Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a justificat luni adoptarea rapidă a pachetului de măsuri fiscale, susţinând că o amânare ar fi provocat efecte mult mai grave în lunile următoare. Potrivit acestuia, asumarea acestor măsuri menţine libertatea de decizie economică a României şi accesul la finanţare de pe pieţele internaţionale.
„Este vorba, practic, de un demers de recredibilizare a României. Dacă le-am fi amânat, ar fi avut un impact dublu, devastator, în toamnă, în nişte condiţii mult mai grele”, a declarat Nazare în intervenţia sa online la conferinţa „Investiţii în agricultură, strategie pentru viitor”.
Ministrul a subliniat că acest pachet de măsuri este doar un prim pas şi că „nu aveam alternative”. Potrivit lui, în lipsa acestor decizii, România ar fi riscat pierderea încrederii pieţelor şi a Comisiei Europene. Totodată, Nazare a admis că pachetul nu este perfect şi că nu va mulţumi pe toată lumea, dar l-a prezentat ca fiind singura variantă responsabilă, în contextul în care cheltuielile şi deficitul au crescut constant în ultimii patru ani.
„Trebuie să facem de acum încolo mult mai mult cu bani mai puţini, din cauza situaţiei în care suntem. E adevărat că nu va fi un pachet perfect. Dar niciun guvern responsabil nu mai putea amâna această decizie”, a spus el.
Ministrul a explicat că absenţa sa fizică de la eveniment s-a datorat faptului că se lucrează intens la amendamentele depuse la pachetul aprobat vineri în şedinţa de Guvern, urmând o nouă reuniune a Executivului pentru analizarea acestora.
În ceea ce priveşte sectorul agricol, Nazare a anunţat că va susţine un dialog deschis cu mediul de afaceri şi că va face demersuri pentru relansarea creditării, precum şi pentru identificarea de noi mecanisme de finanţare. „Eu, în calitatea mea de ministru al Finanţelor, o să fac tot ce pot să conving zona bancară să relansăm creditarea şi să creăm instrumente noi pentru agricultură”, a afirmat el.
Pe termen mediu, Nazare susţine că stabilizarea economică este posibilă până la finalul anului 2026, dacă măsurile fiscale vor fi însoţite de o regândire a investiţiilor. În opinia sa, accentul trebuie pus pe eficienţă, impact real şi prioritizarea domeniilor cu potenţial ridicat.
„Nu mai putem cheltui bani fără să ştim exact ce impact au. Nu înseamnă tăierea investiţiilor, ci o redirecţionare a acestora către zone cu impact economic real. Deficitul balanţei comerciale este enorm şi nu îl putem reduce altfel decât ţintind investiţii în sectoare strategice”, a adăugat Nazare.
Ministrul a făcut apel la colaborarea cu sectorul privat pentru a găsi soluţii de digitalizare, creştere a exportului şi modernizare a agriculturii. „Putem face lucrurile mai bine, dacă avem curajul să schimbăm viteza şi mentalitatea”, a încheiat el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.07.2025, 18:04)
serios, ba??
ia-uite acilea:
Ministrul Transporturilor, reacție extrem de dură, după ce a văzut că șefii din TAROM și-au dublat indemnizațiile.
directorul salrom, apele romane, romsilva, idem
sefii din asf idem
de la elecrica idem
de la stb idem
de la anre idem
judecatorii si procurorii idem.
si pe voi va doare in p.... hotii striga hotii si asta e singura cea mai dura reactie a voastra, nu v-ar fi rusine pamantului ca nu va mai satura neamul prost de furat si imbuibat.
bouljean 5 viceprimi cu 6 cabinete si 100 de consilieri de nimic (sefu, taie de la astia ca-s prosti).
nu este nicio digitalizare nicaieri - ati facut praf si pe alea care erau si mai mergeau, doar furati banii!
ar trebui sa fiti alungati cu pietre, ba, aveti noroc ca suntem un popor pasnic dar si ceasca a crezut la fel.