Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cataloghează drept succese atât summit-ul B9 găzduit de preşedintele Klaus Iohannis săptămâna aceasta, cât şi participarea la această reuniune la nivel înalt, pentru prima oară, a unui preşedinte al Statelor Unite, informează news.ro.
"Preşedintele Biden, acceptând invitaţia preşedintelui Iohannis de a veni la summit, arată, pe de o parte, încredere în România şi în preşedintele Iohannis, arată, pe de altă parte, preocuparea pentru situaţia de securitate din această regiune şi, în acelaşi timp, reprezintă o formă de sprijin pentru statele aliate de pe flancul estic în general pentru eforturile NATO de a răspunde acestor provocări ale Federaţiei Ruse", declară ministrul de Externe la Prima TV.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a catalogat drept "un summit de succes" summitul B9 găzduit de preşedintele Klaus Iohannis săptămâna aceasta, la care, pentru prima oară a participat un preşedinte al Statelor Unite ale Americii. El a explicat că reuniunea la nivel înalt a avut loc "la momentul potrivit", raportat la decizia Rusiei de a trimite trupe militare în regiunea Mării Negre, fiind "o foarte bună ocazie de a analiza aceste evoluţii", dar şi pentru că are loc înainte de summit-ul NATO programat a avea loc curând la Bruxelles.
"Summit-ul a fost un succes pentru că a fost extrem de substanţial. Pe de o parte, am discutat despre aceste evoluţii îngrijorătoare şi care se menţin îngrijorătoare, pe de altă parte, am pregătit summit-ul NATO şi declaraţia comună pe care am adoptat-o a fost una extrem de substanţială, extrem de cuprinzătoare, foarte clară, cu foarte multe elemente care ţin de agenda actuală şi agenda summit-ului NATO. De ce a venit preşedintele Biden? Tocmai pentru că summitul acesta şi formatul B9 în general a căpătat o consistenţă deosebită în ultimii ani şi aceasta graţie eforturilor pe care România, împreună cu Polonia dar şi cu celelalte state de pe flancul estic le-au făcut tocmai pentru a aduce regiunea Mării Negre pe agenda Alianţei Nord-Atlantice. Este un progres pe care îl putem vedea de la summit la summit NATO - dacă ne uităm de la summitul din 2014 până în prezent, cu un vârf deosebit la summit-ul NATO din 2016, respectiv cel din 2018, atunci când graţie eforturilor României, mai ales, dar şi ale Poloniei şi altor state de pe flancul estic, se precizează clar că securitatea Mării Negre este parte integrantă a securităţii euro-atlantice şi acesta este şi mesajul pe care prezenţa preşedintelui Biden îl dă. Practic, preşedintele Biden, acceptând invitaţia preşedintelui Iohannis de a veni la summit arată, pe de o parte, încredere în România şi în preşedintele Iohannis, arată, pe de altă parte, preocuparea pentru situaţia de securitate din această regiune şi, în acelaşi timp, reprezintă o formă de sprijin pentru statele aliate de pe flancul estic în general pentru eforturile NATO de a răspunde acestor provocări ale Federaţiei Ruse", a afirmat ministrul afacerilor Externe în emisiunea Insider Politic, difuzată de Prima Tv.
Acesta a menţionat că preşedintele SUA a menţionat, în intervenţia sa la summit-ul B9, în două rânduri, ataşamentul faţă de articolul 5 din Tratatul de la Washington, care este baza securităţii colective a NATO.
Aurescu a catalogat de asemenea participarea online a preşedintelui Joe Biden la summit-ul de la Bucureşti drept un succes, el subliniind că "diplomaţia în general, de un an şi ceva, s-a mutat în online, cu unele excepţii în funcţie de evoluţiile situaţiei pandemice" şi arătând că şi preşedinţii altor state au participat la summit tot de la distanţă.
Ministrul român de Externe a arătat şi că preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu actualul preşedinte american în anul 2015, la Casa Albă, în momentul n care Joe Biden ocupa funcţia de vicepreşedinte.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 11:33)
Domnule ministru sunteti prea capabil si inteligent ca sa mai faceti si matanii.
Chiar daca unii ar spune ca inteligent inseamna si .....
Cu stima.
2. Iude ale neamului romanesc!
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 16.05.2021, 13:50)
Nea' Goldberg, pai e si normal sa aiba amerlocii incredere in voi, atata timp cat le achizitionati pocnitorile si rebuturile militare de mana a 14-a, pe post de "arme performante", la preturi de platina! Pun pariu ca, o sa va dea in curand si niste medalii, pt loialitatea voastra de lachei de ultima spetza!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 16:16)
Mai flacau am o nedumerire minora , tu le vezi si le stii pe toate ?
Vaz ca esti foarte popular pe aici..
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 16.05.2021, 16:28)
Te roade invidia cumva? Sau, doar vrei sa fii si tu bagat in seama?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.05.2021, 18:10)
Nu flacau , eram curios sa inteleg fenomenul.
Se spune te roade pizma si doar politicienii , circarii si .... vor sa fie bagati in ... seama. Eu nu fac parte din cei enumerati, tu?
Nu e necesar sa faci eforturi sa imi raspunzi , cred ca esti foarte ocupat , pentru ca reiese ca ai dialoguri interesante cu admiratorii fara numar de aici.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 16.05.2021, 18:57)
Scuteste-ma flacau, cu sofismele tale la fel de anonime!