Protestatarii din comunităţile indigene aflate în jurul câmpiilor de sare din Atacama, Chile, unde se află înre cele mai mari rezerve de litiu din lume, au blocat accesul la exploatarea metalului care are o importanţă majoră în producţia de baterii pentru vehicule electrice, laptopuri şi telefoane mobile, pe fondul protestelor care au loc la nivel naţional legate de inechităţile sociale, transmite Reuters.
În bazinul sărat din deşertul Atacama lucrează cei mai mari doi producători de litiu din lume, compania chiliană SQM şi compania americană Albemarle.
Preşedintele Atacama Indigenous Council, Sergio Cubillos, a declarat că activitatea companiei SQM este oprită de miercuri dimineaţa, în urma blocării drumului de acces.
Un purtător de cuvânt al SQM din Santiago a spus că încearcă să obţină informaţii oficiale din regiune, dar nu a reuşit.
Cubillos a spus că operaţiunile Albemarle au fost la rândul lor afectate de blocarea drumurilor, miercuri şi vineri.
Un purtător de cuvânt al Albemarle din Santiago a spus că unităţile de producţie din Atacama nu au fost afectate, cu toate că muncitorii au fost nevoiţi să îşi modifice programul de lucru din cauza problemelor legate de transporturi, la nivel naţional.
Cubillos a spus că indigenii s-au alăturat protestelor legate de inechităţile sociale în semn de solidaritate cu chilienii, dar şi din cauza îngrijorării provocată de impactul avut asupra mediului de exploatarea litiului pe teritorul lor. Grupul a acţionat pentru blocarea înfiinţării unor mine noi de litiu pe câmpiile de sare.
1. Situatia din Chile
(mesaj trimis de Jiji în data de 27.10.2019, 11:02)
Poate ar fi interesant un articol amlu despre tara Chile, tara cea mai dezvoltata si sigura tara din America de Sud. In acelasi timp e o tara rupta in doua din punct de vedere social cu diferente extrem de mari intre ogati si saraci. E chiar mai rau decat in SUA. Coeficient Gini Chile: 45,4, SUA: 41,5, Romania: 35,9.
Coeficientul lui Gini este o măsură a dispersiei statistice folosită pentru a reprezenta distribuția veniturilor populației unei națiuni, dar mai ales pentru a reprezenta disproporția în distribuirea veniturilor sau averilor, fiind un indice al inegalității. Cu cat e mai mare, cu atat inegalitatea e mai mare.
Dupa lovitura de stat impotriva lui Salvador Allende si inlocuirea lui cu Pinochet, Chile a devenit un laborator al neocapitalismului. Chile a devenit din republica socialista un stat feudal. Absolut tot este privatizat: sistemele de educatie, sanatate, distributia de apa, sistemul energetic etc. Toata economia a fost deregularizata. Statul nu se implica aproape deloc, piata face regulile. Cu alte cuvinte, sunt cativa "boieri" sau care detin si controleaza aproapr tot: presa, economie, industrie, servicii. Cateva date statistice si informatii despre situatia sociala din Chile (repet, e vorba despre economia model a Americii de Sud, o tara bogata, a carei economie creste constant):
- Gradul mediu de indatorare a unei familii din Chile: 73% din venitul net. Daca ii scoatem pe cei super bogati din calcul, probabil e mai degraba peste 80%. Majoritatea nu are nici o sansa sa faca economii sau sa acumuleze avere.
- Preturile din sectorul imobiliar au crescut cu 67,8% in ultimii 8 ani
- 50% dintre cei care ies la pensie dupa 30-35 de anide munca primesc o pensie mai mica decat salariul minim din Chile (aprox. 375 €).
- INEGALITATEA in Chile e strigatoare la cer: Top 10% din populatie detin 66,5%. Cei mai saraci 50%, doar 2,1%.
- Taxe de studiu imense. La fel ca in SUA absolventii platesc ani de zile dupa terminarea studiilor,
- Oamenii nu isi permit sa mearga la spital (in 2018 am murit aprox. 9.000 de chilieni din cauza ca nu si-au permis sa mearga la spital)
- ...
Inca odata, e vorba de cea mai dezvoltata economie, cam cea mai bogata tara diin America de Sud. Fitilul pentru declansarea protestelor a fost decizia de a marii pretul biletelor pentru transportul in comun cu aprox. 0,04€. Deci va dati seama cat de mult le-a ajuns cutitul la os chilienilor.