Comisia Europeană a publicat raportul MCV privind justiţia din România

Stelian Bădescu
Politică / 25 ianuarie 2017

Comisia Europeană a publicat raportul MCV privind justiţia din România
  • document ataşat Raportul MCV 2017 pentru ţara noastră
    apasă aici pentru a descărca.

    Actualizare 18:18 DNA: "Raportul constată un «bilanţ impresionant» în ceea ce priveşte rezolvarea cazurilor de corupţie la nivel mediu şi înalt"

    Direcţia Naţională Anticorupţie a declarat că raportul MCV constată un "bilanţ impresionant" în ceea ce priveşte rezolvarea cazurilor de corupţie la nivel mediu şi înalt şi recomandă menţinerea eforturilor instituţiilor judiciare în acest sens, se arată într-un comunicat de presă emis de instiuţie.

    DNA afirmă: "Totodată, raportul atrage atenţia asupra atacurilor puternice îndreptate împotriva magistraţilor şi a sistemului judiciar de către mass-media şi politicieni, definindu-le drept "o ameninţare serioasă pentru ireversibilitatea luptei anticorupţie" şi notează că, în 2016, au devenit deosebit de intense atacurile împotriva Direcţiei Naţionale Anticorupţie".

    O altă îngrijorare, potrivit instituţiei, este legată de modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunilor de corupţie, cu referire la cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă prezentate spre consultare de către Guvern la 18 ianuarie 2017 care " ar putea afecta cadrul juridic privind corupţia şi rezultatele luptei împotriva corupţiei".

    Concret raportul constată că, în privinţa combaterii corupţiei la nivel înalt, bilanţul a fost unul solid şi din perspectiva investigaţiilor, dar şi a cazurilor finalizate în instanţe "cu o clară accelerare după anul 2011",în sensul în care:

    "-Au fost finalizate cazuri privind politicieni de la toate nivelurile şi din toate partidele politice, precum şi privind funcţionari publici, magistraţi şi oameni de afaceri.

    - Direcţia Naţională Anticorupţie investighează un număr mare de cazuri şi trimite în fiecare an în judecată sute de persoane acuzate de corupţie la nivel mediu şi înalt, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi curţile de apel pronunţă condamnări definitive într-un număr încă mare de cazuri de corupţie la nivel mediu şi înalt.

    - s-a înregistrat o tendinţă puternică în sensul confiscării bunurilor pentru recuperarea prejudiciului cauzat de infracţiunile de corupţie.

    Raportul califică acest bilanţ, menţinut constant în 2016, drept un semn de independenţă şi profesionalism al instituţiilor judiciare. Cu toate acestea, constată că repetitivitatea unor infracţiuni similare sugerează, totodată, că măsurile de prevenire a corupţiei nu au fost eficace."

    Menţinerea eforturilor instituţiilor judiciare care combat corupţia la nivel înalt rămâne cel mai important semnal de consolidare a luptei anticorupţie, remarcat în raport, care mai subliniază că DNA a constituit, de asemenea, un exemplu destul de bun în ceea ce priveşte raportarea, ceea ce arată un nivel înalt de deschidere şi voinţă de analiză.

    Documentul mai notează că "succesul urmăririi penale şi condamnării multor politicieni renumiţi în România este un semn de independenţă a sistemului judiciar, care arată că nici ocupanţii unor posturi înalte nu sunt deasupra legii dacă au comis infracţiuni."

    DNA constantă însă că acest lucru a determinat atacuri adesea orientate direct către magistraţi în mod individual, ceea ce depăşeşte critica sau dezaprobarea unei pedepse sau contestarea unei hotărâri prin mijloacele legale aflate la dispoziţie. Instituţia atrage atenţia că atacurile care vizează discreditarea diferiţilor magistraţi sau a instituţiilor judiciare riscă să submineze încrederea opiniei publice în ansamblul sistemului judiciar şi, eventual, să intimideze diferiţii magistraţi.

    (J.F.)

    --------

    Actualizare 17:40 Ana Birchall: Este un raport bun, dar unele recomandări nu reflectă întocmai progresele

    Ministrul Afacerilor Europene, Ana Birchall a declarat astăzi, la Palatul Victoria că raportul MCV este "bun", dar unele recomandări "nu reflectă întocmai progresele".

    Ana Birchall a spus: "Dorim să salutăm raportul Comisiei privind MCV publicat azi, raport ce are o importanţă fundamentală pentru ţara noastră. Se împlinesc zece ani de la instituirea acestui Mecanism, iar documentul publicat azi prezintă o evaluare a întregii perioade şi, mai mult decât atât, recunoaşte performanţele substanţiale înregistrate de România în domeniile afetente MCV în toată această perioadă de zece ani. Este al patrulea raport pozitiv consecutiv prin care se califică progresele României ca fiind majore, demonstrând şi certificând astfel menţinerea parcursului sustenabil în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor acestui Mecanism".

    Ministrul Afacerilor Europene menţionează că raportul a fost unul "bun", confirmând existenţa unui "incontestabil parcurs pozitiv" al evaluărilor sistemului judiciar român.

    Birchall a adăugat: "Însă, elementul cheie al raportului constă în aceea că dincolo de aprecierile pozitive, Comisia indică o perspectivă clară de finalizare a acestui Mecanism prin intermediul continuării şi consolidării accelerate a reformelor, formulând în acest sens 12 recomandări. Se introduce conceptul de finalizare a fiecărei condiţionalităţi în parte prin îndeplinirea celor 12 recomandări. Închiderea tuturor condiţionalităţilor va duce la finalizarea acestui mecanism".

    Aceasta afirmă că Executivul salută recunoaşterea progreselor majore ale României privind mai multe aspecte legate de MCV. Brichall asigură că instituţia va continua să lucreze cu CE pentru a limita caracterul general al unora dintre astfel de recomandări care "nu reflectă întocmai" progresele României aşa cum au fost ele certificate de rapoartele pozitive anterioare cât şi de prezentul raport.

    Potrivit ministrului, Guvernul va continua să implementeze recomandările care acoperă acţiuni deja în curs de operaţionalizare sau care au o perspectivă temporală intrinsecă şi care se referă, de exemplu, la implementarea strategiei anticorupţie 2016-2020.

    Birchall a precizat că obiectivul României este de a încheia MCV pentru a plasa România "în mod corect" în rândul tuturor celorlalte state membre care sunt suspuse unor instrumente "orizontale de evaluare şi monitorizare" cu privire la ariile care fac obiectul MCV şi care sunt aplicabile tuturor statelor membre UE.

    "S-ar încheia astfel situaţia curentă prin care România este evaluată în paralel prin mai multe instrumente cu aceleaşi obiective", a adăugat aceasta.

    Ministrul Afacerilor Europene a mai precizat: "Autorităţile române au subliniat în mod repetat acest lucru de-a lungul anilor, însă, din păcate, operarea unei astfel de legături a continuat să blocheze în plan european decizii fundamentale pentru România. Aşadar, salutăm mesajul explicit transmis de acest raport cu privire la distincţia clară între MCV şi procesul de aderare la Schengen pentru a elimina orice fel de ambiguitate privind menţinerea unei interdependenţe între cele două procese"

    În perioada următoare vor exista contactele care sunt normale la nivelul experţilor din Ministerul Justiţiei, anunţă Ana Birchall.

    Aceasta a completat: "Noi, la Ministerul de Externe şi prin portofoliul pe care îl coordonez pe Afaceri Europene, asigurăm coordonarea pe linia diplomatică pentru a atinge acest obiectiv important pentru România, dar Ministerul Justiţiei este liderul de filă".

    "Considerăm că astfel de înţelegeri trebuie să ducă la a stabili foarte clar un calendar cu obiective clare şi predictibil de îndeplinire a acestor obiective", a declarat Birchall.

    Potrivit ministrului, o analiză retrospectivă a celor 10 ani de la instituirea MCV arată că, în pofida unor perioade în care reformele şi-au încetinit ritmul şi au fost puse sub semnul întrebării, România a înregistrat "progrese majore" în direcţia îndeplinirii obiectivelor de referinţă ale MCV.

    De asemenea, potrivit Anei Birchall Comisia Europeană consideră că nu ar trebui să se stabilească o legătură între MCV şi alte domenii ale dreptului UE.

    (J.F.)

    --------

    Actualizare 16:29 Tăriceanu: "Voi propune ca România să transmită CE că nu mai dorim să cooperăm în cadrul MCV; sunt aberaţii în raport"

    Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat, astăzi, că va propune Guvernului să transmită Comisiei Europene (CE) că ţara noastră nu mai doreşte să coopereze în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), deoarece România este discriminată, iar recomandările raportului MCV sunt, în opinia sa, "aberaţii".

    Tăriceanu a declarat, citat de News.ro: "O să deschid o discuţie şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor pe acest subiect şi cu premierul Grindeanu şi o să-l rugăm şi pe ministrul de Externe să facem o consultare la care eu le voi propune ca România să transmită un punct de vedere clar Comisiei că nu mai dorim să cooperăm în cadrul Mecanismului de Verificare, care nu este unul de cooperare, este unul de verificare şi care practic stabileşte un tratament discriminatoriu pentru România".

    Preşedintele Senatului a criticat dur raportul MCV făcut public astăzi de Comisia Europeană, despre ale cărui concluzii şi recomandări a spus că sunt "aberaţii".

    Tăriceanu a precizat: "Ar fi trebuit ca prin concluzia finală să se recomande ridicarea MCV. Ei bine, nu. Aici este o poveste fără sfârşit. Ţintele sunt în mişcare. Avem progrese ireversibile, dar mai trebuie ceva făcut. Tot timpul se mai găseşte ceva de făcut. Sunt aberaţii în raport. Se recomandă Parlamentului să-şi motiveze deciziile. Nu ştiu cum să facem: să invit pe fiecare senator să-şi motiveze votul? Nicăieri, în nicio ţară Parlamentul nu motivează deciziile. E un vot, votul poate să fie deschis sau secret. Nu se motivează aceste decizii. Nu facem noi în România reguli altfel decât sunt în altă parte. Nu funcţionează imunitatea în România altfel decât funcţionează în altă parte. Imunitatea în România nu este nici mai cuprinzătoare, nici mai puţin cuprinzătoare decât în alte părţi. Acest gen de recomandări mi se par total neavenite".

    Raportul Comisiei Europene privind România prezentat astăzi recomandă stabilirea de criterii obiective pentru ridicarea imunităţii parlamentare şi motivarea deciziilor în acest sens şi sugerează Guvernului să modifice legislaţia pentru a limita imunitatea miniştrilor la durata mandatului.

    De asemenea, în raportul MCV este semnalat faptul că atacurile împotriva Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au devenit deosebit de intense în 2016 şi, deşi a existat o percepţie publică de încredere în sistemul judiciar, politiceni şi mass-media au avut reacţii împotriva magistraţilor şi instituţiilor judiciare.

    Călin Popescu-Tăriceanu, care s-a remarcat în ultimele luni ca fiind unul dintre cei mai vehemenţi critici ai luptei anticorupţie, nu a scăpat de dosare penale. El a fost trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă, după ce a declarat în faţa procurorilor că nu ştie nimic despre retrocedarea către Prinţul Paul a unor suprafeţe de teren din Băneasa şi Snagov.

    (S.A.)

    ----------

    Actualizare 16:22 Raluca Turcan: "Raportul MCV arată că trebuie luptat în continuare pentru a feri Justiţia de presiunile politice ale PSD şi ALDE"

    Preşedinele PNL, Raluca Turcan a declarat că raportul MCV demonstrează că trebuie continuată lupta pentru "a feri Justiţia de presiunile politice al PSD şi ALDE", potrvit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

    Liderul liberalilor a afirmat: "Planul coaliţiei PSD-ALDE de a-i face scăpaţi pe protejaţii politici face un rău uriaş României, pentru că transmite mesajul că progresele înregistrate de ţara noastră nu sunt ireversibile".

    Raluca Turcan consideră că atitudinea PSD-ALDE ţine România într-o monitorizare care "ne stigmatizează ca ţară". "Dacă PSD şi ALDE s-ar abţine de la subminarea Justiţiei, mecanismul ar fi probabil ridicat mult mai repede", a adăugat aceasta.

    Preşedintele PNL consideră că progresele remarcate de raportul Comisiei Europene sunt substanţiale, dar "cum facem un pas înainte, cum PSD şi ALDE vor să tragă România doi paşi înapoi".

    (J.F.)

    --------

    Actualizare 15:30 Iohannis: Raportul MCV e "foarte foarte pozitiv"

    "E foarte foarte pozitiv, surpriză surpriză, dar asta e România, foarte surprinzătoare, uneori şi pentru lucruri bune", a declarat astăzi şeful statului la Strasbourg, referitor la raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

    Iohannis a afirmat, potrivit Hotnews.ro: "Mai precis, ultimul raport arată 12 zone în care trebuie să lucrăm mai mult pentru a asigura progresul şi pentru prima dată acest nou raport arată că nu este bine să legăm raportul MCV de alte subiecte că Schengen sau fondurile europene. Repet, nu este bine să legăm raportul MCV de alte teme ca Schengen sau fondurile europene. Ei bine, ne vom continuă treaba, şi dacă următorul raport va spune că ne-am indelinit treaba atunci MCV va fi închis, sfârşit, aşa cum am discutat cu Juncker".

    Acesta a adăugat că ţara noastră trebuie să pună în loc mecanisme de control.

    Preşedintel a vorbit şi despre implicarea Serviciului Român de Informaţii în anchetele penale: "Este un mit că serviciile secrete furnizează dovezi în dosarele penale. Asta nu e posibil, vă asigur, şi ştiu ca preşedinte că dacă sunt acuzaţii, plângeri, să meargă să le clarifice. Acum, şeful SRI este în parlament să clarifice aceste aspecte şi fără îndoială că o va face. Vorbind despre fapte, ce zice MCV e una, ce spun miturile e alta"

    Întrebat şi despre procesul lui Dan Adamescu, Klaus Iohannis a răspuns: "Nu voi comenta referitor la persoana despre care vorbiţi. Dar da, eu personal ca preşedinte al României, lupt pentru procese corecte şi relatări corecte în media. Şi da, sunt gata să susţin orice procedură legală pentru a stabili adevărul".

    (J.F.)

    --------

    Actualizare 15:11 Administraţia Prezidenţială: Iohannis salută progresele înregistrate de ţara noastră în cadrul MCV

    Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, salută faptul că raportul recunoaşte progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) cu privire la consolidarea sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, document care a fost adoptat, astăzi, de către Comisia Europeană, informează un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

    Potrivit documentului, raportul confirmă faptul că Guvernul instalat în anul 2015 a contribuit major la îndeplinirea obiectivelor MCV şi a avut un aport decisiv pentru acest raport favorabil.

    Raportul MCV confirmă că România a menţinut un parcurs sustenabil în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor mecanismului, astfel că pentru prima dată este menţionată modalitatea de finalizare a mecanismului. Astfel, Comisia Europeană a emis 12 recomandări, iar îndeplinirea acestora va conduce la încheierea MCV.

    Preşedintele României subliniază că, pentru prima dată, Comisia Europeană afirmă în cadrul raportului că este inadecvată corelarea între MCV şi decizii din alte domenii (precum fondurile structurale europene, aderarea la Spaţiul Schengen).

    Şeful statului apreciază faptul că raportul consemnează că activitatea principalelor instituţii din domeniul combaterii corupţiei a înregistrat progrese substanţiale.

    Totodată, comunicatul precizează că preşedintele ţării noastre atenţionează asupra îngrijorărilor formulate în raport cu privire la faptul că cele două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă (n.r. - proiectele de OUG privind graţierea şi modificarea Codului penal) puse în consultare publică de Guvern în ziua de 18 ianuarie ar putea afecta cadrul legal pentru combaterea corupţiei.

    "Finalizarea MCV depinde şi de evitarea unor dezvoltări negative care ar pune sub semnul întrebării progresele care au fost obţinute până în prezent de România", scrie Administraţia Prezidenţială.

    Documentul trimis redacţiei afirmă că Guvernul României şi actuala majoritate parlamentară trebuie să înţeleagă că doar sprijinind în continuare eforturile pentru întărirea reformelor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei vor contribui la consolidarea statului de drept şi ridicarea MCV.

    (J.F.)

    --------

    Actualizare 12:35

    Comisia Europeană a publicat astăzi cel mai recent raport pe care l-a elaborat în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV) privind ţara noastră.

    La 10 ani de la instituirea MCV, Comisia a făcut un bilanţ al măsurilor întreprinse de România în ceea ce priveşte reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, al realizărilor, al provocărilor nedepăşite încă şi al acţiunilor care sunt în continuare necesare pentru încheierea monitorizării în cadrul MCV, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

    Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a arătat că tendinţa pozitivă a statului român de a lupta împotriva corupţiei şi de a apăra independenţa sistemului judiciar care a fost constatată în ultimii trei ani a continuat şi anul care a trecut, iar încheierea monitorizării depinde de rapiditatea cu care autorităţile române pot întreprinde măsurile rămase într-un mod ireversibil, care să nu pună sub semnul întrebării progresele înregistrate până în prezent.

    Timmermans a declarat: "În cei 10 ani care au trecut de când România este membră a UE şi a întreprins reformele din cadrul MCV, aceasta a făcut progrese majore. Tendinţa pozitivă a României şi a românilor de a lupta împotriva corupţiei şi de a apăra independenţa sistemului judiciar care a fost constatată în ultimii trei ani, a continuat şi în ultimul an. Dinamica creată până în prezent permite reorientarea eforturilor către principalele măsuri rămase care trebuie luate pentru îndeplinirea obiectivelor MCV şi, în consecinţă, pentru încheierea acestui proces important în timpul mandatului actualei Comisii, în conformitate cu obiectivul stabilit de preşedintele Juncker. Celeritatea acestui proces depinde de rapiditatea cu care autorităţile române pot întreprinde măsurile rămase într-un mod ireversibil, care să nu pună sub semnul întrebării progresele înregistrate până în prezent. Sper că în 2017 vom vedea celeritatea, determinarea şi garanţiile interne necesare pentru a duce la bun sfârşit reformele necesare şi pentru a asigura ireversibilitatea rezultatelor."

    Rapoartele privind MCV elaborate de Comisie în 2014, 2015 şi 2016 au evidenţiat o tendinţă pozitivă şi un bilanţ care indicau progrese importante şi sporirea caracterului ireversibil al reformei.

    Comisia Europeană precizează: "Această tendinţă este confirmată în raportul din 2017, înregistrându-se în continuare un bilanţ solid al instituţiilor judiciare şi un impuls puternic imprimat de guvernele succesive pentru a consolida măsurile de prevenire a corupţiei. O analiză retrospectivă a celor 10 ani de la instituirea MCV arată că, în pofida unor perioade în care reformele şi-au încetinit ritmul şi au fost puse sub semnul întrebării, România a înregistrat progrese majore în direcţia îndeplinirii obiectivelor de referinţă ale MCV. De asemenea, Comisia consideră că nu ar trebui să se stabilească o legătură între MCV şi alte domenii ale dreptului UE."

    Cu toate acestea, o serie de aspecte esenţiale identificate în rapoartele anterioare nu au fost încă soluţionate, astfel încât Comisia nu poate concluziona în prezentul raport că obiectivele de referinţă sunt îndeplinite în mod satisfăcător.

    Prin urmare, raportul identifică o serie de recomandări esenţiale menite să conducă la încheierea procesului MCV. Majoritatea acestor recomandări se axează pe responsabilitatea şi răspunderea autorităţilor româneşti şi pe garanţiile interne necesare pentru a asigura caracterul ireversibil al rezultatelor.

    Executivul comunitar mai arată: "Încheierea monitorizării în cadrul MCV în timpul mandatului actualei Comisii, în conformitate cu obiectivul stabilit de preşedintele Juncker, depinde de celeritatea cu care România poate îndeplini, într-un mod ireversibil, recomandările Comisiei şi de evitarea măsurilor negative care pun sub semnul întrebării progresele realizate până în prezent. Comisia va colabora îndeaproape cu autorităţile române, va acorda sprijin în cazul în care este necesar şi va evalua progresele realizate către sfârşitul anului 2017".

    La 1 ianuarie 2007, Comisia a instituit un mecanism de cooperare şi de verificare pentru a evalua progresele înregistrate în raport cu angajamentele asumate de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al combaterii corupţiei. Comisia prezintă în mod regulat rapoarte privind progresele înregistrate în aceste domenii. Primul raport al Comisiei a fost prezentat la 27 iunie 2007.

    Rapoartele conţin evaluarea situaţiei de către Comisie şi recomandările pe care aceasta le adresează autorităţilor române. Rapoartele sunt completate de un document de lucru al serviciilor Comisiei, care analizează IP/17/130 în mod aprofundat fiecare dintre obiectivele de referinţă stabilite în cadrul MCV.

    Comisia analizează măsurile luate de autorităţile române, bazându-se pe un dialog continuu între autorităţile române şi serviciile Comisiei. De asemenea, rapoartele s-au bazat pe contactele cu statele membre, cu societatea civilă, cu organizaţii internaţionale, cu specialişti independenţi şi au ţinut seama de diverse alte surse. Concluziile Comisiei şi metodologia utilizată în cadrul MCV s-au bucurat în mod constant de un sprijin ferm din partea Consiliului de Miniştri.

    Raportul anterior privind MCV a fost publicat la 27 ianuarie 2016. Noul raport se referă la perioada scursă de atunci şi prezintă o evaluare globală a progreselor înregistrate în cei 10 ani de la instituirea MCV. Următorul raport oficial va fi prezentat, probabil, la sfârşitul anului 2017.

    (S.A.)

    ----------

    Comisia Europeană prezintă astăzi cel mai recent raport cu privire la progresele înregistrate de ţara noastră în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare (MCV).

    Potrivit agendei făcute publică pe site-ul Comisiei, documentul se află pe agenda reuniunii Colegiului comisarilor europeni, programată pentru miercuri la 10:00, ora României.

    Pe ordinea de zi a reuniunii, raportul Comisiei Europene către Parlamentul European şi Consiliul European privind progresele realizate de ţara noastră în baza MCV figurează imediat după prezentarea raportului similar dedicat Bulgariei, scrie Agerpres. Ambele documente vor fi prezentate oral în faţa comisarilor.

    După ce va primi unda verde din partea Colegiului, raportul va fi prezentat public în cadrul unei conferinţe de presă care va avea loc astăzi la sediul Comisiei Europene.

    Opinia Cititorului ( 7 )

    1. Atentie! Comisia Europeana recomanda recomandă menţinerea eforturilor instituţiilor judiciare în rezolvarea cazurilor de corupţie la nivel mediu şi înalt, nu abuzurile si deraierilor unora dintre cei chemati sa puna in practica aceasat (prietenii stiu la cine ma refer). 

      ... O altă îngrijorare, potrivit instituţiei, este legată de modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunilor de corupţie, cu referire la cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă prezentate spre consultare de către Guvern la 18 ianuarie 2017 .... 

      Exprimarea corecta: O altă îngrijorare, potrivit instituţiei, este legată de INCERCARILE de modificarea legislativa menita în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunilor de corupţie, cu referire la cele două proiecte de ordonanţă de urgenţă prezentate spre consultare de către Guvern la 18 ianuarie 2017  

      Se împlinesc zece ani de la instituirea acestui Mecanism, iar documentul publicat azi prezintă o evaluare a întregii perioade şi, mai mult decât atât, recunoaşte performanţele substanţiale înregistrate de România în domeniile afetente MCV în toată această perioadă de zece ani. 

      Pe sleau: de 10 ani suntem pusi la colt, ni se dicteaza pedepsele si mijloacele de indreptare, dar nu suntem in stare sa ne aliniem unor exigente minime; in schimb ne laudam cu "realizarile". 

      1. Afara ii vopsit gardu, inauntru-i leopardu.

        Sau invers. 

      Birchall: "Noi, la Ministerul de Externe şi prin portofoliul pe care îl coordonez pe Afaceri Europene, asigurăm coordonarea pe linia diplomatică pentru a atinge acest obiectiv important pentru România, dar Ministerul Justiţiei este liderul de filă".

      Si liderul de filaj?? 

      Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat, astăzi, că va propune Guvernului să transmită Comisiei Europene (CE) că ţara noastră nu mai doreşte să coopereze în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), deoarece România este discriminată, iar recomandările raportului MCV sunt, în opinia sa, "aberaţii". 

      1. Ceva-i putred de tot in Danemarca.

        Domnul Dragnea ar trebui sa-i puna de acord pe Tariceanu si Birchall; nu de alta dar se slabeste coalitia de nezdruncinat..... 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    06 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9728
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
    Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb