Liderii Uniunii Europene vor discuta un nou plan bugetar, astăzi, ce ar putea permite blocului cheltuieli de până la 1,1 trilioane de euro (1,2 trilioane de dolari) în perioada 2021-2027, însă divizunile puternice dintre guverne ar putea bloca o ofertă pentru luni de zile.
În baza unei propuneri întocmite de Finlanda, care deţine preşedinţia rotativă a UE, următorul buget pe termen lung ar trebui să aibă o capacitate financiară cuprinsă între 1,03% şi 1,08% din venitul naţional brut (GNI) al blocului.
Acest lucru ar permite UE să cheltuiască între 1 şi 1,1 trilioane de euro timp de şapte ani, după ieşirea din blocul european al Marii Britanii, unul dintre cei mai importanţi contribuitori la bugetul UE.
Documentul, la care Reuters face referire, este mai puţin ambiţios decât propunerile prezentate de Comisia Europeană, executivul UE, care caută un buget în valoare de 1,1% din GNI. Parlamentul UE a cerut un buget şi mai mare la 1,3% din GNI.
Dar propunerea finlandeză trece dincolo de un plafon de 1% stabilit de Germania, cea mai mare economie a blocului.
Soluţia de mijloc finlandeză a nemulţumit cea mai mare parte din cele 27 de state ale Uniunii Europene, au spus oficialii UE, anticipând negocieri lungi înainte de a ajunge la un compromis.
Discuţiile asupra bugetelor sunt, în mod tradiţional, printre cele mai divizibile dintr-un bloc care în ultimii ani a devenit din ce în ce mai predispus la certuri, deoarece statele sale sunt profund împărţite în privinţa politicilor economice, a reformelor financiare şi a modului de gestionare a migranţilor.