Austria consideră că UE ar trebui să ia în considerare revenirea la gazul rusesc în cazul unei păci cu Ucraina

I.S.
Internaţional / 17 iunie, 13:28

Austria consideră că UE ar trebui să ia în considerare revenirea la gazul rusesc în cazul unei păci cu Ucraina

Uniunea Europeană ar trebui să fie deschisă la reluarea importurilor de gaze naturale ruseşti în viitor dacă se ajunge la un acord de pace între Rusia şi Ucraina, a declarat un oficial austriac, în timp ce Bruxelles-ul pregăteşte o propunere de interzicere a importurilor ruseşti, relatează Reuters.

Comisia Europeană urmează să propună marţi măsuri juridice pentru a pune în aplicare interdicţia, cu scopul de a stopa dependenţa UE de energia rusească până la sfârşitul anului 2027.

„Vom cântări sistematic toate propunerile şi apoi vom decide asupra poziţiei noastre”, a declarat luni secretarul de stat austriac pentru energie, Elisabeth Zehetner, referindu-se la viitoarele propuneri. „Dar este clar deja că, atunci când războiul se va încheia în cele din urmă, acesta este un lucru de care ar trebui să ţinem cont în evaluarea noastră a situaţiei de atunci”, a spus Zehetner.

Potrivit sursei, diplomaţii UE au declarat pentru Reuters că Zehetner a subliniat luni, în cadrul unei reuniuni cu uşile închise a miniştrilor energiei din ţările UE, necesitatea de a reconsidera interdicţia în cazul unui acord de pace în Ucraina, dar că niciun alt stat membru nu a solicitat acelaşi lucru.

Ungaria şi Slovacia au respins planul de a interzice importurile din Rusia. Propunerile Comisiei, care urmează să fie publicate marţi, sunt concepute astfel încât să poată deveni directive, cu aprobarea unei majorităţi consolidate a ţărilor, ceea ce înseamnă că una sau două ţări nu le-ar putea bloca.

Comisarul european pentru energie, Dan Jorgensen, a declarat luni că ar fi „o decizie foarte nechibzuită” reluarea importurilor de gaze ruseşti în viitor, chiar dacă ar exista un acord de pace în Ucraina.

„Cred că ar însemna să repetăm greşelile pe care le-am făcut în trecut”, a spus el.

Conform Reuters, cam 19% din gazul UE încă provine de la fostul furnizor principal, Rusia, dar este în scădere de la aproximativ 45% înainte de invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina în 2022.

Austria, fără ieşire la mare, şi-a cumpărat cea mai mare parte a gazelor din Rusia până anul trecut, când gigantul energetic rus Gazprom a întrerupt livrările către Austria în urma unei dispute contractuale, iar livrările prin conductele ucrainene au încetat la sfârşitul anului.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Unii cu profitul,

    altii cu "politica corecta" pe spinarea populatiei, 

    prin scaderea nivelului de trai.

    Ungaria, Slovacia, Spania, Italia, acum Austria SI ALTII care "nu se dau publicitatii" exprima lucruri de bun simţ, nu de inepţii pro razboi de prost gust,

    si nu ne zic altceva decat ca "ziua e lumină si noaptea intuneric", adevaruri (simple, nu?) pe care propaganda obosita a incapabililior de la UE si a virusului ucigas de la kiev vor sa le falsifice, poate mai iese soarele si se inteteste vantul, LNG din SUA e "doar" cu pana la 800% mai scump nu i nimic, 

    cum oare sa falsifici ADEVARUL,

    numai niste handicapaţi mintali pot crede asa ceva 

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0645
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3179
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4146
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8692
Gram de aur (XAU)Gram de aur459.5007

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb