Circuitul fondurilor europene post-aderare

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 17 ianuarie 2007

Fondurile alocate României din instrumentele structurale vor ajunge la beneficiarii finali fie prin plata directă de la Autoritatea de Certificare şi Plata din cadrul MFP, în cazul proiectelor de transport şi mediu, fie, în cazul celorlalte Programe Operaţionale, indirect, prin unităţile de plată înfiinţate pe lângă Autorităţile de Management.

Autoritatea de Certificare şi Plată este responsabilă de certificarea sumelor cuprinse în declaraţiile de cheltuieli transmise la Comisia Europeană şi de primirea fondurilor transferate României din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune.

Sumele din contribuţia naţională pentru Programele Operaţionale sunt incluse, în funcţie de natura lor, în bugetul MFP, în bugetele Autorităţilor de Management sau în bugetele unităţilor adminis­trativ-teritoriale care au calitatea de beneficiari.

Prin bugetul MFP se distribuie sumele reprezentând co-finanţare publică de la bugetul de stat, sumele pentru pre-finanţare, sumele necesare continuării finanţării proiectelor în cazul în care fondurile comunitare sunt indisponibile temporar, sumele necesare pentru transferul de fonduri.

Unităţile administrativ-teritoriale, respectiv operatorii economici de subordonare locală, în calitate de beneficiari, vor prinde în bugetele proprii sumele pentru cofinanţare locală şi pentru cheltuieli neeligibile pentru implementarea proiectelor.

Sumele necesare pre-finanţării sau co-finanţării direcţiilor prioritare de asistenţă tehnică din Programele Operaţionale şi finanţării cheltuielilor neeligibile vor figura în bugetele ordonatorilor principali de credite cu rol de Autorităţi de Management. Tot prin aceste bugete vor fi alocate şi fonduri pentru achitarea unor debite la bugetul UE, datorate neglijenţei şi neregulilor sau majorărilor de întârziere în recuperarea sumelor de la beneficiari. Cheltuielile conexe pentru proiectele implementate de beneficiarii din sectorul public sunt cuprinse tot în bugetele Autorităţilor de Management.

Propunerile de credite bugetare pentru asigurarea acestor sume sunt stabilite pe baza proiectelor aprobate şi a estimării cuantumului proiectelor care urmează să se aprobe. Creditele bugetare aprobate şi neutilizate se redistribuie la propunerea motivată a autorităţilor publice locale. Fondurile care rămân dis­ponibile la sfârşitul anului bugetar în conturile ACP sau Unităţilor de Plată se reportează în anul următor cu aceeaşi destinaţie.

Sumele pentru pre-finanţare acordate unui beneficiar se recuperează până la finalizarea proiectului. Pre-finanţarea se acordă pentru a asigura resursele financiare necesare începerii derulării contractelor, din ele se pot achita facturile de avans. Sumele de pre-finanţare recuperate vor fi reutilizate pentru pre-finanţarea altor proiecte. În acelaşi timp, dacă beneficiarul nu prezintă în termen de şase luni sau un alt termen prevăzut în contract, nicio justificare privind achiziţionarea de bunuri, servicii sau executarea de lucrări, prefinanţarea va fi restituită bugetului din care a fost acordată.

Ministerul Finanţelor Publice va repartiza şi va introduce în bugetele ordonatorilor de credite care gestionează fonduri comunitare modificările determinate de realocări între axele prioritare ale aceluiaşi Program Operaţional sau între Programe Operaţionale.

Beneficiarul unui proiect co-finanţat din instrumente structurale trebuie să păstreze în condiţii bune toate documentele aferente proiectului şi să asigure accesul la acestea pentru instituţiile de control şi audit, pentru serviciile Comisiei Europene şi Curţii Europene de Conturi. Beneficiarul va restitui întreaga sumă pe care a primit-o pentru implementarea proiectului (atât din instrumentele structurale, cât şi din co-finanţarea de la bugetul de stat), dacă nu a respectat aceste condiţii.

Când instituţiile cu atribuţii de control constată nereguli în utilizarea fondurilor, sau că acestea nu au fost utilizate conform destinaţiei stabilite prin contract, Autoritatea de Management trebuie să recupereze sumele plătite necuvenit, fie că au provenit din instrumentele structurale, fie din pre-finanţare sau co-finanţare. Toate cheltuielile neeligibile aferente proiectelor sunt suportate de către beneficiar.

În ceea ce priveşte managementul financiar al fondurilor europene pentru dezvoltare rurală şi pescuit, Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale stabileşte cadrul legislativ al sistemelor şi mecanismelor pentru fluxurile de plăţi.

Proiectul de Ordonanţă privind modul de alocare a Instrumentelor Structurale pentru Obiectivul Convergenţă, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, a fost lansat în dezbatere publică. Actul normativ creează cadrul legislativ care face operaţionale sistemele şi mecanismele pentru fluxurile de plăţi. În acest sens, proiectul stabileşte modul în care vor fi alocate şi utilizate instrumentele structurale şi fondurile pentru cofinanţare (atât co-finanţarea din sursele publice cât şi din cele private), pre-finanţarea, fondurile pentru cheltuielile neeligibile şi cheltuielile conexe ale proiectelor. Altfel spus, sunt clarificate acum regulile pentru funcţionarea fluxurilor financiare, în aşa fel încât să nu existe discontinuităţi în plata care să conducă la disfuncţionalităţi sau întreruperi în circuitul de activităţi ale proiectelor. În plus, prin acest act normativ sunt stabilite responsabilităţile beneficiarilor în ceea ce priveşte condiţiile de păstrare şi acces la documentele aferente proiectelor, precum şi ce se întâmplă în cazul sumelor plătite necuvenit din cele trei fonduri cunoscute sub numele de instrumente structurale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb