Banca Naţională a Elveţiei a înregistrat în primele nouă luni pierderi de 33,9 miliarde de franci (34 miliarde dolari), provocate de impactul negativ al aprecierii francului asupra rezervelor valutare, informează Bloomberg.
Francul s-a întărit în acest an în urma deciziei băncii centrale de a elimina un plafon maxim de apreciere a monedei, introdus în timpul crizei financiare pentru protejarea economiei, rezultând pierderi legate de rata de schimb valutar în valoare de 31,4 miliarde de franci, a anunţat vineri instituţia financiară. Alte pierderi au fost generate de scăderea valorii deţinerilor de aur.
Impactul negativ a fost numai parţial compensat de veniturile din dobânzi şi dividende.
"Rezultatele financiare ale Băncii Naţionale a Elveţiei depind în mare parte de evoluţia pieţei aurului, a celei de schimb valutar şi a pieţelor de capital. Din acest motiv pot fi aşteptate fluctuaţii mari, iar în privinţa rezultatului anual putem avea doar concluzii provizorii", a anunţat instituţia într-un comunicat.
Profitul Băncii Naţionale a Elveţiei este calculat prin compararea preţurilor activelor la începutul şi sfârşitul fiecărei perioade, iar anunţurile interimare au un impact limitat asupra rezultatelor băncii centrale pe ansamblul unui an.
Totuşi, perspectiva unei pierderi anuale în 2015 a determinat banca centrală că avertizeze n luna iulie că în acest an ar putea avea probleme să facă plăţile obişnuite către autorităţile federale şi cantonale.
Lipsa fondurilor ar fi o veste proastă pentru municipalităţile elveţiene, care se confruntă deja cu încetinirea creşterii economice şi cu posibilitatea creşterii şomajului, în urma deciziei băncii centrale de abandonare a plafonului maxim de 1,2 franci pentru un euro, decizie criticată de unii politicieni.
Majoritatea analiştilor intervievaţi în august de Bloomberg au spus că pierderile record ale băncii centrale elveţiene din primul semestru, de 50 de miliarde de franci, nu vor influenţa politica instituţiei. Unii au spus însă că pierderile ar îngreuna sarcina preşedintelui băncii, Thomas Jordan, de a respinge presiunile pieţei prin intervenţii pe piaţa valutară.
În primele nouă luni, francul s-a apreciat cu peste 10% faţă de euro şi cu 2% faţă de dolari. Cele două monede sunt principalele două componente ale rezervelor valutare ale băncii centrale a Elveţiei, în valoare de circa 500 de miliarde de franci.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Cristian Dan în data de 30.10.2015, 21:17)
Foarte bine, sa piarda si ei asa cum pierd zilnic bani romanii inselati de camatarii bancari. Sa dea faliment toate bancile!
2. fără titlu
(mesaj trimis de Dani R în data de 31.10.2015, 13:31)
K sa numai sufere pierderi sa faca ceva ca moneda sa o ia in jos .....ca in 2008 sa ajunga .