Apple semnează un acord de 500 de milioane de dolari pentru magneţi din pământuri rare

T.B.
Companii / 16 iulie, 08:26

Apple semnează un acord de 500 de milioane de dolari pentru magneţi din pământuri rare

Apple a semnat un acord în valoare de 500 de milioane de dolari cu MP Materials, o companie americană susţinută de Pentagon, pentru furnizarea de magneţi din pământuri rare - fiind una dintre primele mari companii tech din SUA care îşi reorientează lanţul de aprovizionare spre interiorul graniţelor, transmite Reuters.

Acordul, anunţat marţi, face parte dintr-un efort mai amplu al Apple de a reloca producţia de componente pentru iPhone în Statele Unite, în contextul presiunilor tot mai mari din partea administraţiei Trump de a reduce dependenţa de producţia electronică din China. Acest pas reflectă şi alinierea din ce în ce mai vizibilă a corporaţiilor americane cu politicile industriale ale Washingtonului, conform sursei.

Acţiunile MP Materials au crescut cu 26% marţi după-amiază, atingând un maxim istoric, în timp ce titlurile Apple au urcat cu 1%, transmite Reuters.

Apple va plăti în avans 200 de milioane de dolari pentru viitoarea aprovizionare, cu livrări de magneţi programate să înceapă în 2027. Magneţii vor fi fabricaţi la unitatea MP din Fort Worth, Texas, folosind materiale reciclate din complexul minier Mountain Pass, California - în linie cu obiectivul Apple de a renunţa la extracţia de materii prime prin minerit, relatează sursa citată.

Pământurile rare sunt un grup de 17 metale esenţiale pentru fabricarea magneţilor utilizaţi în tehnologie: de la motoarele ce produc vibraţiile telefoanelor, la vehicule electrice, arme şi alte dispozitive electronice. În martie, China - principalul furnizor global - a suspendat exporturile de pământuri rare, pe fondul unui conflict comercial cu preşedintele Trump, ceea ce a accentuat nevoia de surse alternative non-chineze.

”Materialele din pământuri rare sunt esenţiale pentru realizarea tehnologiilor avansate, iar acest parteneriat va contribui la consolidarea aprovizionării cu aceste resurse vitale în SUA”, a declarat CEO-ul Apple, Tim Cook.

Preşedintele companiei de cercetare TECHnalysis Research, Bob O'Donnell, a salutat decizia, afirmând că ”Apple are nevoie de cantităţi semnificative de magneţi din pământuri rare pentru dispozitivele sale. Iar prin colaborarea cu un furnizor american, se poziţionează mai bine în faţa autorităţilor din Washington”.

Acordul face parte din angajamentul Apple de a investi 500 de miliarde de dolari în economia americană pe parcursul a patru ani.

Deşi Apple nu a precizat în ce produse va integra aceşti magneţi, MP Materials a declarat că livrările vor fi suficiente pentru ”sute de milioane de dispozitive” - un volum care ar putea acoperi o mare parte a gamei Apple, inclusiv telefoane, ceasuri şi căşti wireless. Anul trecut, Apple a vândut aproximativ 232 de milioane de iPhone-uri, potrivit datelor IDC.

Acordul vine după ce MP Materials a încheiat săptămâna trecută un parteneriat de mai multe miliarde de dolari cu Departamentul Apărării al SUA, care va deveni principalul acţionar şi garant financiar al companiei. Acest parteneriat include şi un mecanism de preţ minim pentru pământurile rare, menit să stimuleze investiţiile în extracţia şi procesarea locală, un sector afectat de preţurile scăzute impuse de China.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0722
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3658
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4475
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8473
Gram de aur (XAU)Gram de aur468.9817

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb