Preşedintele american Donald Trump presează pentru rate mai reduse ale dobânzilor, un pilon esenţial al agendei sale economice, doar că cei care stabilesc costul împrumuturilor în Statele Unite nu îi sunt subordonaţi, scrie CNN Business.
Trump l-a criticat dur în ultima săptămână pe preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, pentru că nu a redus dobânzile, ameninţând chiar că îl va concedia dintr-o instituţie guvernamentală care este, în mod normal, independentă. Luni, Trump şi-a reluat campania de presiune publică împotriva lui Powell, numindu-l un "mare ratat", mai notează publicaţia americană.
Dar cererile lui Trump contrastează puternic cu abordarea Rezervei Federale bazată pe date privind starea economiei. Inflaţia este mai mare decât şi-ar dori oficialii Fed, iar schimbările majore de politică propuse de Trump riscă să ducă preţurile şi mai sus.
"Riscurile legate de inflaţie sunt mai ridicate decât erau acum un an, aşa că s-ar putea să fim nevoiţi să menţinem o politică monetară mai strictă pentru o perioadă mai lungă de timp decât ne-am fi imaginat", a declarat la finele săptămânii trecute
Mary Daly, preşedintele Rezervei Federale din San Francisco, în cadrul unui eveniment organizat de Universitatea din California, Berkeley.
Sub conducerea lui Powell, Rezerva Federală a reuşit până acum să reducă cea mai mare inflaţie din ultimii peste 40 de ani fără să provoace recesiune - o realizare extrem de rară, cunoscută sub numele de "aterizare lină". Chiar şi republicani precum senatorul John Kennedy din Louisiana au lăudat abordarea fermă a Rezervei Federale bazată pe date privind starea economiei.
Mai mulţi oficiali ai Rezervei Federale au fost de acord, în discursuri publice recente, că pot avea răbdare înainte de a opera o reducere a dobânzii de referinţă. Inflaţia este încă peste ţinta de 2% a Fed-ului, iar piaţa muncii rămâne într-o formă bună, aşa că nu există un motiv convingător pentru ca Fed-ul să reducă dobânzile.
Amploarea tarifelor lui Trump au adus incertitudine în economie, iar analiştii spun că este posibil ca Statele Unite să fie pe drumul ce duce către o încetinire semnificativă a creşterii economice şi accelerarea inflaţiei - o combinaţie periculoasă cunoscută sub numele de "stagflaţie".
Preşedintele Rezervei Federale din Boston, Susan Collins, a avut, recent, o opinie similară, afirmând că "vede politica monetară fiind bine poziţionată pentru a face faţă unei game largi de rezultate economice posibile, în mediul actual extrem de incert".
Asta înseamnă că dobânzile pot fi ajustate uşor în ambele direcţii, aşa că cel mai bine este ca deocamdată să nu se ia nicio măsură.
• Inflaţia se situează peste ţinta pe termen lung a Rezervei Federale
Când economia are probleme şi şomajul începe să crească rapid, Rezerva Federală (Fed) intervine de obicei pentru a opri declinul, reducând ratele dobânzilor. Însă, în prezent, nu există date care să arate instabilitate economică sau un şomaj ridicat, scrie CNN Business.
Măsura preferată a inflaţiei de către Rezerva Federale - indicele preţurilor cheltuielilor consumului personal (PCE) - a scăzut considerabil faţă de maximul ultimelor decenii din iunie 2022. Totuşi, în februarie, se afla încă la o rată anuală de 2,5%, peste ţinta Fed de 2%.
Economia este, de asemenea, într-o poziţie solidă: şomajul rămâne scăzut, angajatorii continuă să creeze locuri de muncă într-un ritm susţinut, iar cheltuielile de consum - care alimentează două treimi din economia SUA - s-au redus, dar nu au scăzut drastic.
"Economia Statelor Unite continuă să se extindă, dar ritmul de creştere pare să se fi moderat. Mai avem încă de muncit pentru a readuce inflaţia la ţinta noastră de 2%", a declarat preşedintele Rezervei Federale din St. Louis, Alberto Musalem, pe 11 aprilie, în cadrul unui eveniment desfăşurat în Hot Springs, Arkansas.
Fed-ul funcţionează independent faţă de Casa Albă, ceea ce înseamnă că Powell şi ceilalţi oficiali ai băncii centrale americane pot stabili ratele dobânzilor pe baza a ceea ce consideră că este cel mai bine pentru economie, şi nu în funcţie de considerente politice pe termen scurt. Această independenţă poate fi extrem de liniştitoare pentru investitori în perioade de incertitudine accentuată - cum este cea din prezent.
"Independenţa Rezervei Federale este mai importantă ca niciodată într-o perioadă în care există riscul unei creşteri a inflaţiei de bază şi a aşteptărilor inflaţioniste din cauza tarifelor impuse de Trump", au scris analiştii de la Evercore ISI într-o notă din 17 aprilie.
Preşedintele american îşi doreşte reduceri ale ratei dobânzii, dar oficialii Rezervei Federale au semnalat că sunt mulţumiţi de nivelul actual al costului împrumuturilor.
"Poziţia politicii monetare este bine ajustată," a declarat Lorie Logan, preşedintele
Rezervei Federale din Dallas, la un eveniment desfăşurat la începutul acestei luni în Dallas", scrie CNN Business.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 11:48)
Subiectul articolului e deja răsuflat! Trump tocmai a anunțat ca nu intenționează sa-l demită pe Powell. Tot azi aveți și știrea cu creșterea euro fata de dolar, cereale va duce la ieftinirea importurilor din SUA și la scumpirea exporturilor europene. Toate jongleriile lui Trump sunt pentru creduli, ce-i care chiar cred ca un joben poate "fata" iepurași! Adăugând și scăderea accentuata a prețului petrolului, scădere care va continua, vom descoperi ca, doar din vorbe, Trump reușește sa-si îndeplinească doua obiective: reducerea deficitului comercial și scăderea inflației. Tot proaspătă e și știrea ca Trump a anunțat ca tarifele pentru China vor scădea semnificativ. A declarat asta nu pentru ca a pierdut "razboiul" cu chinezii ci pentru ca simpla anunțare a tarifelor a dus la rezultatele pe care le-a dorit, respectiv devalorizarea dolarului și scăderea prețului petrolului. Dacă mai luam in considerare și discuțiile cu Iranul sau Rusia, Trump mai are multe cărți bune în mana!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 11:50)
Scuze pentru autocorect! "Ceeace" în loc de "cereale" și "cei" în loc de " ce-i"!
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 12:52)
Doamne, cit de ultra destept e Trompy. Cum rezolva el greaua mostenire democrata doar din vorbe.
O minune de prezidel.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 13:28)
Trump a făcut ceea ce știe mai bine, a eliminat orice urmă de încresedere în politicile administrației americane. :
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 14:04)
Și de-aia așteaptă toți sa audă ce spune Trump? Pentru ca nu contează ce spune? Reveniti-va mai oameni buni! El încă are frâiele economiei mondiale în mâini! Și stați voi liniștiți, în spatele bombasticismelor lui exista o logica și exista alții care-l sfătuiesc. La nivel mondial, Trump e cea mai importanta persoana la momentul actual, ori ne place, ori nu ne place! Alte discuții sunt doar bălării!
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 14:25)
Nimeni nu are fraiele economiei mondiale in maini. Ushor cu idolatria, e apanajul naivilor shi disperatzilor.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 14:41)
Ce idolatrie vezi tu, mai orbule? De Trump nu-i mare lucru, ca persoana, dar ca poziție deținută actual, e "cel mai tare din parcare"! Ca ne place sau nu, asta-i adevărul! Peste vreo câteva luni sau câțiva ani, s-ar putea sa devina ori insignifiant, ori "cel mai cel". Dacă tu, în rand cu alți visători, nu poți accepta realitatea, e fix problema ta! Si-a celor care depind de deciziile tale!
1.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 15:27)
Bufonul este important, asemeni mesajelor pe care le transmite.
Dacă dorea să izoleze China, calea nui era să întârească acordurile UE-China. Cocoșismele lui de cârpaci imobiliar falit de șase ori merg doar în fața clienților pe care-i pauperizează. Cu parteneri nu faci d-astea. :
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 20:18)
Luni il numea ratat, miercuri nu vrea sa-l destituie. Nu ca ar avea acum.
Poate vineri isi face curaj si semneaza un ordin executiv? Ar fi ilegal, dar ce conteaza.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.04.2025, 21:11)
Va spun eu ce face Trump si clica lui. Cand ei vor sa cumpere actiuni la discount, panicheaza lumea cu promisiuni beligerante. Dupa ce au cumparat ieftin, acuma vor sa vanda scump, si inunda presa cu promisiuni optimiste.