenium, POLITEHNICA Bucureşti devine un laborator viu al inovaţiei, un model pentru universităţile viitorului. Acest proiect înseamnă mai mult decât o infrastructură digitală, înseamnă viziune, curaj şi leadership în educaţie. Vom pune la dispoziţia studenţilor şi cercetătorilor o platformă de testare reală pentru idei inovatoare, într-un mediu în care tehnologia avansată este parte integrantă din actul educaţional. Este un moment important pentru misiunea noastră academică, prin care reconfirmăm că POLITEHNICA Bucureşti nu doar că ţine pasul cu schimbarea, ci şi o modelează.", a declarat Mihnea Costoiu, Rectorul Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie POLITEHNICA Bucureşti.
Conform sursei, proiectul contribuie în mod direct la obiectivele Deceniului Digital al Europei, promovând infrastructura digitală rezilientă, precum şi incluziunea digitală. Oferind acces echitabil la reţele 5G avansate şi edge computing, 5G-ENRICH reduce decalajul digital, revoluţionând educaţia, îmbunătăţind cercetarea academică şi promovând inovaţia tehnologică în cadrul Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie POLITEHNICA Bucureşti şi nu numai.
Scopul nostru este să ne asigurăm că întreaga Europă beneficiază de conectivitatea digitală. Utilizând noile tehnologii şi încurajând colaborarea între diferite sectoare şi ţări, putem oferi cetăţenilor noi opţiuni digitale pentru un viitor mai bun, contribuind la dezvoltarea societăţii.
Proiectul 5G-ENRICH este un exemplu excelent de cooperare între experţi din diverse domenii pentru a aborda o provocare comună. Sunt încrezătoare că acest proiect va deschide calea către practici inovatoare menite să sprijine serviciile publice, educaţia şi activitatile de cercetare, a declarat Paulina Lak, Project Adviser din cadrul Agenţiei Executive Europene pentru Sănătate şi Digitalizare (EU HaDEA).
Comisia Europeană a selectat 53 de proiecte în cadrul celei de-a treia runde de propuneri din cadrul programului digital al Mecanismului pentru Interconectarea Europei (CEF), având la dispoziţie o finanţare de până la 274 de milioane EUR pentru implementarea infrastructurii digitale avansate.
Proiectele, administrate de Agenţia Executivă Europeană pentru Sănătate şi Digitalizare (EU HaDEA), se vor concentra pe extinderea conectivităţii 5G de înaltă performanţă pentru coridoare de transport, comunităţi inteligente, soluţii cloud-edge şi infrastructură digitală de bază, stimulând implementarea de aplicaţii 5G inovatoare şi transformatoare în întreaga Europă.