Fluctuaţiile din ultimele zile ale burselor au ridicat semne de întrebare, ceea ce a dus la ipoteza potrivit căreia, în cazul unei replicări ale acestei situaţii, investitorii s-ar putea confrunta cu un risc ridicat de volatilitate în această vară, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie XTB România, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Scăderea ratingului suveran al SUA de către Moody's a dus la o reducere a contractelor la termen pe indici bursieri vineri, după închiderea sesiunii standard.
Deşi bursele au revenit luni, apetitul pentru acţiuni americane nu a fost menţinut şi în sesiunile următoare, iar miercuri, o licitaţie de titluri de stat cu o primire neaşteptat de rece din partea investitorilor a permis o contracţie de 1,6% pentru indicele S&P500. Bursele au multe de gestionat în această perioadă: relaţiile comerciale internaţionale, cele geopolitice, direcţia şi efectele AI, erodarea echilibrelor bugetare, reforma fiscală din SUA.
În Congresul SUA se dezbat modificări majore, care ar putea duce, în varianta recent discutată de republicani, la creşterea pragului de venituri cu deducere la taxe locale şi statale, de la 10 mii de dolari la 40 de mii de dolari.
Planul, care ar putea fi discutat chiar astăzi (joi), ar urma să asigure tăieri de taxe de 3,8 trilioane de dolari, majoritatea prin prelungirea unor reduceri care aveau durata prestabilită până la finele anului. În lipsa unei acţiuni, taxele ar creşte. Democraţii consideră, însă, de neacceptat reducerea finanţării programelor de sprijin social şi medical. Planul de a limita condiţiile prin care 40 de milioane de americani cu venituri reduse beneficiază de sprijin pentru alimente este de asemenea un punct spinos, subliniază Claudiu Cazacu.
În acelaşi timp, necesitatea de a reduce deficitul intră în conflict cu propunerile actuale, conducând, potrivit Congressional Budget Office (CBO), la o tendinţă şi mai pronunţată de a depăşi, până în 2032, nivelul de vârf al datoriei publice în PIB din timpul celui de-al doilea Război Mondial, potrivit comunicatului.
Cât de sustenabilă este direcţia fiscală a SUA?
Estimările merg spre un deficit bugetar de 6,1% în 2032, peste media de 3,5% din ultimii 50 de ani, şi un raport datorie publică/PIB de 125% - sau chiar peste. Datoria publică a SUA este în creştere, costurile fiind accentuate de nivelul dobânzilor. Finanţarea datoriei de către state cu care SUA au deficit comercial, în cadrul tensiunilor actuale devine, de asemenea, potenţial mai dificilă în perspectivă îndelungată.
Reacţia de miercuri pare să aducă în prim plan o întrebare: este traiectoria fiscală a SUA nesustenabilă? Pieţele au început să se întrebe în ce condiţii planul actual ar putea însemna adâncirea datoriei publice la niveluri care, chiar şi pentru cea mai mare economie a lumii ar putea genera dificultăţi. Bitcoin a ajuns la un nou nivel record, iar aurul a avut a treia sesiune consecutivă de creştere.
Bursele au recuperat puternic de la minimele din aprilie, cu un salt de 17,3% pentru S&P500, şi o recuperare de 23,2% pentru Nasdaq 100, cele două referinţe aflându-se la o distanţă de sub 5% de vârfurile istorice.
Cu toate acestea, şeful JPMorgan a vorbit despre atitudinea prea detaşată a pieţelor şi subestimarea riscului de inflaţie şi stagnare economică - sau stagflaţie. Preocuparea privind inflaţia este, într-adevăr, diferită în funcţie de grupul care observă: investitorii văd o creştere uşoară, în timp ce sondajele printre consumatori indică o creştere accelerată, de 7,3% de la 6,5% anterior, pentru anul următor în versiunea Universităţii din Michigan.
Scăderea petrolului a ieftinit carburanţii, ajutând la limitarea preţurilor, şi punerea pe pauză pentru 90 de zile a unor taxe vamale foarte înalte între China şi SUA este, de asemenea, un sprijin pentru temperarea inflaţiei. Totuşi, trendul mai larg de relocalizare şi fragmentare a câmpului de comerţ global, împreună cu scăderea dolarului american permite estimări de inflaţie peste ceea ce întrevăd investitorii, arată consultantul de strategie XTB România.
De altfel, un pachet fiscal ar putea fi validat curând în SUA. Astăzi sau în zilele următoare Congresul ar putea vota forma finală a legii promovate de administraţia Trump drept "o mare, frumoasă lege". Piaţa de obligaţiuni suverane va "vota" la rândul său, arătând cât de mare este încrederea în sustenabilitatea traseului fiscal, se precizează în comunicat.
Dacă am asista la o reluare a tipului de reacţie de miercuri, o avertizare pornită dintr-un segment al pieţei, dar ascultată şi în segmentul de acţiuni, cu reverberaţii în percepţia de risc, ar putea redeschide uşile volatilităţii. Deşi dobânzile au mai fost în intervalul curent în anii de dinaintea crizei financiare, datoria publică este mult mai mare, aproape cât valoarea economiei, iar efectele, sunt aşadar, amplificate: 0,88 trilioane de dolari au fost plăţile doar în contul dobânzii pentru datoria publică anul trecut.
La nivel politic se poate considera că spaţiul de manevră este încă larg şi nu se poate şti cu precizie reacţia pieţelor. De fapt, creşterea dobânzilor la titlurile de stat americane pe 30 de ani la peste 5,1%, vârful de după 2007 semnalează o tendinţă care ar putea continua în condiţiile unui plan considerat prea "relaxat". Investitorii ar avea, atunci, un risc sporit de episoade de volatilitate în această vară, punctează Claudiu Cazacu în comunicat.
Opinia Cititorului