Lucian Isac, Estinvest: ”Acţiunea H2O nu trebuie să lipsească din niciun portofoliu complet de la BVB”

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 iulie

Lucian Isac, Estinvest: ”Acţiunea H2O nu trebuie să lipsească din niciun portofoliu complet de la BVB”

”Vânzarea unui pachet de maximum 20% din deţinerea statului în Hidroelectrica poate reprezenta una dintre soluţii în actualul context caracterizat prin constrângeri bugetare”

IPO-ul Hidroelectrica (H2O), prin dimensiunea sa, s-a poziţionat la momentul listării în primele patru la nivel mondial şi pe primul loc la nivel european. Astfel, prin finalizarea cu succes, listarea Hidroelectrica a reprezentat testul prin care Bursa de Valori Bucureşti şi-a arătat maturitatea din punctul de vedere al calităţii şi potenţialului investitorilor care acţionează pe această piaţă, spune Lucian Isac, directorul general al societăţii de brokeraj Estinvest.

”De asemenea, această listare a fost o gură de oxigen pentru piaţa autohtonă, generând volume de tranzacţionare în creştere puternică, atât pe acţiunea H2O cât şi pe emitentul care a realizat listarea, Fondul Proprietatea. FP a fost şi principalul beneficiar, suma uriaşă obţinută prin vânzarea pachetului deţinut la H2O fiind direcţionată către acţionarii săi sub forma unui dividend generos, mare parte din acesta fiind reinvestit în piaţă, inclusiv în alte acţiuni listate la BVB. Privind retroactiv, putem spune că a reprezentat un catalizator pentru evoluţia remarcabilă a principalelor acţiuni listate pe piaţa noastră în ultimii doi ani”, ne-a transmis Lucian Isac.

”Beneficiarii finali ai vânzării unui pachet de acţiuni deţinut de stat în Hidroelectrica ar fi toţi cei care contribuie la sistemul de pensii private obligatorii ”

În opinia directorului Estinvest, statulul român, acţionarul majoritar al Hidroelectrica, a beneficiat mai puţin, dar imaginea câştigată de companie prin listare, precum şi efectele pozitive ale transparenţei impuse unei societăţi listate, pot deschide calea unei continuări a pasului făcut de FP.

”Mai concret, în actualul context caracterizat prin constrângeri de ordin bugetar, consider că vânzarea unui pachet de maximum 20% din deţinerea statului în Hidroelectrica ar putea reprezenta una dintre soluţiile care ar trebui luate serios în considerare. Este un lucru evident că, prin această vânzare, s-ar îmbunătăţi considerabil lichiditatea emitentului H2O, ceea ce ar genera pe termen mediu o creştere a atractivităţii acţiunii în rândul investitorilor, astfel încât şi preţul de tranzacţionare ar urma traiectorie ascendentă. În acest caz, datorită deţinerilor pe care Pilonul II le are în Hidroelectrica, beneficiarii finali am fi noi, toată populaţia activă care contribuim la sistemul de pensii obligatoriu, administrat privat”, spune Lucian Isac.

”Perspectivele domeniului energetic, inclusiv cel verde, sunt deosebit de atractive”

Perspectivele pe termen mediu ale companiei sunt variate, rezultatele financiare fiind deja influenţate de perioada secetoasă de la începutul anului, consideră directorul Estinvest.

Evoluţia din perioada următoare va fi determinată de cantitatea de precipitaţii ce va cădea spre sfârşitul anului, pentru a putea estima cantitatea de energie ce va fi produsă. Pe termen lung, Hidroelectrica are planificate o serie de investiţii interesante, precum dezvoltarea parcului eolian cu noi capacităţi instalate, dar şi realizarea unui parc solar flotant (proiect unic în România), spune Lucian Isac.

”În concluzie, consider că acţiunea H2O nu trebuie să lipsească din niciun portofoliu complet de la BVB, perspectivele domeniului energetic, inclusiv cel verde, fiind deosebit de atractive”, a conchis directorul casei de brokeraj.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. ce balarii

    uite ca la mine lipseste 

    daca h20 vrea sa faca protectie sociala pe banii actionarilot ( majoritar statul ) e f bine, dar asta nu inseamna ca trebuie investit in ea 

    1. Mergi pe ICSLOETF ! Slovenii prin portul lor strategic Koper sunt poarta dintre Apus, Balcanii de Vest, Europa de Sud si de Est, sunt pe busola Adriatica, Mediterana, Canalul Suez. Sunt pe radarul New Silk Road, dar si pe coridorul Indian-European. Fac comert si cu Africa de Nord, si cu cele doua Americi, si nu sunt dependenti de SUA.

      In ultimii 5 ani, Sbitop TR a avut cu 30% mai mult fata de BET TR. Etf-ul celor de la Intercapital are un TER de 0.8%, si are un van de doar 1.5 milioane ron (clasa C), cu clasele A si B (croat si sloven) sunt zeci de milioane de euro.  

      Mai aveti cateva zile pana la ex-date pt Krka, Petrol si Koper, care au impreuna 56% din indicele Sbitop.  

    Pump and dump, acest nene a iesit la "pump", sa promoveze o companie de stat care nu a mai facut mentenanta la propriile agregate de peste zece ani.

    1. Profitul scade, impozitul pe tividende creste, sa tot cumperi

      Pacat ca nu mai scoate statul un pachet, sunt unii care cumpara si rumegus

      Cine a cumparat la pretul IPO sí nu a mai cumparat, este pe profit.

      Este pe profit pana cand mai vinde statul 20%. La 100 de lei. Mai mult nu obtine

    Pe ce piata de zi lucrati,dl. isac?

    1. Obor

      Rahova

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0810
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3461
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4596
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8849
Gram de aur (XAU)Gram de aur466.3616

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb