DAN ARMEANU, ASF:"Activele sistemului de pensii private au depăşit 14 miliarde de euro"

A.P.
Macroeconomie / 23 octombrie 2020

"Activele sistemului de pensii private au depăşit 14 miliarde de euro"

Valoarea activelor totale, aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private, a ajuns la 30 septembrie 2020, la 72,58 miliarde de lei, în creştere cu 17,96% faţă de septembrie 2019, depăşind astfel pragul de 14 miliarde de euro, potrivit unui comunicat de presă al ASF.

Această evoluţie a avut la bază doi factori importanţi: creşterea contribuţiilor cu 5,61% şi obţinerea unui profit de 1,35 miliarde de lei, la nivelul întregului sistem de pensii private.

În primele nouă luni ale anului 2020 au fost virate către fondurile de pensii private contribuţii în valoare de 6,95 miliarde de lei, în creştere cu 5,61% faţă de contribuţiile din primele nouă luni din anul 2019 (6,58 miliarde de lei).

Totodată, creşterea activelor peste nivelul contribuţiilor, în intervalul ianuarie - septembrie 2020, a fost de 1,17 miliarde de lei. Fondurile de pensii private au reuşit nu doar să acopere impactul negativ asupra pieţelor financiare cauzat de declanşarea pandemiei COVID-19, ci au obţinut şi un profit pentru cei 8,10 milioane de participanţi. Adăugând şi plăţile de activ net efectuate către participanţii care au ieşit din sistem, ca urmare a pensionării sau invalidităţii în primele nouă luni ale anului, în valoare de 181 milioane lei, rezultă un profit la nouă luni de 1,35 miliarde de lei.

În acest context, trebuie menţionat faptul că în perioada martie - septembrie 2020 indicele BET a avut o evoluţie pozitivă de 18,35%, iar indicele EUROSTOXX600 a crescut cu 16,83%. În acelaşi timp, randamentul titlurilor de stat a coborât de la 4,56% la 3,7% (randament mai mic, preţ mai mare, deci evaluare mai mare).

La 30 septembrie 2020, în sistemul pensiilor private erau înregistraţi 8,10 milioane de participanţi, cu 3% mai mulţi faţă de sfârşitul lunii septembrie 2019 (7,87 milioane de participanţi), informează comunicatul de presă.

Pandemia COVID-19 a generat corecţii masive pe pieţele financiare în primul trimestru al anului 2020. În perioada menţionată, pieţele au experimentat unul dintre cele mai abrupte declinuri din istoria recentă, cu volatilitate ridicată şi contracţii de lichiditate.

Răspunsul politic masiv atât fiscal, monetar, cât şi de reglementare, a ajutat pieţele să recupereze mare parte din pierderile din primul trimestru. Pe lângă riscurile economice şi sociale asociate celui de al doilea val al pandemiei din toamnă, trebuie avute în vedere şi riscurile la nivel global generate de un potenţial război comercial dintre SUA şi China, cu repercusiuni severe asupra pieţelor financiare fragilizate de evoluţiile pandemiei.

Posibila decuplare dintre performanţa pieţelor financiare şi economia reală ar putea genera o volatilitate ridicată, cu afectarea valorii activelor. De asemenea, sprijinul guvernamental, pentru sectoarele afectate de pandemie (fie prin contribuţii proprii, fie prin scheme UE) şi pentru piaţa muncii, este vital în vederea susţinerii economiei şi evitării unei contracţii severe a consumului intern.

Deşi primele două trimestre ale anului 2020 au fost puternic afectate de pandemia COVID-19, programele de sprijin lansate de guverne (fiscale şi monetare) şi revenirea pieţelor financiare au permis ca sistemul de pensii private să revină la valorile de dinainte de pandemie, înregistrând chiar şi o creştere a valorii activelor, respectiv a profitului în beneficiul participanţilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
Electromagnetica
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9197
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1624
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7767
Gram de aur (XAU)Gram de aur240.8675

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro