Banca Rusiei se aşteaptă la o stabilizare a cotaţiei barilului de petrol la 60 de dolari

M.P.
Miscellanea / 13 mai

Banca Rusiei se aşteaptă la o stabilizare a cotaţiei barilului de petrol la 60 de dolari

Banca Centrală a Rusiei vede o stabilizare a cotaţiilor ţiţeiului la 60 de dolari pe baril, în condiţiile în care se aşteaptă la o redresare a cererii globale, în urma atenuării restricţiilor comerciale, se arată în minuta şedinţei de politică monetară din 25 aprilie, publicată luni, relatează Reuters, de la care transmitem următoarele informaţii.

La reuniunea din aprilie, instituţia a menţinut rata dobânzii de referinţă la 21%, iar minuta Băncii prezintă factorii care au influenţat decizia.

"Cererea globală se va redresa deoarece taxele vamale şi restricţiile comerciale se vor reduce, şi ca rezultat al implementării de către Guvern a măsurilor de sprijin", a precizat Banca Centrală a Rusiei.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a crescut luni cu 2,43 dolari, ajungând la valoarea de 66,34 dolari, după ce Statele Unite şi China au anunţat suspendarea - pe o perioadă de 90 de zile - a unei părţi a taxelor vamale reciproce impuse în ultimele săptămâni. Ştirea a amplificat speranţele în încheierea războiului comercial dintre cei mai mari consumatori mondiali de ţiţei.

Faţă de vârful de 82 de dolari pe baril atins în 15 iunie, cotaţia petrolului a scăzut cu aproximativ 20%.

Banca Centrală a Rusiei se aşteaptă la un impact limitat asupra economiei ţării de pe urma taxelor vamale, în special în urma scăderii cotaţiei petrolului pe plan mondial. Instituţia a avertizat că riscurile escaladării suplimentare a războiului comercial sunt semnificative.

Scăderea semnificativă a cotaţiilor ţiţeiului reprezintă un risc pentru economia rusă, avertizează guvernatorul Băncii Rusiei.

Datele publicate recent de Ministerul de Finanţe arată că veniturile Rusiei din exporturile de petrol şi gaze au înregistrat un declin anual de aproximativ 12% în aprilie, pe fondul scăderii cotaţiilor la ţiţei.

Aceste venituri sunt cea mai importantă sursă de numerar pentru Kremlin, fiind responsabile pentru aproximativ o treime din totalul veniturilor la bugetul federal în ultimul deceniu. Războiul din Ucraina a determinat Occidentul să introducă mai multe sancţiuni destinate diminuării veniturilor din petrol şi gaze ale Rusiei.

Conform datelor Ministerului de Finanţe, veniturile s-au situat luna trecută la 1.090 miliarde de ruble (13,49 miliarde de dolari), faţă de 1.230 miliarde de ruble în aprilie 2024, dar peste previziunile analiştilor intervievaţi de Reuters.

În perioada ianuarie-aprilie 2025, veniturile au scăzut cu 10,3%, la 3.730 miliarde de ruble.

Iniţial, Ministerul de Finanţe avea ca obiectiv în acest an venituri din exporturile de petrol şi gaze de 10.940 miliarde de ruble dar luna trecută şi-a modificat previziunile la 8.320 miliarde de ruble, în urma declinului cotaţiilor la ţiţei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0991
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5894
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4568
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0646
Gram de aur (XAU)Gram de aur480.3618

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb