BIBI Touroperator: Românii călătoresc mai puţin, dar mai bine

T.B.
Comunicate de presă / 4 iulie, 10:28

BIBI Touroperator: Românii călătoresc mai puţin, dar mai bine

Sezonul estival 2025 a debutat cu dinamici mixte în turismul din România. Vânzările la nivel naţional au crescut în luna iunie 2025 cu 3%, în timp ce numărul total al turiştilor a înregistrat o scădere de 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor furnizate de BIBI Touroperator, unul dintre principalii touroperatori specializaţi pe vacanţe în România, se arată într-un comunicat remis redacţiei.

Această evoluţie aparent contradictorie reflectă o piaţă în transformare: turiştii sunt mai selectivi şi preferă pachete turistice, orientate către confort, cu facilităţi diverse, experienţe şi servicii complete personalizate. Durata medie a sejurului s-a menţinut constantă, la 4 nopţi, indicând stabilitate în comportamentul de consum turistic.

Printre factorii care au influenţat scăderea numărului de turişti se numără micşorarea valorii voucherelor de vacanţă, de la 1600 de lei la 800 de lei, o măsură resimţită puternic de angajaţii din sectorul public.

La nivel naţional, pentru luna iunie 2025, valoarea medie a unui sejur a fost de 1.040 lei, cu 9,5% mai mare faţă de iunie 2024, când aceasta era de 950 lei. Această creştere este influenţată atât de creşterea tarifelor cu 10-15%, cât şi de preferinţa turiştilor pentru servicii superioare calitativ.

Topul destinaţiilor interne în luna iunie 2025:

>Litoral: Mamaia, Eforie Nord, Jupiter

>Munte: Sinaia, Poiana Braşov, Predeal

>Balneo: Băile Felix, Băile Herculane, Călimăneşti-Căciulata

>Delta Dunării: Mahmudia, Crişan, Sulina

Poate cea mai interesantă experienţă în aer liber, de Rusalii, a fost BIBI CampFest, care a ajuns la a IV -a ediţie şi care a crescut spectaculos de la 650 de participanţi în iunie 2024 la peste 1.300 de persoane în 2025. CampFest este dedicat în principal familiilor cu copii, dar atrage tot mai mult şi familii aventuriere fără copii, în căutarea unei experienţe active, în natură, într-un cadru deschis, prietenos şi comunitar.

Evenimentul promovează valori precum familia, conexiunea cu natura, cooperarea şi stilul de viaţă sănătos - exact acele elemente pe care mulţi turişti le caută în prezent, în contrabalans cu aglomeraţia şi ritmul accelerat al vieţii urbane. Tot mai mulţi oameni aleg să petreacă vacanţele în natură, pentru a se deconecta de la viaţa cotidiană. Campingul este benefic pentru sănătatea mentală şi fizică, fiind o oportunitate excelentă de a face mişcare, de a învăţa să trăim simplu şi de a ne reconecta cu natura.

În luna iunie, au fost lansate primele 10 linii de transport rutier FlixBus care conectează peste 50 de oraşe din România, oferind o alternativă modernă, accesibilă şi eficientă pentru deplasările interne.

Totodată, la sfârşitul lunii iunie a fost deschis ultimul tronson al autostrăzii A0 sud, care leagă A1 de A2, oferind o conexiune rutieră directă şi fluentă între centrul ţării şi riviera românească. Practic, această investiţie scurtează semnificativ timpul de deplasare între Curtea de Argeş şi staţiunile de la mare. În iulie va fi deschisă ultima porţiune din DEX12, care va lega Craiova de litoral.

„În luna iunie, însorită, cu mai multe sărbători şi zile libere am avut cifre de vânzări în creştere. Noile măsuri fiscale se pare ca afectează mai puţin turismul decât ne temeam. TVA -ul la cazare creşte cu doar 2% faţă de ameninţarea creşterii cu 10-12%. ANAT şi celelalte patronate şi asociaţii din turism au reuşit să limiteze impactul devastator al iminenţei creşteri peste noapte a TVA. Totuşi anul este extrem de dificil în continuare, practic fără vouchere de vacanţă şi cu bugete drămuite. Unii dintre turişti renunţă la vacanţă în timp ce alţii aleg să plece în afara, profitând de intrarea României în Schengen. Luna iulie este determinantă pentru sezonul estival actual.”, declară Adrian Voican, preşedinte Bibi Group4travel.

Sezonul estival 2025 aduce în prim-plan un turism intern aflat la intersecţia dintre incertitudine şi provocare. Creşterea valorică a vânzărilor şi preferinţa pentru servicii de calitate arată o maturizare a comportamentului turiştilor români, în timp ce scăderea numerică a acestora reflectă impactul direct al măsurilor fiscale şi al reducerii sprijinului guvernamental prin voucherele de vacanţă. Turismul românesc nu mai este o piaţă de volum, ci una de valoare, experienţă şi adaptabilitate.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0600
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2961
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8673
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.7924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
aiiro.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb