Abonament gratuit

Amnistie fiscală pentru neplata asigurărilor de sănătate restante

G.M.
Ziarul BURSA #Macroeconomie /

Impactul negativ asupra bugetului de stat se ridică la un miliard de lei 

Peste 600.000 de persoane au fost amnistiate fis-cal, ieri, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată de guvernul Dăncilă. Conform actului normativ, cetăţenii care, în perioada 2015-2017, au obţinut venituri sub nivelul salariului minim brut pe ţară, vor fi scutiţi de la plata obligatorie a contribuţiei la sistemul public de asigurări de sănătate (CASS).

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat: "Acordăm facilitatea persoanelor care au obţinut în perioada respectivă venituri lunare sub nivelul salariului minim brut pe ţară sau venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie să nu plătească decât opţional asigurări sociale de sănătate. Practic, extindem facilitatea aplicată cu 1 ianuarie 2018 şi prevăzută în Codul Fiscal pentru această categorie de contribuabili, anulând obligativitatea de plată a contribuţiei de asigurări de sănătate".

Cei care au plătit deja contribuţiile de sănătate vizate de ordonanţa de urgenţă îşi vor putea recupera banii, dacă vor face solicitări în acest sens, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor, la finalul şedinţei de guvern. Sau vor putea opta pentru a nu recupera banii, aceştia urmând să fie folosiţi pentru compensări ulterioare.

Impactul negativ asupra bugetului prin aplicarea noului act normativ se ridică la 1 miliard de lei.

Ordonanţa de urgenţă adoptată ieri prevede şi prelungirea termenului de acordare a bonificaţiilor pentru cei care plătesc anticipat contribuţiile de asigurări socoale de sănătate aferente perioadei 2014-2017.

Termenul de plată este de 120 de zile de la data intrării în vigoare a OUG, iar cei care plătesc în 60 de zile vor beneficia de o reducere de 10%. De această măsură ar urma să beneficieze, conform estimărilor făcute de Ministerul Finanţelor Publice, aproximativ un milion de cetăţeni.

Este prima amnistie fiscală dată de guvernul Dăncilă pentru micii contribuabili. Pe parcursul anului trecut, au existat discuţii şi cu privire la amnistierea unor mari contribuabili şi a unor persoane juridice private, dar până acum nu a fost emis niciun act normativ cu privire la acest subiect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS