Băncile active în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est (CESEE) se aşteaptă la o uşoară îmbunătăţire a condiţiilor de ofertă pentru credite în următoarele luni, în timp ce cererea de finanţare se menţine solidă, atât în sectorul corporativ, cât şi în cel de retail, arată cel mai recent sondaj realizat de Banca Europeană de Investiţii (BEI).
Potrivit cercetării realizate în prima jumătate a anului 2025, oferta de credite a rămas în urma cererii în ultimii trei ani, însă băncile privesc cu mai mult optimism perioada următoare, în special în privinţa finanţării întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri).
„Acest sondaj subliniază potenţialul mare al pieţei în Cehia, Bulgaria, Slovacia şi România, profitabilitatea fiind mai ridicată în regiune în comparaţie cu operaţiunile generale de grup ale băncilor”, a declarat vicepreşedintele BEI, Kyriacos Kakouris. El a adăugat că BEI va continua să sprijine creşterea în zonă, în ciuda provocărilor globale.
Datele BEI confirmă o cerere puternică de credite, în special în rândul IMM-urilor, pe fondul nevoii de finanţare pentru investiţii şi cheltuieli curente. De asemenea, creşte interesul persoanelor fizice pentru credite destinate locuinţelor.
„Îmbunătăţirile din ultimele şase luni sunt semnul robusteţii sistemului bancar CESEE, însă ajustările structurale vor continua”, a subliniat Debora Revoltella, economista-şefă a BEI.
Instituţia remarcă o posibilă inversare a tendinţei de înăsprire a creditării observată din 2021, iar aşteptările pozitive privind profitabilitatea în rândul grupurilor bancare internaţionale sugerează angajamentul acestora pentru dezvoltarea pe termen lung în regiune.
Grupul BEI, care include şi Fondul European de Investiţii (FEI), a aprobat în 2024 finanţări de aproape 89 miliarde de euro pentru peste 900 de proiecte, în domenii precum inovarea, securitatea, infrastructura, mediul şi digitalizarea.
Opinia Cititorului