ACTUALIZARE 15:00 Jean-Claude Juncker, ales de Parlamentul European la preşedinţia CE

E.D.
Politică / 15 iulie 2014

Procesul de aderare va "îngheţa" pe perioada mandatului său

Vrea un program de investiţii de 300 de miliarde de euro în lupta contra şomajului

SUA şi UE nu vor încheia Acordul de liber schimb cu orice preţ

------

Actualizare 16:20 PE: Juncker a obţinut 422 de voturi pentru funcţia de Preşedinte CE

Astăzi, cu 422 voturi "pentru", Parlamentul European (PE) l-a ales pe Jean-Claude Juncker prin vot secret, în funcţia de Preşedinte al noii Comisii Europene (CE), potrivit unei comunicări remise redacţiei.

Acesta îşi va prelua mandatul de cinci ani la data de 1 noiembrie. Numărul minim de voturi necesare a fost 376.

422 de deputaţi au votat "pentru", 250 "împotrivă" şi 47 s-au abţinut. Numărul total de voturi a fost de 729, din care 10 nu au fost valide.

"Pentru prima dată în istoria UE, Parlamentul European a ales - şi nu doar a aprobat - Preşedintele Comisiei Europene, ca urmare a propunerii Consiliului European, conform regulilor stabilite de Tratatul de la Lisabona (decembrie 2009)", se mai arată în sursa citată.

Fost prim-ministru al Luxemburgului şi candidat al partidului care a câştigat cele mai multe mandate în Parlamentul European la alegerile din mai 2014, Jean-Claude Juncker a fost nominalizat la funcţia de conducere a UE de către Consiliul European la 27 iunie. 26 de state membre au votat pentru nominalizarea sa, în votul formal, iar două au votat împotrivă.

Preşedintele ales al Comisiei Europene va trimite acum scrisori oficiale către şefii statelor membre, invitându-i să propună candidaţi pentru posturile de comisari europeni.

------

Jean-Claude Juncker a fost ales preşedinte al Comisiei Europene, decizie în urma căreia domnia sa a ţinut un discurs cu principalele obiective ale mandatului său.

Atfel, preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că nici un stat nu va mai adera la Uniunea Europeană în cei cinci ani ai mandatului său, deşi statele din Balcani ar trebui să se alăture UE.

"Nu va exista nici o nouă extindere în următorii cinci ani", a precizat Juncker în faţa parlamentarilor europeni, care urmează să voteze nominalizarea sa.

"UE are nevoie să facă o pauză în procesul său de extindere pentru a consolida ceea ce s-a făcut în 28 de state membre", a mai spus Juncker.

Acesta a mai amintit că 13 ţări au aderat în ultimii 10 ani.

"În timpul preşedinţiei mele la Comisie, negocierile în curs vor continua, în special cu Balcanii occidentali, care au nevoie de o perspectivă europeană", a încheiat Juncker, care mai menţionat încetinirea procesului de extindere în ultimii ani.

De asemenea, Juncker s-a pronunţat şi pentru un plan de investiţii în valoare de 300 de miliarde de euro, în cadrul luptei împotriva şomajului.

"Există un al 29-a stat care este pe cale să se constituie, şi anume statul celor care nu au un loc de muncă (...). Mi-aş dori ca acest al 29-lea stat membru să fie reintegrat în celelalte şi propun un program de investiţii exigent cu scopul de atinge acest obiectiv", a declarat Juncker în Parlamentul European (PE), care supune la vot, marţi la prânz, nominalizarea sa în funcţie.

"În următorii trei ani, aş vrea ca (suma de) 300 de miliarde de euro să fie mobilizată în vederea unor investiţii private şi publice", a adăugat fostul premier creştin-democrat luxemburghez. "Vom face acest lucru", a promis el.

Juncker a pledat pentru investiţii în "proiecte de infrastructură, în domeniul reţelelor energetice, infrastructurilor de transport". "Este necesară o reindustrializare a Europei", a subliniat el.

"UE şi-a pierdut competitivitatea deoarece stagnează. Este necesar să avansăm din nou", a dat asigurări Juncker. Dar "nu vom reuşi acest lucru în detrimentul (domeniului) social", a continuat el, adăugând că "economia trebuie să servească omul şi nu invers" şi că domeniul "social este necesar să se afle, de asemenea, în centrul acţiunii europene".

"Eu sunt pentru economia socială de piaţă, bunăstare pentru toţi", a subliniat Juncker.

Mai mult, Juncker a subliniat că acordul de liber-schimb dintre Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite, aflat în curs de negociere, "nu va fi încheiat cu orice preţ". Preşedintele-desemnat al Comisiei Europene (CE) a pledat în acest sens pentru mai multă "transparenţă".

"Sunt pentru încheierea acestui acord", a dat asigurări Juncker, prezentându-şi programul în Parlamentul European (PE) şi pledând pentru ca "cele mai mari două democraţiii de pe planetă să-şi unească forţele".

"Acestea fiind spuse, acordul nu va fi încheiat cu orice preţ", a adăugat el. "Nu ne putem abandona normele în domeniul sănătăţii, normele sociale, exigenţele în domeniul protecţiei datelor", a insistat el.

"Nu aş vrea ca protecţia datelor să facă parte din negocieri", a anunţat el.

Jean-Claude Juncker a refuzat, de asemenea, "instituirea unor jurisdicţii paralele secrete", referindu-se astfel la procedura de arbitraj a conflictelor comerciale, apărată de către americani şi respinsă de o serie de state europene. "Suntem spaţii (cu state) de drept", a subliniat el.

---

Deputaţii europeni se vor reuni astăzi la Strasbourg pentru a-l valida pe Jean Claude Juncker, fost prim-ministru creştin-democrat al Luxemburgului, ca preşedinte al Comisiei Europene.

Desemnat preşedinte al CE, politicianul luxemburghez Jean-Claude Juncker va fi supus unui vot de validare din partea parlamentului UE. Dacă va trece de votul parlamentarilor europeni, el va trebui să alcătuiască viitoarea sa echipă.

Acesta se bazează pe susţinerea Partidului Popular European, grupului socialist S&D şi a liberalilor din ALDE. "Blocul a votat pentru mine şi va vota şi pentru Juncker, poate nu toată lumea în fiecare dintre grupuri, dar o largă majoritate", a spus socialistul Martin Schulz, ales pe 1 iulie ca preşedinte al Parlamentului European (PE) prin votul a 409 deputaţi.

Pentru a putea deveni şef la Comisia Europeană, Juncker are nevoie de susţinerea unei majorităţi absolute a parlamentarilor europeni (376 din cei 751 de deputaţi). Votul va fi unul secret.

Dacă va fi validat, Jean-Claude Juncker va trebui să formeze o echipă care să poată întruni susţinerea PE.

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4336
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8607
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.1608

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb