Cererea globală de petrol va continua să crească pe plan mondial până în 2030

A.B.
Internaţional / 17 iunie, 12:58

Cererea globală de petrol va continua să crească pe plan mondial până în 2030

Cererea globală de petrol va continua să crească până la finalul acestui deceniu, în pofida atingerii nivelului de vârf în China în 2027, deoarece ieftinirea benzinei şi adoptarea mai lentă a vehiculelor electrice (EV) în SUA vor sprijini folosirea ţiţeiului, se arată într-un raport publicat marţi de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Reuters, care afirmă cele ce urmează.

Instituţia cu sediul la Paris nu a modificat previziunea sa privind vârful cererii în acest deceniu, o opinie care contrastează semnificativ cu cea a OPEC, care se aşteaptă la majorarea consumului şi nu estimează atingerea unui nivel de vârf.

Cererea de petrol va atinge nivelul de vârf de 105,6 milioane barili pe zi (bpd) până în 2029, apoi va scădea uşor în 2030. În acelaşi timp, capacitatea globală de producţie ar urma să crească cu cinci milioane bpd, la 114,7 milioane barili pe zi, până în 2030, se arată în raportul IEA.

Un conflict între Israel şi Iran a scos în evidenţă riscurile la adresa aprovizionării din Orientul Mijlociu, iar cotaţiile la ţiţei au urcat cu 5%, depăşind vineri 74 dolari pe baril. Totuşi, cele mai recente previziuni sugerează că va exista o aprovizionare amplă până în 2030, dacă nu vor perturbări majore, precizează IEA.

'Pe baza elementelor fundamentale, pieţele petrolului ar urma să fie bine aprovizionate în următorii ani. Dar evenimentele recente au scos în evidenţă riscurile geopolitice semnificative la adresa securităţii energetice', a afirmat directorul executiv al IEA, Fatih Birol.

După decenii în care a condus creşterea cererii de petrol, contribuţia Chinei scade, pe fondul dificultăţilor economice şi a trecerii la vehiculele electrice. Consumul de petrol în a doua economie mondială ar urma să atingă nivelul de vârf în 2027, ca urmare a majorării vânzărilor EV şi a modernizării infrastructurii rutiere şi feroviare. Consumul total de petrol al Chinei în 2030 ar urma să fie uşor mai ridicat decât în 2024, previzionează IEA.

În contrast, preţurile mai reduse la benzină şi adoptarea mai lentă a vehiculelor electrice în SUA, cel mai mare consumator mondial de petrol, au majorat cererea de petrol în 2030 cu 1,1 milioane barili pe zi, faţă de prognoza precedentă, potrivit IEA

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce misto,

    profitul din petrol,va fi mare. 

    Pana in 2030 doar mujicii nai folosesc petrol:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0645
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3179
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4146
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8692
Gram de aur (XAU)Gram de aur459.5007

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb