Un Apel comun pentru Europa înaintea alegerilor europene din mai 2019 a fost semnat de 21 de şefi de stat din UE.
Cu ocazia Zilei Europei, 21 de şefi de stat din Uniunea Europeană au semnat Apelul Comun pentru Europa înaintea alegerilor europene din mai 2019.
Redăm textul Apelului, transmis de Administraţia Prezidenţialaă:
"Europa este cea mai bună idee pe care am avut-o vreodată
Integrarea europeană a contribuit la îndeplinirea unei speranţe de pace vechi de secole în Europa, după ce naţionalismul feroce şi alte ideologii extremiste au dus Europa la catastrofa a două războaie mondiale. Până în ziua de azi, nu putem şi nu ar trebui să considerăm că pacea şi libertatea, prosperitatea şi bunăstarea sunt garantate. Este necesar să ne implicăm cu toţii în mod activ în promovarea ideii măreţe a unei Europe paşnice şi integrate.
Alegerile din 2019 au o importanţă deosebită: dumneavoastră, cetăţenii europeni, sunteţi cei care decideţi calea pe care Uniunea Europeană o va urma. De aceea, noi, şefii de stat din Bulgaria, Cehia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Franţa, Croaţia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Malta, Austria, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia şi Finlanda, îi chemăm pe toţi cetăţenii europeni cu drept de vot să participe la alegerile pentru Parlamentul European la sfârşitul lunii mai 2019.
Popoarele Europei s-au unit din propria lor voinţă liber exprimată în Uniunea Europeană, proiect care se întemeiază pe principiile libertăţii, egalităţii, solidarităţii, democraţiei, justiţiei şi loialităţii manifestate în interiorul Uniunii şi între membrii săi. O Uniune fără precedent în istoria Europei. În Uniunea noastră, membrii aleşi ai Parlamentului European, împreună cu Consiliul Uniunii Europene, adică guvernele tuturor statelor membre, decid ce reguli ar trebui să se aplice în Europa şi cum ar trebui să fie cheltuit bugetul Europei.
Suntem cu toţii europeni
Pentru mulţi cetăţeni din Europa, în special din tânăra generaţie, cetăţenia europeană a devenit a doua lor natură. Nu este o contradicţie pentru ei să-şi iubească satul, oraşul, regiunea sau naţiunea şi să fie devotaţi proiectului european.