Conferinţa BURSA “Energia în priză”Conferinţa BURSA “Energia în priză”

BOGDAN HOSSU, PREŞEDINTELE CNS "CARTEL ALFA":"Ministrul Muncii transmite informaţii distorsionate, trunchiate sau false"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Companii /

"Ministrul Muncii transmite informaţii distorsionate, trunchiate sau false"

Hossu: "Vom ataca la Avocatul Poporului, discriminarea celor care lucrează cu normă parţială" 

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu: "În şedinţa CES, sindicatele au votat ca OUG care reglementează salariile angajaţilor part-time să nu fie pusă pe ordinea de zi"

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, transmite public informaţii distorsionate, trunchiate sau de-a dreptul false, încercând să justifice, cu orice preţ, nişte măsuri pe care realitatea le dovedeşte ca fiind prost concepute şi ale căror consecinţe grave sunt resimţite, acum, de către cetăţeni, a afirmat, ieri, Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel ALFA", referindu-se la modificările Codului Fiscal, intrate în vigoare anul acesta.

Potrivit lui Bogdan Hossu, Legea Codului Fiscal este aceeaşi indiferent de domeniul de activitate şi nu poate face discriminări între tipurile de lucrători, printr-un tratament fiscal diferenţiat.

Bogdan Hossu spune că propunerea de compensare a veniturilor celor care lucrează cu timp parţial în sistemul public este o măsură profund discriminatorie faţă de persoanele aflate în aceeaşi situaţie, dar care sunt angajate în sistemul privat.

Domnia sa a afirmat: "Suprataxarea persoanelor care lucrează cu normă parţială este una dintre situaţiile extrem de grave generate de măsurile cuprinse în reforma fiscală, pe care şi CNS Cartel ALFA, şi alte organizaţii, au semnalat-o insistent încă de anul trecut. Dar a repara o nedreptate cu o altă nedreptate şi soluţiile de peticeală nu sunt cea mai bună cale de acţiune".

CNS "Cartel ALFA" a informat într-un comunicat: "Niciun partid, nici Administraţia Prezidenţială, nici Avocatul Poporului nu au răspuns solicitării noastre de a sesiza Curtea Constituţională asupra acestui abuz, iar dacă prin aplicarea de la 1 iulie a legii salarizării nr. 153/2017 au fost scăderi în această zonă, este cât se poate de normal, căci era vorba despre nişte privilegii ilegale şi imorale.

Este un joc dublu de semnificaţii, ca de exemplu noţiunea de salariu. Când vorbim de salariu, în general, oamenii înţeleg tot ceea ce se câştigă din muncă într-o anumită perioadă, care poate să includă sporuri pentru condiţii periculoase de muncă, ore suplimentare etc. A afirma că nici un salariu nu poate fi mai mare decât al preşedintelui nu reflectă corect realitatea socială, pentru că se referă doar la salariul de bază, care este o noţiune tehnică şi nu corespunde cu ceea ce numeşte în general cetăţeanul prin salariu. Nu înţelegem de ce o meserie care implică risc, într-o perioadă în care lucrătorul prestează ore suplimentare sau lucrează în schimburi, în timpul sărbătorilor etc. nu poate să aibă un salariu mai mare decât al Preşedintelui care, oricum, are multe dintre cheltuieli asigurate din fondurile pentru protocol".

Potrivit preşedintelui CNS "Cartel ALFA", refuzul guvernanţilor de a aborda o consultare reală cu partenerii sociali va duce la perpetuarea problemelor şi la agravarea acestora în detrimentul lucrătorilor şi al cetăţeanului contribuabil.

Bogdan Hossu susţine că ordonanţa reprezintă o discriminare la adresa celor care lucrează part-time, aceştia "fiind obligaţi să plătească mai mult decât iau, ca bani, în mână", potrivit presei.

Ordonanţa 79/ 2017 de modificare a Codului Fiscal prevede că toţi angajaţii trebuie să plătească contribuţii la nivelul salariului minim, astfel că măsura se aplică şi celor care lucrează în regim part-time şi în cazul cărora există riscul ca aceste contribuţii să depăşească venitul obţinut.

Preşedintele CNS "Cartel ALFA" a declarat: "În primul rând, ordonanţa respectivă nu respectă procedurile - să aibă semnăturile iniţiatorilor şi ale ministerelor avizatoare, adică de conformitate cu Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Finanţe. În plus, nu poţi să faci încă o discriminare suplimentară faţă de discriminarea existentă pe care oricum o vom ataca la Avocatul Poporului.

Sperăm ca Avocatul Poporului să înainteze Curţii Constituţionale.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu: "În sectorul bugetar avem mai mulţi angajaţi în regim part-time"

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat, marţi, că în şedinţa Consiliului Economic şi Social (CES) mai mulţi reprezentanţi ai sindicatelor au votat ca Ordonanţa de Urgenţă care reglementează salariile angajaţilor part-time să nu fie pusă pe ordinea de zi, întrebându-se dacă aceşti lideri de sindicate chiar îi reprezintă pe salariaţi.

