Actualizare - Kàroly Borbèly, CEO al Hidroelectrica: ”Listarea la BVB a consolidat poziţia Hidroelectrica drept lider al energiei verzi din România”
Acţiunile H2O au devenit un simbol al tranziţiei energetice responsabile şi al valorii pe termen lung, ne-a transmis Kàroly Borbèly, CEO al producătorului şi furnizorului de energie electrică.
”Pe 12 iulie marcăm doi ani de la un moment istoric pentru Hidroelectrica: listarea la Bursa de Valori Bucureşti. A fost un pas decisiv pentru companie, dar şi pentru piaţa de capital românească, consolidând poziţia Hidroelectrica drept lider al energiei verzi din România şi un reper regional de sustenabilitate şi performanţă. În această perioadă, evoluţia companiei a confirmat încrederea investitorilor şi soliditatea modelului nostru de business. Acţiunile H2O au demonstrat rezilienţă şi atractivitate, devenind un simbol al tranziţiei energetice responsabile şi al valorii pe termen lung. Performanţa bursieră a fost sprijinită de rezultate financiare solide, o strategie clară şi o guvernanţă corporativă riguroasă” a spus Kàroly Borbèly.
---
Producătorul şi furnizorul de energie electrică Hidroelectrica (H2O) marchează, mâine, doi ani de la listarea acţiunilor sale la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în urma celei mai mari oferte publice din istoria pieţei noastre de capital.
Considerată o companie cu importanţă strategică pentru economia României, Hidroelectrica a venit la bursă cu un profil defensiv şi reputaţia unei bune plătitoare de dividende - statut pe care l-a confirmat în ultimii doi ani. La mijlocul acestei săptămâni, acţiunile H2O se tranzacţionau cu 17,2% peste preţul din oferta publică derulată în iulie 2023. Însă, luând în calcul şi dividendele nete distribuite, randamentul total urcă la 37,4%, cu o contribuţie mai consistentă din partea dividendelor decât din aprecierea de capital.
Listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti, în urma unei oferte publice de aproape 1,9 miliarde de euro - cea mai mare din Europa în 2023 - a adus un val de investitori noi din zona de retail şi a plasat piaţa noastră în atenţia marilor jucători internaţionali. Pentru fondurile de pensii Pilon II, alimentate lunar cu contribuţii ce trebuie investite pentru viitorii pensionari, Hidroelectrica a oferit o gură de oxigen, într-un context în care piaţa românească devine tot mai mică în raport cu dimensiunea în creştere a acestor investitori instituţionali. La finalul lunii februarie a acestui an, toate cele şapte fonduri de pensii private obligatorii aveau în portofoliu acţiuni H2O, deţinând cumulat 11,6% din capitalul producătorului şi furnizorului de energie electrică. Ponderea este semnificativă, având în vedere că free-float-ul teoretic al companiei se ridică la doar 20%.
Hidroelectrica a sporit şansele promovării pieţei noastre în categria celor emergente în ierarhia MSCI, care ne cataloghează încă piaţă de frontieră. Privind retrospectiv, entuziasmul din urmă cu doi-trei ani pare acum puţin exagerat, în condiţiile în care, achiziţiile continue ale fondurilor de pensii şi ale altor investitori cu un orizont pe termen lung subţiază free-float-ul real al acţiunilor H2O, iar lichiditatea scade.
O posibilă soluţie pentru creşterea lichidităţii acţiunii ar fi ca statul să vândă o parte din participaţia sa de 80%, fără însă a pierde controlul asupra companiei. Măsura listării unor pachete minoritare din companiile deţinute de stat a fost evocată încă din prima etapă a programului de guvernare, ca instrument pentru reducerea deficitului bugetar. Totuşi, aceasta nu s-a regăsit în primul pachet de reforme şi măsuri fiscale asumat de executiv,
însă este posibil ca ideea să fie inclusă în următoarele două pachete de măsuri anunţate de premierul Ilie Bolojan: unul programat pentru sfârşitul lunii iulie, iar celălalt - până la începutul lunii septembrie.
În opinia brokerilor şi analiştilor, Hidroelectrica va rămâne o companie adecvată pentru investitorii pe termen lung, în condiţiile în care perspectivele domeniului energetic sunt deosebit de atractive, iar Hidro este liderul producţiei de energie regenerabilă din ţara noastră. În plus, poziţia financiară îi permite să menţină o politică de dividende cu alocări mari din profit şi randamente ridicate.
Compania operează 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW şi deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW. În plus, Hidroelectrica se plasează în topul furnizorilor de energie din ţara noastră. Evaluarea bursieră a companiei energetice se ridică la aproape 55 miliarde lei, cel mai mare emitent din ţara noastră listat la Bursa de Valori Bucureşti.
Notă:
Randamentul acţiunilor Hidroelectrica de la listare este sub cel al indicelui BET-TRN - care reflectă evoluţia preţurilor titlurilor celor mai lichide companii de la bursa noastră, incluzând şi reinvestirea dividendelor nete - însă trebuie să ţinem cont de faptul că indicele include şi emitenţi cu un profil de risc mai ridicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de BIG BOSS în data de 11.07.2025, 08:29)
S-au făcut bani frumoși cu H2O. Așteptăm și alte perle Salrom, Aeroporturi București, Portul Constanța.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 14:27)
Salrom e o perla???
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de BIG BOSS în data de 11.07.2025, 15:21)
Salrom are toate minele de sare și pe cea de grafit care au zăcămintele de zeci de miliarde de euro.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 11:18)
1. Probleme tehnice la hidrocentralele Porțile de Fier
Trei dintre cele șase hidroagregate ale hidrocentralei Porțile de Fier 1 (cea mai mare din România) au defecte grave la sistemul de reglaj al paletelor rotorului turbinei. Acestea au fost demontate pentru reparații, iar lucrările pot dura între 12 și 16 luni pe agregat 38.
Defectele au condus la scoaterea din funcțiune a aproape 300 MW din capacitatea de producție, ceea ce ar putea genera pierderi estimate la 845 de milioane de lei anual 8.
Compania a alocat 17 milioane de lei pentru un studiu de fezabilitate pentru a identifica cauzele exacte ale problemelor
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 12:52)
Cu toate astea Tiriac are 5% din Hidroelectrica.
Nu se mai gandeste la toti termenii tehnici sau ca agregatul 38 este dezasamblat pentru reparatii.
2.2. Cand le pornesc (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Anonim în data de 11.07.2025, 15:18)
Cand le pornesc nu va mai fi apa pe Dunare, o sa vezi
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 15:35)
Multumim firmei Sulzer Hydro (VA Tech Hydro) pentru o lucrare excelenta de reparati si modernizare. Multumim celor care au inchis combinatul de la Resita unde fusesera realizate turbinele origianle comuniste care
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 15:59)
Am trait sa o aud si pe asta,ca nu va mai curge apa pe Dunare:)))
2.5. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 11.07.2025, 18:19)
...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 11:18)
Investiții amânate și infrastructură învechită
Majoritatea capacităților Hidroelectrica au fost construite acum peste 30 de ani, iar retehnologizările anterioare (cum ar fi cea din 2007) au fost controversate și insuficiente 8.
Expertul Cosmin Păcuraru a criticat compania pentru că nu a mai „decolmatat lacurile de acumulare de 30 de ani”, iar echipamentele sunt „foarte vechi, uzate fizic și moral” 8.
Anularea sau întârzierea unor proiecte istorice (e.g., Răstolița, Bumbești-Livezeni) din cauza barierelor birocratice și a contestărilor de mediu a agravat situația
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Vîjeu el Condor în data de 11.07.2025, 19:15)
la fel e și la TEL, sârme ruginite, plouă în transformatoare, cuzineții stâlpilor îs crăpați cu infiltrări.
dar mie mi se tot spune aici pe ziar că TEL are cifrele bune ( de parcă suntem la curs de numerologie cu Lidia Fecioru)
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 11:19)
Impact financiar și operațional
Scăderea producției din 2024 (-22% față de 2023) s-a datorat condițiilor meteorologice nefavorabile, dar și problemelor tehnice. Veniturile au scăzut cu 19,7%, iar profitul net cu 36,1% 1.
Pentru 2025, compania estimează o scădere suplimentară a profitului cu 12,5%, în ciuda creșterii prețurilor energiei, din cauza cheltuielilor crescute (inclusiv taxe noi și costuri salariale)
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Vîjeu el Condor în data de 11.07.2025, 19:19)
deci vreau să mă laud din nou: eu cumpăr H2O doar sub 88RON !
iar TEL cu 38RON !
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2025, 20:43)
Mergi pe ICSLOETF ! Slovenii prin portul lor strategic Koper sunt poarta dintre Apus, Balcanii de Vest, Europa de Sud si de Est, sunt pe busola Adriatica, Mediterana, Canalul Suez. Sunt pe radarul New Silk Road, dar si pe coridorul Indian-European. Fac comert si cu Africa de Nord, si cu cele doua Americi, si nu sunt dependenti de SUA.
In ultimii 5 ani, Sbitop TR a avut cu 30% mai mult fata de BET TR. Etf-ul celor de la Intercapital are un TER de 0.8%, si are un van de doar 1.5 milioane ron (clasa C), cu clasele A si B (croat si sloven) sunt zeci de milioane de euro.
Mai aveti cateva zile pana la ex-date pt Krka, Petrol si Koper, care au impreuna 56% din indicele Sbitop.