A apărut o nouă ofertă pentru achiziţia "ABN Amro"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional #Servicii Financiare / 26 aprilie 2007

"Royal Bank of Scotland Group" Plc, "Santander Central His­pano" SA şi "Fortis" au lansat, ieri, o ofertă de 72,2 miliarde de euro (98,5 miliarde de dolari) pentru achiziţia băncii olandeze "ABN Amro Holding" NV, ameninţând astfel cea mai mare preluare din industria serviciilor financiare. Amintim că, la data de 23 aprilie, "Barclays" Plc, a treia bancă din Marea Britanie, a decis să cumpere "ABN Amro" în schimbul sumei de 67 de miliarde de euro (91 miliarde de dolari), în acţiuni. Oferta băncii britanice este de 36,25 euro/acţiune şi presupune 3,225 titluri noi "Barclays" pentru fiecare titlu ABN.

Grupul condus de "Royal Bank of Scotland" oferă 39 de euro/titlu, din care 70% în numerar şi 30% în acţiuni.

Analiştii aşteptau ca "ABN Amro" să primească o ofertă rivală de la cele trei entităţi mai sus amintite, care au trimis băncii olandeze o scrisoare de interes. Acestea voiau să lanseze discuţii exploratorii cu ABN în perioada în care banca olandeză negocia cu "Barclays".

Lupta pentru preluarea controlului la "ABN Amro", al cărei sediu se află în Amsterdam şi care are sucursale în 53 de ţări, ar putea afecta şi vânzarea diviziei "LaSalle" din Chicago. "ABN Amro" a stabilit ca aceasta să fie vândută către "Bank of America" Corp., în schimbul sumei de 21 de miliarde de dolari, ca o condiţie a afacerii cu banca britanică.

Specialiştii spun că noua ofertă este mult mai atractivă, iar "Barclays" şi-ar putea majora propunerea cu 1-2 euro/titlu, însă acest lucru va fi foarte greu de justificat în faţa acţionarilor săi.

Dacă ar prelua ABN, "Royal Bank" ar pune mâna pe operaţiunile derulate de banca olandeză în Asia, America de Nord (inclusiv divizia "LaSalle") şi activităţile de corporate-banking. În cazul unei astfel de tranzacţii, "Santander", cea mai mare bancă din Spania, s-ar extinde în Italia şi şi-ar dubla cota de piaţă pe segmentul creditării în Brazilia. "Fortis", cea mai mare companie de servicii financiare din Belgia, ar crea o bancă regională prin preluarea operaţiunilor ABN din Olanda.

Oficialii "ABN Amro" şi cei ai "Barclays" nu au dorit să facă ieri declaraţii pe marginea noii oferte.

"ABN Amro" are o sucursală şi în ţara noastră, "ABN Amro Bank România", pe care o deţine în mod integral. Aceasta din urmă şi-a început activitatea în luna noiembrie a anului 1995.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Conferinţa “Securitatea cibernetică”
Avocat Ianul Alexandra
cautavocat.ro
BTPay
danescu.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

03 Feb. 2023
Euro (EUR)Euro4.9005
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4823
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9076
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4945
Gram de aur (XAU)Gram de aur275.3749

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro