Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale: " Educaţia financiară ne permite să facem faţă competitivităţii vremurilor în care trăim"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 - 2 decembrie 2023

Adrian Mitroi, profesor de finanţe comportamentale: " Educaţia financiară ne permite să facem faţă competitivităţii vremurilor în care trăim"

English Version

"O persoană trebuie să înveţe să economisească şi să îşi administreze cheltuielile financiare" "Priveşte-i cu scepticism pe «influencerii de pe Internet»; ei doar decupează nişte poveşti de succes"

Educaţia financiară este independentă de vârstă, gen, de nivelul de educaţie al unei persoane sau de averea sa, iar argumentele de tipul "sunt prea în vârstă" sau "sunt sărac" nu mai sunt acceptabile astăzi, ne-a spus Adrian Mitroi, analist CFA şi profesor de finanţe comportamentale.

Analistul financiar a afirmat: "Educaţia financiară, laolaltă cu educaţia tehnologică, educaţia sanitară şi cea socială este printre elementele critice, care ne permit să facem faţă competitivităţii vremurilor în care trăim. Niciun cetăţean modern nu mai poate să ignore aspectele financiare pentru că foloseşte intensiv produse financiare".

Adrian Mitroi a adăugat: "Educaţia financiară te ajută să devii mai stăpân pe destinul tău financiar, mai aproape de independenţa financiară. Îţi poţi construi o carieră, o familie, iar visurile tale sunt mai fezabile dacă sunt acoprite de o minimă înţelegere a aspectelor financiare. Din păcate, noi suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte educaţie financiară, dar după calculele mele suntem pe primul loc la diferenţialul deja pozitiv dintre recompensa pecuniară pentru femei faţă de cea pentru bărbaţi. O naţiune emancipată social cum suntem noi este foarte retrogradă în ceea ce priveşte aspectele financiare, dar probabil că jumătate dintre oameni sunt convinşi că au educaţie financiară. Încrederea exagerată în propriile abilităţi este un aspect psihologic bine conturat în psihologia comportamentală financiară".

"Este prea multă politică şi prea puţin business în discursul social românesc"

Analistul CFA atrage atenţia că educaţia financiară necesită efort, dar o persoană educată adecvat nu mai poate fi manipulată.

"Trebuie să te informezi şi să-i priveşti cu scepticism pe «influencerii de pe Internet», care vând «soluţii de tăiat colţul (n.r. în sensul de scurtături către succes)». Nu există aşa ceva; ei doar decupează nişte poveşti de succes. Trebuie să citeşti, să te informezi şi să fii capabil să îţi ajustezi opiniile. Dacă o persoană are o educaţie financiară adecvată, nu mai poate fi manipulată", spune profesorul de finanţe comportamentale, adăugând: "Copiii trebuie familiarizaţi de mici cu aspectele financiare, să înveţe atât în mod formal cât şi informal. Bineînţeles că media are un rol în procesul de informare şi cred că este prea multă politică şi prea puţin business în discursul social românesc".

Ce trebuie să ştie o persoană educată financiar?

O persoană educată financiar trebuie, în primul rând, să cunoască foarte bine produsele pe care le foloseşte, spune analistul CFA.

"Cardul de credit şi de debit sunt esenţiale. Serviciul de Internet Banking este obligatoriu. Sunt produse care ne ajută să fim eficienţi financiar şi reprezintă interfaţa noastră financiară", spune Adrian Mitroi. "O persoană trebuie să înveţe să economisească şi să îşi administreze cheltuielile financiare, adică banii să nu stea în contul curent. Banii trebuie plasaţi cel puţin într-un cont de economii, ca să lucreze, măcar puţin, în favoarea sa", a punctat analistul CFA.

Conform profesorului de finanţe comportamentale, după ce o persoană învaţă să economisească trebuie să înceapă să investească.

"Se începe cu titlurile de stat şi, după ce se înţeleg mecanismele de funcţionare, se poate trece la fondurile de pensii private şi, obligatoriu, la poliţele de asigurare. Este foarte important să se înţeleagă cum funcţionează asigurările, pentru că fiecare are o asigurare pentru casă, maşină, etc. Următoarea fază sunt investiţiile pe termen lung, ce implică risc. Apoi se poate trece la IPO-uri din piaţa românească şi, în final, la FinTech", ne-a spus profesorul de finanţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb