Analiză eToro: Preţurile petrolului în scădere, consumul din China se va plafona din cauza „revoluţiei vehiculelor electrice”

M.P.
Comunicate de presă / 3 iulie, 15:21

Analiză eToro: Preţurile petrolului în scădere, consumul din China se va plafona din cauza „revoluţiei vehiculelor electrice”

Analistul eToro, Bogdan Maioreanu, oferă o analiză detaliată, transmisă într-un comunicat redacţiei, asupra evoluţiei pieţei globale a petrolului, în contextul în care preţurile continuă să scadă pe fondul unei oferte în creştere şi al unei cereri tot mai temperate, în special din China, afectată de tranziţia către vehicule electrice.

Redăm mai jos analiza:

„Creşterea TVA-ului şi a accizelor anunţată ieri de guvernul Bolojan va face combustibilii mai scumpi în România. Însă guvernul ar putea fi ajutat să menţină preţurile sub control de tendinţa actuală de scădere a preţurilor mondiale ale petrolului. În a doua jumătate a anului 2025, principalul factor care va influenţa aceste preţuri este creşterea substanţială a ofertei mondiale, combinată cu o creştere modestă a cererii.

OPEC+ s-a angajat să accelereze programul de producţie, opt ţări membre (Arabia Saudită, Rusia, Irak, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Kazahstan, Algeria şi Oman) implementând o creştere de 411.000 de barili pe zi în iulie, mai mare decât era planificat iniţial. Potrivit Reuters, această creştere va continua şi în august. Aceasta reprezintă continuarea unei inversări treptate a reducerilor voluntare de 2,2 milioane de barili pe zi, care au început în aprilie 2025, alianţa menţinându-şi flexibilitatea de a suspenda sau inversa creşterile în funcţie de condiţiile pieţei.

Producătorii care nu fac parte din OPEC+ îşi măresc simultan producţia, în frunte cu Statele Unite, Brazilia şi Canada. Potrivit unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), în absenţa unor perturbări majore, pieţele petrolului în 2025 par bine aprovizionate. Se preconizează că cererea mondială de petrol va creşte cu 720.000 de barili pe zi, în timp ce oferta mondială de petrol va creşte cu 1,8 milioane de barili pe zi în acest an. Administraţia pentru Informaţii Energetice din SUA (EIA) prevede că stocurile mondiale de petrol vor creşte cu o medie de 0,8 milioane de barili pe zi în 2025, cu 0,4 milioane de barili pe zi mai mult decât se preconiza anterior.

Creşterea cererii de petrol continuă să încetinească în principalele regiuni consumatoare. AIE şi-a revizuit în scădere previziunile privind cererea mondială pentru 2025, în principal din cauza consumului mai slab din Statele Unite şi China. Pentru pieţe, cererea de petrol din China este deosebit de îngrijorătoare, AIE prevăzând un nivel maxim al consumului chinez de 16,9 milioane de barili pe zi până în 2027, cu doi ani mai devreme decât se anticipase anterior. Această accelerare a plafonării cererii din China reflectă creşterea extraordinară a vânzărilor de vehicule electrice şi tranziţia energetică mai amplă în curs de desfăşurare în cea de-a doua economie mondială.

Factorii economici nefavorabili limitează, de asemenea, consumul mondial de petrol. EIA din SUA prevede o creştere a PIB-ului mondial de doar 2,8% în 2025 şi 2026, cele mai scăzute rate de creştere din 2008, excluzând anii de recesiune. Tensiunile comerciale şi incertitudinile legate de tarifele vamale au început deja să afecteze comerţul mondial, datele preliminare indicând o reducere a plecărilor navelor transcontainer. Această încetinire economică se traduce direct într-o reducere a consumului de petrol, deoarece activitatea economică stimulează cererea de energie prin creşterea mobilităţii, transportului maritim şi producţiei industriale.

În timp ce tensiunile din Orientul Mijlociu continuă să provoace volatilitate periodică pe pieţele petrolului, prima de risc geopolitic rămâne modestă. Conflictele recente au determinat iniţial creşterea preţului ţiţeiului Brent peste 80 de dolari pe baril, dar preţurile au scăzut rapid în zona de mijloc a intervalului de 60 de dolari în urma declarării încetării focului. Răspunsul moderat al pieţei la punctele fierbinţi geopolitice reflectă abundenţa actuală a capacităţii de producţie neutilizate în cadrul OPEC+ şi nivelurile ridicate ale stocurilor globale.

Pentru a doua jumătate a anului 2025, dinamica fundamentală a cererii şi ofertei indică o presiune descendentă continuă asupra preţurilor petrolului. EIA se aşteaptă ca preţul petrolului Brent să fie în medie de 66 de dolari pe baril pentru întreg anul 2025, cu posibilitatea unei scăderi până la 59 de dolari pe baril în 2026. JP Morgan menţine o perspectivă şi mai pesimistă, prognozând un preţ al petrolului Brent de 66 de dolari pe baril în 2025 şi de 58 de dolari pe baril în 2026. Pieţele petrolului vor rămâne probabil supraalimentate, preţurile fiind afectate de factori structurali negativi, precum creşterea abundentă a ofertei, expansiunea modestă a cererii şi accelerarea tranziţiei energetice în principalele ţări consumatoare. Deşi evenimentele geopolitice pot continua să provoace creşteri temporare ale preţurilor, fundamentele economice sugerează un context dificil pentru o redresare susţinută a preţurilor petrolului în restul anului”.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0603
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2917
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4141
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8612
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.6576

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
aiiro.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb