Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI) organizează un nou seminar în cadrul proiectului european CLEAR CITIES, dedicat reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră şi transformării oraşelor în spaţii sustenabile, potrivit unui comunicat transmis redacţiei. Evenimentul va avea loc pe 29 iulie şi va reuni actori-cheie din administraţie, mediu academic, ONG-uri şi sectorul privat, într-un demers colectiv de soluţionare a crizei deşeurilor din Capitală.
Deşi cantitatea totală de deşeuri municipale generate de Bucureşti a scăzut anul trecut la aproximativ 771.000 de tone - faţă de peste 1 milion de tone în 2019 -, doar 13,9% dintre acestea au fost deviate de la depozitare în 2023, mult sub ţinta de 90% asumată la nivel european pentru 2040. Sistemul de gestionare a deşeurilor din Capitală este încă fragmentat, fără o coordonare eficientă între autorităţile locale şi centrale.
„Într-un oraş care produce sute de mii de tone de deşeuri anual şi care încă nu are un sistem funcţional pentru valorificarea acestora, seminarii ca cel din 29 iulie nu sunt doar necesare, sunt urgente”, afirmă Daniel Popescu, şeful Departamentului Dezvoltare şi Asistenţă Programe din cadrul ADRBI. Acesta subliniază că problema deşeurilor urbane este nu doar una ecologică, ci şi de guvernanţă şi responsabilitate colectivă.
Seminarul va include şi o prezentare de bune practici din Ljubljana, capitala verde a Sloveniei, unde mai puţin de 5% dintre deşeuri ajung la groapa de gunoi. Vor fi discutate soluţii inovatoare precum reciclarea plantelor invazive în hârtie ecologică, transformarea deşeurilor textile în nylon reutilizabil de către branduri internaţionale şi crearea de centre comunitare de împrumut, care încurajează consumul responsabil.
Opinia Cititorului