"În sectorul bugetar avem mai mulţi angajaţi în regim part-time. Legea salarizării nu afectează sub nicio formă drepturile salariale ale acestora, dar în Ordonanţa de Urgenţă nr. 79/2017 s-a stabilit că angajaţii plătesc contribuţii la nivelul salariului minim. Sunt exceptate din această ordonanţă o serie de categorii, cum ar fi elevii, studenţii, ucenicii până la 18 ani, persoane cu dizabilităţi, pensionari cu limita de vârstă, mai puţin cei care au pensii speciale şi cei care au deja o slujbă de opt ore", a declarat ministrul Muncii.

Domnia sa a spus că, în condiţiile în care în sectorul bugetar sunt angajaţi part-time pe posturi de femei de serviciu, contabili sau profesori, s-a luat decizia ca ministerele de resort să încerce întregirea normei la opt ore şi să vadă dacă cineva poate să fie exceptat din Ordonanţa de Urgenţă, potrivit News.ro

Ministrul Muncii a mai precizat că de la CES "a venit o veste proastă", cum că mai mulţi reprezentanţi ai sindicatelor au votat ca această OUG să nu fie pusă pe ordinea de zi.

"În proxima şedinţă de Guvern, pentru cei care nu se încadrează în aceste condiţii, va fi emisă o Ordonanţă de Urgenţă şi putem rezolva acest lucru. Din păcate, de la Consiliul Economic şi Social ne-a venit o veste proastă, pe care nu am reuşit să o înţelegem. Deşi sindicatele au cerut în ultimele zile să găsim o soluţie să rezolvăm această problemă şi am întocmit această Ordonanţă, astăzi CES nu a pus-o pe ordinea de zi. Reprezentanţi ai sindicatelor au votat să nu fie pusă pe ordinea de zi. Mă face să mă gândesc dacă aceşti reprezentanţi chiar îi reprezintă pe salariaţi", a explicat ministrul Muncii.

Bogdan Hossu: "Creşterile salariale erau prevăzute 100%, dar de fapt a fost o interpretare parţială legată de acest subiect, pentru că este salariul de bază care creşte, nu veniturile salariale, iar lumea când vorbeşte despre salariu, vorbeşte despre venitul său salarial, cu care pleacă acasă, lună de lună, venitul net, nu brut".

Opinia Cititorului ( 5 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

 1. E corect ca si cei care lucreaza cu norme mai mici de 8 ore sa plateasca INTEGRAL la casa de sanatate, ca sa aiba statutul de asigurat. Si asa e putin la nivelul salariului minim. Doar cind ajung si acestia la medic nu primesc o jumatate de tableta sau un sfert de pat sau de mincare. E CORECT SA PLATEASCA LA NIVEL DE SALARIU MINIM MACAR. Alta problema.Sint care au salariu, platesc casa de asigurari de sanatate iar unii care au si venituri suplimentare pe linga salariu platesc si dupa acestea.La acestia cind ajunf in spital credeti ca li se da o tableta si ceva, un pat si ceva, un medic si ceva? Nu.D-le Hossu NU AVETI DREPTATE.

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Aplicat la venitul minim brut de 1900 lei pentru 8 ore, un contract de 2 ore are un venit brut de 475 lei. Ai la dispozitie pe internet cateva calculatoare de venituri nete. Orice metoda de calcul aplici, la un venit brut de 475 lei angajatul cu norma partiala TREBUIE SA ADUCA DE ACASA BANI.

   Prima problema: cum si de unde aduci in mod legal bani de acasa pentru ca angajatorul sa iti declare, retina si sa vireze cei 681 lei ??? Nu exista baza legala pentru aceasta aberatie. 

   A doua problema: daca eu, ca angajat cu program partial de doua ore nu vin de acasa cu cei circa 230 lei, angajatorul, care este obligat sa constituie si sa declare cei 681 lei, face puscarie pentru evaziune fiscala. 

   A treia problema: pana la nivelul de 665 lei venit brut, venitul net este negativ. Venitul de 665 lei brut genereaza impozite, CAS, CASS in valoare de 681 lei. Eu stiu ca este o matematica logica pe lumea asta, dar chiar nu pot sa inteleg, in mod obiectiv, cum poti sa platesti ceva pe care nu il ai, adica diferenta de 16 lei.

   Ceea ce nu intelege toata lumea, si se pare ca randurile sunt din ce in ce mai compacte in neintelegere, este faptul ca nu poti bate cocosul sa faca oua. Il omori! 

   Acord

   Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Sa mai lasam ce spun liderii de sindicat,,,toti au afaceri,hoteluri,restaurante,f irme si este normal sa tipe ca nu sunt cu trecerea contributiilor de la angajator la angajat.....SINDACALISTII TIPA PENTRU AFACERILE LOR...

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  Păi ăla-i mai pesedist ca dracnea și tot guvernul lui la un loc...

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  hosule javro,te-au atins la coarda sensibila,in tara asta toti se schimba numai jigodiile de la sindicate nu

  Acord

  Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
Apanova
CCIR
Business Card
BTPay
smart city industry awards 2019
Calendarul BURSA 2019
Schlumberger
Legestart
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.roSCEBSMART TRANSFORMATION 2019
Cabinet de avocatTMPS