AIEE a încheiat cu succes Forumul "Carieră în industria energetică 2025"

I.S.
Comunicate de presă / 20 mai

AIEE a încheiat cu succes Forumul "Carieră în industria energetică 2025"

Asociaţia Inginerilor Energeticieni şi Electricieni - AIEE a finalizat, cu succes, Forumul "Carieră în industria energetică 2025", potrivit unui comunicat emis redacţiei. Evenimentul, dedicat tinerilor ingineri şi studenţi din domeniul energetic şi electric, şi-a atins obiectivele: a informat, a conectat şi a inspirat.

"A fost încă un pas concret spre consolidarea unui nou val de profesionişti pregătiţi pentru provocările industriei energetice viitorului", precizează Mircea Biţoiu, Preşedintele AIEE, subliniind faptul că "participarea activă la evenimente de carieră şi colaborarea cu companiile din domeniu sunt cheia pentru formarea profesioniştilor de mâine".

Forumul Carieră în Industria Energetică 2025 a atins un record, depăşind perioada de desfăşurare stabilită, de 7 zile, respectiv 5 - 11 mai. Săptămână trecută au avut loc mai multe vizite tehnice în locaţii reprezentative pentru sectorul energetic.

Potrivit AIEE, evenimentul dedicat viitorului profesional în energie a fost organizat de AIEE, împreună cu Ministerul Energiei - România şi Universitatea POLITEHNICA din Bucureşti, în calitate de parteneri strategici, în cadrul POLITEHNICA Bucureşti şi la sediile companiilor din domeniu. Ca noutate, anul acesta s-a oferit posibilitatea companiilor să fie gazde pentru tineri şi să prezinte acestora, în cadrul workshopurilor, tehnologii şi perspective de dezvoltare.

În acest an, AIEE a diversificat acţiunile în cadrul forumului pentru a satisface nevoile companiilor partenere şi pentru a ghida studenţii interesaţi de o carieră în sectorul energetic şi electric. Prezenţa la eveniment dovedeşte interesul crescut al tinerilor şi al companiilor: au participat peste 30 de speakeri, incluzând autorităţi, reprezentanţi ai POLITEHNICA Bucureşti, reprezentanţi ai celor 12 companii partenere din domeniul energetic şi electric şi peste 400 de studenţi ai Facultăţii de Energetică şi Facultăţii de Inginerie Electrică.

Prima zi a evenimentului, când a avut loc şi deschiderea oficială, a reprezentat un start promiţător, marcând începutul unei serii de activităţi menite să inspire şi să orienteze participanţii către o carieră solidă în industria energetică. Atmosfera a fost una dinamică, optimistă şi deschisă, consolidând ideea că evenimentul nu este doar un târg de cariere, ci şi un spaţiu de dialog autentic între generaţii şi între mediul academic şi cel industrial. Această primă zi a setat tonul pentru restul evenimentului, confirmând că "Forum Carieră în industria energetică 2025" este o iniţiativă relevantă şi necesară, iar AIEE va continua acest demers responsabil pentru viitor.

Următoare zile ale evenimentului au continuat cu prezentări a unor companii mari şi producători de echipamente, workshop-uri la sediile companiilor, vizite tehnice organizate pentru participanţi, la obiective importante din sistemul energetic românesc.

Prezent la inaugurare, Liviu Gavrilă, Vicepreşedinte RWEA, a afirmat: "Industria energetică a avut un parcurs sinusoidal, în acest moment fiind pe o pantă ascendentă, ceea ce este normal sa se întâmple, deoarece absolut tot ceea ce facem pleacă de la energie. Modul în care sistemul a funcţionat în ultimii 50-60 de ani va avea nevoie de o transformare accelerată şi este nevoie de oameni care să înţeleagă fundamentele, pentru a putea realiza această schimbare. Reprezint ceea ce este catalogată ca fiind "energia viitorului", anume energia solară şi eoliană. Este cert faptul că industria energetică are nevoie de o paletă vastă de oameni. În acest moment, în sectorul energetic nu mai există graniţe. Referindu-mă strict la energia eoliană, vă anunţ că doi dintre marii producători europeni au, inclusiv in România, centre care angajează sute de persoane care activează în zona de operare şi mentenanţă".

Andrei Manea, Director Executiv RPIA, a precizat: "Am fost plăcut surprins să constat că tinerii din ziua de azi sunt proactivi. Noi, industria fotovoltaică, am realizat mai multe studii, ultimul update plasând România în top 7 din Europa la joburi în industria solară. Industria fotovoltaică este un întreg ecosistem care s-a dezvoltat foarte mult în România în ultimii ani".

"Este important să reusim, într-o lume plină de tehnologie, să facem faţă provocărilor din ce în ce mai complexe", a fost mesajul lui Daniel Costianu, Vicepreşedinte EUREL şi Membru în Consiliul Director AIEE.

Conform comunicatului, evenimente de carieră, desfăşurate în cadrul Forumului: Workshop organizat de Rompetrol - KMG International, unde participanţii au experimentat o adevărată "bibliotecă vie". Un workshop sincer, interactiv şi plin de inspiraţie - genul de experienţă care chiar face diferenţa!

Workshop susţinut de PPC Romania, unde am explorat un subiect esenţial pentru viitorul reţelelor electrice: rezilienţa în contextul integrării surselor regenerabile.

Dezbatere organizată de SNN - Cunoştinţe, interactivitate şi un interes autentic pentru industria nucleară şi dezvoltarea unei cariere în Nuclearelectrica.

Workshop la Transelectrica, care a coincis cu evenimentul de închidere a primei ediţii a proiectului iniţiat de AIEE - "Dispecer pentru o zi". Participanţii au avut oportunitatea să interacţioneze direct cu procesele operaţionale şi să-şi aprofundeze cunoştinţele tehnice în gestionarea infrastructurii energetice.

Workshop VINCI Energies Romania - o ocazie excelentă în care tinerii au aflat direct de la specialişti cum arată munca în domeniu şi ce perspective de dezvoltare profesională oferă aceasta.

Vizită tehnică la CEM Doiceşti şi Şotânga, la E-INFRA. Am descoperit o pagină importantă din istoria energetică a României: fosta termocentrală de la Doiceşti, pusă în funcţiune în 1953 şi dezafectată în 2020. Partea cea mai interesantă? Noile centrale electrice mixte (CEM) - fotovoltaice şi stocare - sunt construite chiar pe vechile depozite de zgură şi cenuşă ale termocentralei. Un exemplu impresionant de regenerare industrială şi tranziţie sustenabilă.

Vizită la hidrocentrala Mihăileşti, alături de partenerii de la Hidroelectrica. Această experienţă a evidenţiat interdependenţa dintre ingineria mecanică şi cea electrică în producerea energiei hidroelectrice.

Vizită tehnică la sucursala Distributie Energie Electrica Romania din Ploieşti - o experienţă valoroasă care ne-a apropiat şi mai mult de realităţile ingineriei electrice şi energetice.

53 de ani de putere, inginerie şi energie românească! Vizită la Hidrocentrala Porţile de Fier I, cel mai mare obiectiv hidroenergetic din România şi una dintre cele mai impresionante construcţii hidrotehnice din Europa.

Vizită la hidrocentrala Grebla şi prima centrală solară plutitoare din România, amplasată pe Lacul Grebla - un proiect inovator ce valorifică energia soarelui şi a apei pentru un viitor sustenabil. Tinerii ingineri au ajuns şi în Parcul Eolian Sfânta Elena, unde au explorat staţia electrică. Experienţa a fost completată de o demonstraţie tehnică şi o vizită la baza uneia dintre turbine. A fost un weekend plin de energie, tehnologie şi inspiraţie alături de PPC Renewables.

Evenimentul "Carieră în industria energetică 2025" nu se opreşte aici! Activităţile vor continua în perioada următoare, cu organizarea de workshop-uri la Adrem şi la Schneider Electric, şi o vizită tehnică organizată de PPC Romania la CEF Călugăreni şi ST Chitila. AIEE va organiza, împreună cu companiile partenere, evenimente de carieră pe tot parcursul anului, consolidând legătura dintre mediul academic şi sectorul energetic şi electric.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0848
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5188
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0422
Gram de aur (XAU)Gram de aur469.9530

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb