Comisia Europeană este aşteptată să adopte mâine al treilea pachet legislativ dedicat Politicii Agricole Comune, aşa numita directivă Omnibus Agricol, prin care propune creşterea flexibilităţii în accesarea subvenţiilor agricole, susţinerea mai consistentă a micilor fermieri şi plăţi mai rapide pentru agricultorii afectaţi de efectele tot mai vizibile ale schimbărilor climatice, precum inundaţiile şi secetele, se arată într-un articol publicat de agenţia italiană de presă - ANSA - care a intrat în posesia draftului documentului respectiv.
Noile măsuri vin în continuarea demersurilor din anul precedent, când Executivul comunitar de la Bruxelles a decis relaxarea unor reguli ca răspuns la protestele masive ale fermierilor. Printre modificările propuse se numără o flexibilizare suplimentară a cerinţelor de bază - cunoscute sub denumirea de "bune condiţii agronomice şi de mediu" (Bcaa) - pe care agricultorii trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de ajutoare. Astfel, în cazul menţinerii pajiştilor permanente (Bcaa1), se doreşte extinderea marjei maxime de reducere a acestor suprafeţe de la 5% la 10%, oferind statelor membre mai multă libertate de acţiune. În plus, se încurajează acordarea de plăţi suplimentare pentru protejarea turbăriilor şi a zonelor umede (Bcaa2), iar noile norme prevăd o redefinire a conceptului de "curs de apă" în contextul protejării resurselor acvatice (Bcaa4).
Având în vedere creşterea frecvenţei, intensităţii şi duratei fenomenelor extreme - cum ar fi dezastrele naturale şi evenimentele climatice severe-, Comisia Europeană propune introducerea unor "plăţi complementare de criză" în cadrul subvenţiilor directe. Scopul acestora este de a sprijini rapid fermierii afectaţi şi de a consolida veniturile acestora într-un context de incertitudine climatică tot mai accentuată. Importanţa acestei măsuri este subliniată şi de faptul că aceste plăţi vor fi exceptate de la regimul obişnuit de condiţionalitate, pentru a permite o intervenţie cât mai promptă şi eficientă.
Prin acest nou pachet legislativ, Uniunea Europeană îşi reafirmă angajamentul de a adapta politicile agricole la realităţile actuale şi de a sprijini fermierii într-o perioadă de transformări majore şi provocări climatice fără precedent.
Opinia Cititorului